Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak przygotować pieprz ziarnisty do szynki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 drakoo

drakoo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 26 mar 2020 - 10:48

Kupiłem dziś szynkowar i chciałbym spróbować zrobić jakąś pierwszą wędlinkę, Pomyślałem żeby dodać do niej pieprz ziarnisty kolorowy, żeby ładniej wyglądało w środku, ale nie wiem czy nie będzie on za twardy? 

Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął? Poprzez zagotowanie chyba straci cały swój aromat? 

Czy samo parzenie szynki powinno wystarczyć? 



#2 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1369 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 26 mar 2020 - 15:17

Ja dodaję marynowany pieprz.



#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 mar 2020 - 15:34

Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął?

Pieprz możesz namoczyć w małej ilości wody na noc  i sprawdzić stopień twardości.

Prawdopodobnie wiele zależy od tego, jakim pieprzem dysponujemy: czarny, biały czy kolorowy. 

Wodę dolej do wsadu i wmasuj.



#4 drakoo

drakoo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 26 mar 2020 - 16:12

Do wsadu? tzn do szynkowara?



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 mar 2020 - 16:22

Do wsadu? tzn do szynkowara?

Wsad to jest masa mięsna, którą "wsadzasz" do szynkowara. Pieprz dodajesz podczas mieszania tej masy.



#6 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 13:21

Witam autora pytania.... czy mógłbyś napisać jak poradziłeś sobie z tym pieprzem i czy był miękki?

Nie ukrywam robiłem próbę z szynkowarem i z pieprzem gdzie zalany był wrzątkiem na kilka godzin, ale efekt był nie zadowalający (za twardy) wg mnie.

 

Pozdrawiam :)



#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 sie 2020 - 13:47

efekt był nie zadowalający (za twardy) wg mnie.

Post #3 napisałam w oparciu o swoje doświadczenia i jest wskazówką ogólną, bo wiele zależy od pieprzu.

Ciekawe, co napisze kol. @drakoo :question:



#8 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 24 sie 2020 - 20:08

Radzę dodać pieprz zielony marynowany. Miękki aromatyczny i nie za ostry(trudno mi było przeostrzyć kiełbasę drobiową, dodałem ponad 12gr/kg :D ).



#9 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 25 sie 2020 - 17:29

 

Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął?

Pieprz możesz namoczyć w małej ilości wody na noc  i sprawdzić stopień twardości.

Prawdopodobnie wiele zależy od tego, jakim pieprzem dysponujemy: czarny, biały czy kolorowy. 

Wodę dolej do wsadu i wmasuj.

 

 

 

Zaświtał mi pomysł... Idąc śladem gotowania fasoli np. na fasolkę po bretońsku gdzie sie moczy ją pierw na noc przed gotowaniem... to pierwszy pomysł i tak jak mówiłaś o pieprzu..

 

A drugi pomysł to taki ze jest grono ludzi co dodaje do fasolki do gotowania sodę oczyszczoną i nie moczą jej pierw...

 

I zrobię próbę z pieprzem a mianowicie rozpuszczę w niewielkiej ilości wody sodę i namoczę pieprz i zobaczę co się stanie . Idąc tropem fasolki i sody powinno się udać i to w szybszym tempie  :)


Użytkownik EAnna edytował ten post 25 sie 2020 - 18:17


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2789 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 25 sie 2020 - 20:06

A nie łatwiej kupić po prostu świeży pieprz w strączkach i taki dodać, lub lekko podsuszony, tak tylko pytam.

jest takie powiedzenie suchy jak pieprz, to po co takie coś rozmaczać, jak można kupić mokry?

 

ten kupiłem jakieś 2 miesiące temu, trochę podsechł, ale jest miękki, normalnie jak go kupuje to ziarenka są okrągłe

Załączony plik  20200825_205913.jpg   42,62 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 25 sie 2020 - 20:07





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych