drakoo Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Marca 2020 Kupiłem dziś szynkowar i chciałbym spróbować zrobić jakąś pierwszą wędlinkę, Pomyślałem żeby dodać do niej pieprz ziarnisty kolorowy, żeby ładniej wyglądało w środku, ale nie wiem czy nie będzie on za twardy? Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął? Poprzez zagotowanie chyba straci cały swój aromat? Czy samo parzenie szynki powinno wystarczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2020 Ja dodaję marynowany pieprz. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Marca 2020 Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął? Pieprz możesz namoczyć w małej ilości wody na noc i sprawdzić stopień twardości.Prawdopodobnie wiele zależy od tego, jakim pieprzem dysponujemy: czarny, biały czy kolorowy. Wodę dolej do wsadu i wmasuj. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 26 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Marca 2020 Do wsadu? tzn do szynkowara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Marca 2020 Do wsadu? tzn do szynkowara? Wsad to jest masa mięsna, którą "wsadzasz" do szynkowara. Pieprz dodajesz podczas mieszania tej masy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktus79 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Witam autora pytania.... czy mógłbyś napisać jak poradziłeś sobie z tym pieprzem i czy był miękki?Nie ukrywam robiłem próbę z szynkowarem i z pieprzem gdzie zalany był wrzątkiem na kilka godzin, ale efekt był nie zadowalający (za twardy) wg mnie. Pozdrawiam Cytuj -Bo tak to już niestety jest-Wszytko co dobre jest niedobre-I na odwrót, jak tłuste to pyszne ale niedobre bo niezdrowe-Nie tłuste nie pyszne ale dobre bo zdrowe-Bzdura że niema tłustych zdrowych rzeczy dobrych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 efekt był nie zadowalający (za twardy) wg mnie. Post #3 napisałam w oparciu o swoje doświadczenia i jest wskazówką ogólną, bo wiele zależy od pieprzu.Ciekawe, co napisze kol. @drakoo Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Radzę dodać pieprz zielony marynowany. Miękki aromatyczny i nie za ostry(trudno mi było przeostrzyć kiełbasę drobiową, dodałem ponad 12gr/kg ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktus79 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy taki pieprz np. trzeba wcześniej sparzyć? Jakoś inaczej przygotować żeby zmięknął?Pieprz możesz namoczyć w małej ilości wody na noc i sprawdzić stopień twardości.Prawdopodobnie wiele zależy od tego, jakim pieprzem dysponujemy: czarny, biały czy kolorowy. Wodę dolej do wsadu i wmasuj. Zaświtał mi pomysł... Idąc śladem gotowania fasoli np. na fasolkę po bretońsku gdzie sie moczy ją pierw na noc przed gotowaniem... to pierwszy pomysł i tak jak mówiłaś o pieprzu.. A drugi pomysł to taki ze jest grono ludzi co dodaje do fasolki do gotowania sodę oczyszczoną i nie moczą jej pierw... I zrobię próbę z pieprzem a mianowicie rozpuszczę w niewielkiej ilości wody sodę i namoczę pieprz i zobaczę co się stanie . Idąc tropem fasolki i sody powinno się udać i to w szybszym tempie Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez EAnna Cytuj -Bo tak to już niestety jest-Wszytko co dobre jest niedobre-I na odwrót, jak tłuste to pyszne ale niedobre bo niezdrowe-Nie tłuste nie pyszne ale dobre bo zdrowe-Bzdura że niema tłustych zdrowych rzeczy dobrych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) A nie łatwiej kupić po prostu świeży pieprz w strączkach i taki dodać, lub lekko podsuszony, tak tylko pytam.jest takie powiedzenie suchy jak pieprz, to po co takie coś rozmaczać, jak można kupić mokry? ten kupiłem jakieś 2 miesiące temu, trochę podsechł, ale jest miękki, normalnie jak go kupuje to ziarenka są okrągłe Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.