Skocz do zawartości

Wędzarnia all-in-one. Czy to ma sens ?


Glover

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

zarejestrowałem się na forum żeby się poradzić mądrzejszych w sprawie budowy wędzarni all in one. Nie spotykam takich projektów w internecie więc pewnie 

coś musi być na rzeczy ale dla pewności zapytam.

Chciałbym wybudować wędzarnie połączoną z grillem i piecem chlebowym /do pizzy - i to w jednej komorze. Czy to w ogóle ma prawo funkcjonować ?

 

Fundament to wykop około 50cm, gruz i na to 20cm betonu, 5-10 cm ponad poziom gruntu.

 

Wędzarnia z paleniskiem pośrednim po prawej i bezpośrednim pod komorą. 

Wymiary na rysunku - są to wymiary maksymalne na jakie pozwala mi miejsce, dach nie jest ostateczny dopuszczam zmiany. drzwi blaszane od wewnątrz wyłożone drewnem, ściany i podłoga komory wyłożone szamotem (tu raczej zbędny ale potrzebny do pieca chlebowego), na dole duży deflektor.

Podane wymiary są ostateczne czyli z doliczonym szamotem. 

Rozważam też przesunięcie paleniska pośredniego na miejsce schowka na opał lub przerobienie go na palenisko pod 

kociołek (wystarczy dodać nad paleniskiem otwór w blacie) i używanie jednego paleniska.

 

grill - palony na deflektorze, po bokach pręty do ustawiania wysokości rusztu - chyba prosta sprawa

 

piec chlebowy - tu mam wątpliwości ponieważ komora jest dość wysoka, jestem skłonny ją obniżyć do 40 - 45 cm jeśli to nie będzie przeszkadzało w 

funkcjonowaniu wędzarni, Obniżenie na pewno ułatwi rozgrzanie pieca do odpowiedniej temperatury. Chciałbym znaleźć kompromis między odpowiednią wysokością wędzarni a wysokością pieca chlebowego.

Deflektor może być demontowany, wtedy rozpalam na szamocie, rozgarniam żar lub go usuwam i wkładam chleb /pizze

 

Oczywiście wykluczam jednoczesne używanie wędzarni/grilla/pieca.

 

Budowa jeszcze nie ruszyła i nie mam noża na gardle dlatego chcę zebrać jak najwięcej informacji żeby wyszło dobrze.

Budulec to cegła pełna, płyty betonowe zaznaczone na rysunku. Szara obwiednia komory wędzarniczej to szamot - grubość 5,5cm, czerwone pręty u góry to wsporniki pod płytę z uchwytami na wędzonki (oczywiście płyta będzie zbrojona).

 

Proszę o komentarze i wskazówki. Na razie zastanawiam się nad projektem więc wszystkie uwagi są cenne. Jeśli ktoś ma lepszy pomysł jak na takiej przestrzeni wybudować "all in one" to proszę o podzielenie się choćby szkicem. Zaznaczam że jestem zupełnym amatorem w wędzeniu i budowaniu wędzarni.

post-101425-0-05277500-1584962095_thumb.jpg

post-101425-0-49870700-1584962100_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie to nie jest dobry pomysł.

W piekarniku w kuchence też możesz uwędzić na wiórkach, upiec chleb, miesa ala grill.

Ale w każdym przypadku ciut brakuje do oryginału.

Czy da radę pewnie tak.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pogodzisz lub "kulawo" pogodzisz wymogi np.pieca chlebowego gdzie im wieksza bezwładność cieplna tym lepiej czytaj im więcej szamotu tym lepiej, z wymogiem minimalnej bezwładności cieplnej wedzarni po to aby prawie natychmiast reagowała na zmiany warunków opalania.

Ale to co proponujesz czy co chcesz mieć jest do zrobienia. Tylko potraktuj jako nie 3 w jednym a 3 osobne urządzenia. Czyli np w środku tradycyjny kibelek z paleniskiem bezpośrednim a z lewej" doklejony" piec chlebowy a z prawej grill. Każdy z nich wybudowany zgodnie z zasadami. Może kibelek z bezpośrednim poleniskiem, obok piec chlebowy (w drugiej koncepcja w miejsce paleniska, palenisko w miejscu pieca) a na stropie pieca grill?.

