Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mięso w słoikach (problemy)

mieso sloiki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Natural

Natural
  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszwa

Napisano 18 mar 2020 - 14:39

Witam! Bardzo spodobał mi się temat konserw w słoikach no i zacząlem sam coś tam kombinować. Po pierwszym sukcesie, wpadłem w blędne koło i potrzebuje rady od doświadczonych ludzi w tej sprawie :)

 

Pierwsze słoiki (350 ml) wypełniłem wsadem i pasteryzowałem przez 3 godziny. Wieczka słoików pięknie chyciły, co prawda smakowo średnio ale cały proces przeszedl pomyslnie i byly bardzo twarde. Nastepna partia była smaczniejsza, jednak pasteryzowana około poltorej godziny i wieczka nie chyciły. Pomyślalem, ze to wina przekrecajacych się nakretek. Zalatwilem więc słoiki chyba 300ml z taka nakretka, która ciężko przekrecic. Zakreciłem bardzo mocno, pasteryzowalem poltorej godziny i znowu wieczka nie chyciły.

 

Skupilem się narazie na pasteryzacji bo mialem zjadać na bierząco, jednak ciągle spotykaja mnie jakies problemy. Słoiki i wieczka były czyste i suche ( nie parze we wrzątku tych elementów.

 

Co za drugim i trzecim razem poszlo nie tak? Konieczne jest pasteryzowanie tak malych słoików aż 3 godziny, żeby wieczka chyciły i caly proces przeszedl pomyslnie? Po ostatnich porazkach postanowilem zapytac tu na forum. Proszę o pomoc!



#2 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31186 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 mar 2020 - 16:09

Za dużo wsadu w słoikach i pod pokrywkę podczas gotowania podeszły włókienka mięsne.



#3 Bossky

Bossky
  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 18 mar 2020 - 16:12

Jeśli nakrętki są dobre i dokręcone solidnie na czysty i suchy rant słoika nie trzeba paster. tak długo.. 1.5 h wystarczy. Zatem czy nie za dużo mielonki w słoiku(nie może być pod korek) oraz czy nie za gwałtownie się gotują.. A chodzi o to by nie "kipiały" bo wtedy tłuszcz może dostać się pomiędzy zakrętkę a sloik..

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#4 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31186 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 mar 2020 - 16:20

tłuszcz może dostać się pomiędzy zakrętkę a sloik..

Tłuszcz to nie taki problem, jak kawałki mięsa.



#5 Natural

Natural
  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszwa

Napisano 18 mar 2020 - 17:04

Wsadu jest zawsze około 3/4 słoika, ranty słoika są czysciutkie. Co do temperatury, na poczatku doprowadzam do wrzenia wody i potem zmniejszam ogien, wiec temp jest poniżej 100 stopni. No nie wiem sam co robic, tymbardziej, że pasteryzowalem salatke z czerwonej kapusty około 15 min i tez wszystko było OK.

 

Cos nie moge ogarnąć tego tematu z miesem w sloiku. Nie dodawalem także zadnego czosnku czy cebuli do miesa. Jakies pomysly jeszcze??



#6 Bossky

Bossky
  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 18 mar 2020 - 17:52

Na początku pisałeś że "smakowo średnio" to może dlatego że jaki piszesz później "żadnego czosnku" Czosnek śmiało możesz dać ...

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#7 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6188 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 mar 2020 - 19:03

W jakim naczyniu  to pasteryzujesz.



#8 Natural

Natural
  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszwa

Napisano 18 mar 2020 - 19:47

W jakim naczyniu  to pasteryzujesz.

garnek emaliowany, na dole wyscielany ściereczka. Niby wszystko robie jak nalezy ale cos jest nie tak



#9 EL GREGOR

EL GREGOR
  • **VIP**
  • 3995 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 18 mar 2020 - 20:09

:) w tych przypadkach Vegeta jest zdradliwa,używałeś samej soli ! :)



#10 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4430 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 18 mar 2020 - 20:47

Zalatwilem więc słoiki chyba 300ml z taka nakretka, która ciężko przekrecic. Zakreciłem bardzo mocno, pasteryzowalem poltorej godziny i znowu wieczka nie chyciły.

1. Możesz pokazać lub podać link gdzie można zakupić nakrętki, które się nie przekręcają.

2. Za mocno zakręcasz nakrętki. Nie ma delikatnego luzu pomiędzy nakrętką i rantem słoja, który pozwala na wypchnięcie  powietrza przez parę wodną.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 Natural

Natural
  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszwa

Napisano 19 mar 2020 - 15:08

@ElGregor - uzywam soli kłodawskiej

 

@Bagno - no bardzo możliwe, ze za bardzo dokręcam, musze to sprawdzic.

 

Nakretki, które cięzko przekrecic są np. w konserwach w sloikach w dużych sklepach. Kupilem pare takich konserw i mam słoiki. Oczywiście da sie je przekręcić ale o wiele trudniej. Pozatym te zakretki są na 6 zaczepów i są z grubszej blachy niz te zwykle. Patrzalem po internecie to mozna to kupic za rozsądną cene ale jeszcze nie zamawialem, np słoiki - "TO-350"

 

Dobra dziekuję poki co za pomoc, musze przetestować rady :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: mieso, sloiki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych