Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zrębki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2123 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 03 kwi 2020 - 21:29

Ja narobiłem sporo zrębków "chniapaczem"  (rozdrabniacz gałęzi). Część  wsypałem do kompostownika, część do worków do wywiezienia Obiecałem, że jak będzie grzeczna to kupię automatyczną kosiarkę :laugh:



#22 piurko

piurko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 03 kwi 2020 - 21:31

.....

@piuro coś sugerujesz ?

 

Tylko to , że fajny pomysł i przy kolejnym wędzeniu zastosuję ... :tongue:



#23 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 04 kwi 2020 - 20:11

Ja kilka dni temu wędziłem kilka serów , kupne drobne zrębki olchowe i "talarki" z gałęzi gruszy ( własnej produkcji-pilarką)

Ja też mogę się pochwalić dwiema pilarkami własnej konstrukcji. Ta "niebieska", to do "grubych" robót. Tnę na niej drewno do kominka i do wędzenia. Posiada silnik 3-fazowy i prędkość obrotową ok. 2800 obr/min. Ta "zielona" (1-fazowa) jest do robót drobnych i precyzyjnych. Obie mają tarcze wyposażone w ostrza ze spieków węgla i produkują właśnie te drobne trociny.


[Dodano: 04 kwi 2020 - 21:11]

 

Ja kilka dni temu wędziłem kilka serów , kupne drobne zrębki olchowe i "talarki" z gałęzi gruszy ( własnej produkcji-pilarką)

Ja też mogę się pochwalić dwiema pilarkami własnej konstrukcji. Ta "niebieska", to do "grubych" robót. Tnę na niej drewno do kominka i do wędzenia. Posiada silnik 3-fazowy i prędkość obrotową ok. 2800 obr/min. Ta "zielona" (1-fazowa) jest do robót drobnych i precyzyjnych. Obie mają tarcze wyposażone w ostrza ze spieków węgla i produkują właśnie te drobne trociny.

 

Załączone pliki


Użytkownik siwydymek edytował ten post 04 kwi 2020 - 20:07


#24 Flex78

Flex78

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćŚląskie

Napisano 03 maj 2020 - 11:29

Witam,

 

Panowie, szykuję się powoli do pierwszego rozpalenia dymogeneratora własnej roboty (testy były na kawałkach tektury) i potrzebuję informacji na temat sprawdzonych miejsc zakupu zrębek oraz jakiej gramatury  zrebki kupić. Chodzi również o to aby się nie zawieszały, średnica wew DG to 100 mm,

Zamierzam okazjonalnie wędzić boczki, szynki, schaby... (może kiedyś jakąś kiełbasę się zrobi).

Pytanie:

1. Czy można wędzić np drobno posiekanymi gałązkami ( z korą) np z wiśni czy śliwy (jak dawniej smażyło się kiełbaskę na kijku na ogródku zrywając suche gałązki z wiśni). Mam na ogródku trochę takich suszków i można by je wykorzystać do DG.

2. Czy musi być czyste drewno bez kory.?


Użytkownik Flex78 edytował ten post 03 maj 2020 - 11:29


#25 Pepuś

Pepuś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 101 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 03 maj 2020 - 18:23

potrzebuję informacji na temat sprawdzonych miejsc zakupu zrębek

 

Ja ostatnio kupiłem tu http://www.fwawpol.p...bki_wedzarnicze . Duży wybór i szybka dostawa. Wędziłem na nich dwa razy i jestem zadowolony.


Użytkownik Pepuś edytował ten post 03 maj 2020 - 18:24


#26 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 05 maj 2020 - 17:31

1. Czy można wędzić np drobno posiekanymi gałązkami ( z korą) np z wiśni czy śliwy (jak dawniej smażyło się kiełbaskę na kijku na ogródku zrywając suche gałązki z wiśni). Mam na ogródku trochę takich suszków i można by je wykorzystać do DG.

2. Czy musi być czyste drewno bez kory.?

Ja nie żałuję czasu na okorowanie drewna do wędzenia by potem było mniej domysłów, dlaczego wędzonka się nie udała  :hmm:  :D

Zatem nawet drobniejsze gałęzie okorowuję. Takie gałązki z korą używam jedynie do rozpalania przed wygrzaniem wędzarni.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#27 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 232 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 05 maj 2020 - 19:01

Mam zrębki z awpolu i tam też zdarzają się kawałki kory. Używam olchy i problemów nie miałem.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych