Natural Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2020 Witam! Bardzo spodobał mi się temat konserw w słoikach no i zacząlem sam coś tam kombinować. Po pierwszym sukcesie, wpadłem w blędne koło i potrzebuje rady od doświadczonych ludzi w tej sprawie Pierwsze słoiki (350 ml) wypełniłem wsadem i pasteryzowałem przez 3 godziny. Wieczka słoików pięknie chyciły, co prawda smakowo średnio ale cały proces przeszedl pomyslnie i byly bardzo twarde. Nastepna partia była smaczniejsza, jednak pasteryzowana około poltorej godziny i wieczka nie chyciły. Pomyślalem, ze to wina przekrecajacych się nakretek. Zalatwilem więc słoiki chyba 300ml z taka nakretka, która ciężko przekrecic. Zakreciłem bardzo mocno, pasteryzowalem poltorej godziny i znowu wieczka nie chyciły. Skupilem się narazie na pasteryzacji bo mialem zjadać na bierząco, jednak ciągle spotykaja mnie jakies problemy. Słoiki i wieczka były czyste i suche ( nie parze we wrzątku tych elementów. Co za drugim i trzecim razem poszlo nie tak? Konieczne jest pasteryzowanie tak malych słoików aż 3 godziny, żeby wieczka chyciły i caly proces przeszedl pomyslnie? Po ostatnich porazkach postanowilem zapytac tu na forum. Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2020 Za dużo wsadu w słoikach i pod pokrywkę podczas gotowania podeszły włókienka mięsne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2020 Jeśli nakrętki są dobre i dokręcone solidnie na czysty i suchy rant słoika nie trzeba paster. tak długo.. 1.5 h wystarczy. Zatem czy nie za dużo mielonki w słoiku(nie może być pod korek) oraz czy nie za gwałtownie się gotują.. A chodzi o to by nie "kipiały" bo wtedy tłuszcz może dostać się pomiędzy zakrętkę a sloik.. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2020 tłuszcz może dostać się pomiędzy zakrętkę a sloik.. Tłuszcz to nie taki problem, jak kawałki mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natural Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2020 Wsadu jest zawsze około 3/4 słoika, ranty słoika są czysciutkie. Co do temperatury, na poczatku doprowadzam do wrzenia wody i potem zmniejszam ogien, wiec temp jest poniżej 100 stopni. No nie wiem sam co robic, tymbardziej, że pasteryzowalem salatke z czerwonej kapusty około 15 min i tez wszystko było OK. Cos nie moge ogarnąć tego tematu z miesem w sloiku. Nie dodawalem także zadnego czosnku czy cebuli do miesa. Jakies pomysly jeszcze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2020 Na początku pisałeś że "smakowo średnio" to może dlatego że jaki piszesz później "żadnego czosnku" Czosnek śmiało możesz dać ... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2020 W jakim naczyniu to pasteryzujesz. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natural Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2020 W jakim naczyniu to pasteryzujesz.garnek emaliowany, na dole wyscielany ściereczka. Niby wszystko robie jak nalezy ale cos jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2020 w tych przypadkach Vegeta jest zdradliwa,używałeś samej soli ! Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2020 Zalatwilem więc słoiki chyba 300ml z taka nakretka, która ciężko przekrecic. Zakreciłem bardzo mocno, pasteryzowalem poltorej godziny i znowu wieczka nie chyciły. 1. Możesz pokazać lub podać link gdzie można zakupić nakrętki, które się nie przekręcają.2. Za mocno zakręcasz nakrętki. Nie ma delikatnego luzu pomiędzy nakrętką i rantem słoja, który pozwala na wypchnięcie powietrza przez parę wodną. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natural Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2020 @ElGregor - uzywam soli kłodawskiej @Bagno - no bardzo możliwe, ze za bardzo dokręcam, musze to sprawdzic. Nakretki, które cięzko przekrecic są np. w konserwach w sloikach w dużych sklepach. Kupilem pare takich konserw i mam słoiki. Oczywiście da sie je przekręcić ale o wiele trudniej. Pozatym te zakretki są na 6 zaczepów i są z grubszej blachy niz te zwykle. Patrzalem po internecie to mozna to kupic za rozsądną cene ale jeszcze nie zamawialem, np słoiki - "TO-350" Dobra dziekuję poki co za pomoc, musze przetestować rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek254406 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Odkopię temat Robię kilkanaście słoików i osiem ( pierwsza pasteryzacja ) , po prostu nie "chwyciło" i nakrętki pykają czyli nie zassało.Czy można je dokręcić i polecieć z pasteryzacją dalej? Jeśli tak, to zrobić to ponownie trzy razy, czy tylko dwa?Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Przemek254406 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 po prostu nie "chwyciło" i nakrętki pykają czyli nie zassało. Przede wszystkim zmień nakrętki, sprawdź i osusz brzegi słoików oraz ponownie, krótko zapasteryzuj.Następne pasteryzacje po dobie i po dwóch-trzech dobach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek254406 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Tak też zrobię, wymienię nakrętki i lekko zapasteryzuję, a potem drugi i trzeci raz.Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.