Sama komora wedzarni dobrze jak jest drewniana, a jak ma być murowana to musisz wybić drewnem w środku, bo nie poradzidz sobie lub ciężko będzie z nagrzaniem komoru pamietsj ze taki zabieg zsbierze ci miejsce w komorze

Nie rób dwóch palenisk. Do zimnego kupisz sibie dymogenerator lub będziesz palił worka jak Ligawa jak dobrze pamientam, tez nasza EAnna stosuje takie rozeiazamie.

Jeszcze jedno szamot jest nasiąkliwy hydroskopijny więc budowla z założenia powinna byc zadaszona. No niby moża zrobić tak ze strop tam gdzie będzie szamot jest szczelny. Tylko tu mikropęknięć ie tam i woda środku. Do fundamentu nie dawaj gruzu, chyba ze czysty betonowy, i na pewno zbrój fundament.

 

Sorry za błędy pisze z telefonu.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.

 

 

lub będziesz palił worka jak Ligawa

 tego stwierdzenia nie rozumiem :D

 

Pieca z paleniskiem nie zamienię ze względu na głębokość, w miejscu paleniska mam tylko 60cm, pod wędzarnią lekko ponad 100cm. Mógłbym zrobić tak jak na rysunku tylko komorę od blatu w górę z drewna. Gatunek drewna ma tu znaczenie ?

Między piecem a wędzarnią byłaby płyta betonowa około 7cm + ewentualnie szamot żeby to odizolować, choć jak pisałem nie będę raczej równocześnie używał tego i tego.

Edytowane przez Glover
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiórki jak Ligawa. Nasypujesz do korytka pył wiórka i b. powoli się tla dużo dymu mało ciepła. Idealne do zimnego wędzenia, lub dymogenerator. Ale potrzebujesz prąd. Jak obiekt na działce to może nie masz.

Z telefonu trudno mi znaleźć link. Rozwiązanie jest opublikowane na stronie

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiórki jak Ligawa. Rozwiązanie jest opublikowane na stronie.

 

Kiedyś też to widziałem, lecz teraz też nie potrafię tego tematu odnaleźć. Może nasza niezawodna EAnna tradycyjnie wkroczy do akcji i pomoże :D:thumbsup::clap: ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pogodzisz lub "kulawo" pogodzisz wymogi np.pieca chlebowego gdzie im wieksza bezwładność cieplna tym lepiej czytaj im więcej szamotu tym lepiej, z wymogiem minimalnej bezwładności cieplnej wedzarni po to aby prawie natychmiast reagowała na zmiany warunków opalania.

Ale to co proponujesz czy co chcesz mieć jest do zrobienia. Tylko potraktuj jako nie 3 w jednym a 3 osobne urządzenia. Czyli np w środku tradycyjny kibelek z paleniskiem bezpośrednim a z lewej" doklejony" piec chlebowy a z prawej grill. Każdy z nich wybudowany zgodnie z zasadami. Może kibelek z bezpośrednim poleniskiem, obok piec chlebowy (w drugiej koncepcja w miejsce paleniska, palenisko w miejscu pieca) a na stropie pieca grill?.

Sama komora wedzarni dobrze jak jest drewniana, a jak ma być murowana to musisz wybić drewnem w środku, bo nie poradzidz sobie lub ciężko będzie z nagrzaniem komoru pamietsj ze taki zabieg zsbierze ci miejsce w komorze

Nie rób dwóch palenisk. Do zimnego kupisz sibie dymogenerator lub będziesz palił worka jak Ligawa jak dobrze pamientam, tez nasza EAnna stosuje takie rozeiazamie.

Jeszcze jedno szamot jest nasiąkliwy hydroskopijny więc budowla z założenia powinna byc zadaszona. No niby moża zrobić tak ze strop tam gdzie będzie szamot jest szczelny. Tylko tu mikropęknięć ie tam i woda środku. Do fundamentu nie dawaj gruzu, chyba ze czysty betonowy, i na pewno zbrój fundament.

 

Sorry za błędy pisze z telefonu.

Dokładnie tak

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.