Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia all-in-one. Czy to ma sens ?

wędzarnia piec chlebowy grill

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Glover

Glover

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 23 mar 2020 - 12:20

Witajcie,
zarejestrowałem się na forum żeby się poradzić mądrzejszych w sprawie budowy wędzarni all in one. Nie spotykam takich projektów w internecie więc pewnie 
coś musi być na rzeczy ale dla pewności zapytam.
Chciałbym wybudować wędzarnie połączoną z grillem i piecem chlebowym /do pizzy - i to w jednej komorze. Czy to w ogóle ma prawo funkcjonować ?
 
Fundament to wykop około 50cm, gruz i na to 20cm betonu, 5-10 cm ponad poziom gruntu.
 
Wędzarnia z paleniskiem pośrednim po prawej i bezpośrednim pod komorą. 
Wymiary na rysunku - są to wymiary maksymalne na jakie pozwala mi miejsce, dach nie jest ostateczny dopuszczam zmiany. drzwi blaszane od wewnątrz wyłożone drewnem, ściany i podłoga komory wyłożone szamotem (tu raczej zbędny ale potrzebny do pieca chlebowego), na dole duży deflektor.
Podane wymiary są ostateczne czyli z doliczonym szamotem. 
Rozważam też przesunięcie paleniska pośredniego na miejsce schowka na opał lub przerobienie go na palenisko pod 
kociołek (wystarczy dodać nad paleniskiem otwór w blacie) i używanie jednego paleniska.
 
grill - palony na deflektorze, po bokach pręty do ustawiania wysokości rusztu - chyba prosta sprawa
 
piec chlebowy - tu mam wątpliwości ponieważ komora jest dość wysoka, jestem skłonny ją obniżyć do 40 - 45 cm jeśli to nie będzie przeszkadzało w 
funkcjonowaniu wędzarni, Obniżenie na pewno ułatwi rozgrzanie pieca do odpowiedniej temperatury. Chciałbym znaleźć kompromis między odpowiednią wysokością wędzarni a wysokością pieca chlebowego.
Deflektor może być demontowany, wtedy rozpalam na szamocie, rozgarniam żar lub go usuwam i wkładam chleb /pizze
 
Oczywiście wykluczam jednoczesne używanie wędzarni/grilla/pieca.
 
Budowa jeszcze nie ruszyła i nie mam noża na gardle dlatego chcę zebrać jak najwięcej informacji żeby wyszło dobrze.
Budulec to cegła pełna, płyty betonowe zaznaczone na rysunku. Szara obwiednia komory wędzarniczej to szamot - grubość 5,5cm, czerwone pręty u góry to wsporniki pod płytę z uchwytami na wędzonki (oczywiście płyta będzie zbrojona).
 
Proszę o komentarze i wskazówki. Na razie zastanawiam się nad projektem więc wszystkie uwagi są cenne. Jeśli ktoś ma lepszy pomysł jak na takiej przestrzeni wybudować "all in one" to proszę o podzielenie się choćby szkicem. Zaznaczam że jestem zupełnym amatorem w wędzeniu i budowaniu wędzarni.

Załączone pliki



#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2994 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 23 mar 2020 - 14:09

Nie to nie jest dobry pomysł.
W piekarniku w kuchence też możesz uwędzić na wiórkach, upiec chleb, miesa ala grill.
Ale w każdym przypadku ciut brakuje do oryginału.
Czy da radę pewnie tak.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 23 mar 2020 - 14:10


#3 Glover

Glover

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 23 mar 2020 - 20:22

Może taka opcja będzie lepsza ? Piec chlebowy pod wędzarnią, palenisko pośrednie. Co o tym myślisz ?

Załączone pliki



#4 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2994 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 23 mar 2020 - 20:33

Nie pogodzisz lub "kulawo" pogodzisz wymogi np.pieca chlebowego gdzie im wieksza bezwładność cieplna tym lepiej czytaj im więcej szamotu tym lepiej, z wymogiem minimalnej bezwładności cieplnej wedzarni po to aby prawie natychmiast reagowała na zmiany warunków opalania.
Ale to co proponujesz czy co chcesz mieć jest do zrobienia. Tylko potraktuj jako nie 3 w jednym a 3 osobne urządzenia. Czyli np w środku tradycyjny kibelek z paleniskiem bezpośrednim a z lewej" doklejony" piec chlebowy a z prawej grill. Każdy z nich wybudowany zgodnie z zasadami. Może kibelek z bezpośrednim poleniskiem, obok piec chlebowy (w drugiej koncepcja w miejsce paleniska, palenisko w miejscu pieca) a na stropie pieca grill?.
Sama komora wedzarni dobrze jak jest drewniana, a jak ma być murowana to musisz wybić drewnem w środku, bo nie poradzidz sobie lub ciężko będzie z nagrzaniem komoru pamietsj ze taki zabieg zsbierze ci miejsce w komorze
Nie rób dwóch palenisk. Do zimnego kupisz sibie dymogenerator lub będziesz palił worka jak Ligawa jak dobrze pamientam, tez nasza EAnna stosuje takie rozeiazamie.
Jeszcze jedno szamot jest nasiąkliwy hydroskopijny więc budowla z założenia powinna byc zadaszona. No niby moża zrobić tak ze strop tam gdzie będzie szamot jest szczelny. Tylko tu mikropęknięć ie tam i woda środku. Do fundamentu nie dawaj gruzu, chyba ze czysty betonowy, i na pewno zbrój fundament.

Sorry za błędy pisze z telefonu.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 23 mar 2020 - 20:47


#5 Glover

Glover

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 23 mar 2020 - 20:58

Dzięki za odpowiedź.

 

 

lub będziesz palił worka jak Ligawa

 tego stwierdzenia nie rozumiem :D

 

Pieca z paleniskiem nie zamienię ze względu na głębokość, w miejscu paleniska mam tylko 60cm, pod wędzarnią lekko ponad 100cm. Mógłbym zrobić tak jak na rysunku tylko komorę od blatu w górę z drewna. Gatunek drewna ma tu znaczenie ?

Między piecem a wędzarnią byłaby płyta betonowa około 7cm + ewentualnie szamot żeby to odizolować, choć jak pisałem nie będę raczej równocześnie używał tego i tego.


Użytkownik Glover edytował ten post 23 mar 2020 - 21:02


#6 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2994 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 23 mar 2020 - 21:40

Wiórki jak Ligawa. Nasypujesz do korytka pył wiórka i b. powoli się tla dużo dymu mało ciepła. Idealne do zimnego wędzenia, lub dymogenerator. Ale potrzebujesz prąd. Jak obiekt na działce to może nie masz.
Z telefonu trudno mi znaleźć link. Rozwiązanie jest opublikowane na stronie

#7 Glover

Glover

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 23 mar 2020 - 22:34

Już wiem o co chodzi. Buduję przy domu także media są

#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5784 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 mar 2020 - 08:27

Wiórki jak Ligawa. Rozwiązanie jest opublikowane na stronie.

 

Kiedyś też to widziałem, lecz teraz też nie potrafię tego tematu odnaleźć. Może nasza niezawodna EAnna tradycyjnie wkroczy do akcji i pomoże :D :thumbsup: :clap: ?



#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2994 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 24 mar 2020 - 12:53

https://wedlinydomow...gawy/?hl=ligawa

#10 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5784 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 mar 2020 - 13:28

Dzięki Maćku, EAnna widocznie dzisiaj zaspała :D ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 Bossky

Bossky

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 24 mar 2020 - 15:24

Nie pogodzisz lub "kulawo" pogodzisz wymogi np.pieca chlebowego gdzie im wieksza bezwładność cieplna tym lepiej czytaj im więcej szamotu tym lepiej, z wymogiem minimalnej bezwładności cieplnej wedzarni po to aby prawie natychmiast reagowała na zmiany warunków opalania.
Ale to co proponujesz czy co chcesz mieć jest do zrobienia. Tylko potraktuj jako nie 3 w jednym a 3 osobne urządzenia. Czyli np w środku tradycyjny kibelek z paleniskiem bezpośrednim a z lewej" doklejony" piec chlebowy a z prawej grill. Każdy z nich wybudowany zgodnie z zasadami. Może kibelek z bezpośrednim poleniskiem, obok piec chlebowy (w drugiej koncepcja w miejsce paleniska, palenisko w miejscu pieca) a na stropie pieca grill?.
Sama komora wedzarni dobrze jak jest drewniana, a jak ma być murowana to musisz wybić drewnem w środku, bo nie poradzidz sobie lub ciężko będzie z nagrzaniem komoru pamietsj ze taki zabieg zsbierze ci miejsce w komorze
Nie rób dwóch palenisk. Do zimnego kupisz sibie dymogenerator lub będziesz palił worka jak Ligawa jak dobrze pamientam, tez nasza EAnna stosuje takie rozeiazamie.
Jeszcze jedno szamot jest nasiąkliwy hydroskopijny więc budowla z założenia powinna byc zadaszona. No niby moża zrobić tak ze strop tam gdzie będzie szamot jest szczelny. Tylko tu mikropęknięć ie tam i woda środku. Do fundamentu nie dawaj gruzu, chyba ze czysty betonowy, i na pewno zbrój fundament.

Sorry za błędy pisze z telefonu.

Dokładnie tak

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, piec chlebowy, grill

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych