Muski Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Postanowiłem podzielić się takim troche niedocenianym dodatkiem jak sosy. Z mojego doświadczenia sos potrafi zmienić jednakowo przygotowane potrawy w zupełnie inne dania.na początek::To wiedza wszyscy ale dla przypomnienia UWAGI Aby zaciągnąć sos żółtkiem, należy je roztrzepać z 3-4 łyżkami sosu i połączyć z pozostałym sosem. Podgrzać, stale mieszając. Nie doprowadzać do wrzenia. Podobnie postępuje się przy zaprawianiu sosu śmietaną.Prawidłowo sporządzony sos powinien być jednolicie gładki, bez grudek, a gdy już powstaną należy sos przetrzeć przez sito lub zmiksowaćAby sos się nie rozwarstwiał, nie pokrył kożuszkiem i pozostał lśniący, należy pod koniec gotowania dodać kawałek świeżego masła i wymieszać.Sos najlepiej podgrzewać na parze, umieszczając naczynie z sosem w większym naczyniu nad wrzącą wodą. Zbyt tłusty sos można odtłuścić, zbierając z powierzchni zastygły tłuszcz łyżką lub papierowym ręcznikiem.Przesolony sos można i uratować, dodając 1 łyżeczkę do kawy cukru lub miodu albo kilka plasterków surowego j ziemniaka, które usuwa się przed podaniem. Gdy to nie wystarcza, smak złagodzi dodatek śmietany.(Niewielka ilość cukru prawie lub zawsze poprawia smak sosu) Gorący, zbyt gęsty sos można rozrzedzić gorącym bulionem, śmietanką lub piwem. Sos beszamelowy podstawowyw pięciu możliwych wariantach 2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennejteraz do wyboru:2 szklanki bulionu ( z warzyw, miesa lub ryb)lub2 szklanki mleka lub śmietanki1 łyżeczka soku z cytrynyszczypta gałki muszkatołowejsólpieprzprzygotowanie:przygotowac białą zasmażkę:1. Masło roztopic ( nie za szybko) dodać mąkę i energicznie mieszając drewniana łyzkazasmazyc nie rumieniąc. Dodawać cienka strużką zimny bulion/mleko/smietankę mieszając rózgą by nie powstały grudki. Gotowac na małym ogniu ciagle mieszając ok 7-8 min , przyprawić sokiem z cytryny gałka muszkatołową , pieprzem i solą. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2020 To jest temat Waldka ale spróbuję dodać swoje trzy grosze w nadziei, że Waldzio je rozmnoży Najlepsze IMO sosy zaczyna się od:wrzuć na patelnię minimum pół kostki masłabroń boże nie dodawaj żadnej mąki ukierunkuj smak i konsystencję sosu dodatkami ....można dodawać sosy smakowe, np. worcestermożna też inne z Worcester ( )można kiszoną, ostrą paprykę, wszelkie zioła, pieprze grube, przyprawy korzenne, grzyby sproszkowanena końcu emulgator śmietanowy/smietankowy lub tęgi rosółPrzy takim sosie się umiera z ... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Kolejna baza klasyczna to sos rumiany 2 łyżki masła,2 łyżki mąki pszennejuprażonej na rumiano,2 szklanki wywaru warzywnego,mięsnego lub rybnego, sól, pieprzDo zrumienionej na patelni mąkidodać masło i zasmazyć. Starannierozprowadzić zimnym wywarem. Za-gotować, mieszając energicznie, abynie powstały grudki. Edytowane 31 Marca 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Marca 2020 Sos POLSKI klasyczny :3-4 jajka ugotowane na twardo, sok z 3 cytryn, 1/2 l gęstej lekko kwaśnej śmietany. 2-3 pęczki posiekanego szczypiorku, czubata łyżka utartej na miazgę cebuli,1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,1 /2 łyżki świeżo utartego chrzanu,sól, pieprz, cukier puder do smakuJaja kroimy na pół i wyjmujemy żółtka, które następnie ucieramy na jednolitą masę z sokiem cytrynowym. Masę rozprowadzamy śmietaną, dodajemy szczypiorek, cebulę, pietruszkę oraz chrzan. Starannie mieszamy. Dosmaczamy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy posiekane białka. Ewentualnie część śmietany możemy zastąpić majonezem (w proporcji 1 część majonezu na 3 części śmietany). Gotowy sos wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Serwowany do : mięs, jaj na twardo oraz ryb w galarecie. Polski szary 2 szklanki rumianego sosu podstawowego,po 3 łyżki rodzynek i piątków migdałowych,3 śliwki kalifornijskie,3 łyżki czerwonego wytrawnego wina,2 łyżki startego piernika,2 łyżeczki miodu, 1 łyżka karmelu, kawałek liścia laurowego,2 goździki, 4 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego,sok z 1/2 cytryny, sólŚliwki i rodzynki opłukać i osączyć. Śliwki pokroić w wąskie paski. Do sosu podstawowego dodać śliwki, rodzynki, sok oraz 2/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny, miód, przyprawy i piernik. Gotować 20 min, często mieszając. Przyprawy usunąć, wlać wino i karmel, wsypać płatki migcałowe, gotować 1 min.Podawać do ryb, gotowanego ozora wolowego i białej kiełbasy. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) na Wielkanoc jak znalazł Tak do Wielkanocnych Chrzanowy szybki 100 g tartego chrzanu ze słoika2-3 łyżki śmietany kremówki • sok z cytrynyotarta skórka z cytrynyłyżeczka cukru■ Składniki wymieszać Chrzanowy 1 niewielki korzeń chrzanu,2-3 winne jabłka,sól, cukier do smaku1 łyżka oleju słonecznikowego,1 łyżka posiekanych migdałów,2-3 suszone morele lub śliwki,1 kieliszek białego wytrawnego1 łyzka soku z cytrynyObrany i umyty chrzan ścieramy drobno na tarce, przelewamy wrzątkiem i mieszamy z utartymi drobno na tarce jabłkami.Dodajemy sól. cukier, olej, drobno posiekane migdały i drobno pokrojone morele.Mieszamy i rozprowadzamy winem.Zostawiamy w lodówce ( najlepiej na noc lub chociaż 3 godziny), aby sos dojrzał.Podajemy do wędlin, pieczonych kurczaków i pieczonej cielęciny. Chrzanowy 2 2 szklanki białego sosu podstawowego, (beszamel) 2 łyżki startego chrzanu, 2 łyżki śmietany 18-procentowej,1/2 łyżeczki soku z cytryny,szczypta cukru, sól Do gorącego sosu podstawowego dodać chrzan i zagotować. Połączyć ze śmietaną, sokiem z cytryny, przyprawić cukrem i solą. Podawać do gotowanych mięs, ryb, jajek oraz niektórych potraw z warzyw. Sos chrzanowy do ryb 10 dag tartego chrzanupół jabłka, sól, 1 łyżeczka miodu otarta skórka cytrynowa1 łyżka soku z cytryny4 łyżki kremówki 30- 36%utrzeć jabłko, wymieszać z chrzanem, przyprawić miodem i sokiem z cytryny.Śmietanę ubić ze szczyptą soli i skórką cytrynową. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżeczce chrzan.Najlepszy kompozyt do ryb ale nie tylko Edytowane 31 Marca 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Kolejne klasyki podstawowe : Ciemny sos1. Rozgrzać 4 łyżki masła lub masła roślinnego Dodać 3 łyżki mąki. 2.Na małym ogniu podgrzewać sos przez 10 minut, tak by mąka zbrązowiała.( nie spalić) 3. Stopniowo, ciągle mieszając, wlać do mąki 500 ml rosołu wołowego (lub ewentualnie bulionu z kostki). Gotować co najmniej przez 30 min. 4. Przetrzeć przez sitko. Doprawić solą i pieprzem. Warianty: Do sosu można dodać czerwone wino, zioła (tymianek, rozmaryn, majeranek, szałwię), a także musztardę, keczup i kapary. Jasny sos 1. Roztopić 4 łyżki masła lub masła roślinnego . Dodać 3 łyżki mąki i podgrzewać przez 10 minut. 2. Z 400 ml bulionu warzywnego odlać kilka łyżek i dodać do sosu. Wymieszać. Dolać pozostały bulion i zagotować. 3. 250 ml śmietanki (do gotowania) dodać do sosu i gotować go przez około 15 minut. Przetrzeć przez sitko. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą soli.Warianty: Można dodać rosół z kurczaka, świeże zioła, ser albo chrzan. W połączeniu z wywarem rybnym, białym winem, krabami (krewetkami) i koprem powstaje doskonała podstawa do potraw rybnych. baza- wywar rybny 1 kg resztek rybnych (np. ogony, płetwy, głowy) opłukać. Podzielić na niewielkie kawałki. Podpiec na patelni, ale tak, by się nie przyrumieniły. Dolać 2 I wody i gotować 30 minut. Cały czas usuwać szumowiny, które wytworzą się na powierzchni.Do wywaru dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawić pieprzem do smaku.zredukować do połowy lub gotować przez minimum 15 minut.Wywar przechowywać w lodówce. Przed użyciem doprawić według uznania. Udoskonalenie: Do gotującego się wywaru można dodać wytrawne wino i włoszczyznę. Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Kolejny klasyk trudniejszy : Sos Adlon 3. łyżki masła,2 żółtka, 1 cytryna,3 łyżki bulionu - rosół lub z kostki drobiowej,1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki pasty sardelowej, lub zmiksowane 4 -5 sardynek /sardeli1 łyżeczka czarnego kawioru, ( tak wiem)sól, biały pieprz do smakuZ umytej i osuszonej cytryny otrzeć 1 łyżeczkę skórki, a z owocu wycisnąć sok. Masło roztopić, zdjąć z ognia i, mieszając, połączyć z żółtkami, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Nadal energicznie mieszając ( by nie zrobić omleta), ogrzewać w garnku umieszczonym nad parą. Temperatura sosu nie powinna być wyższa niż 50°C. Gdy sos zgęstnieje, rozrzedzić bulionem i ostudzić ( schładzamy szybko, mieszając). Dodać musztardę oraz pastę sardelową i delikatnie połączyć z kawiorem. Podawać do zimnych pieczonych mięs, ryb oraz do potraw z jajek. [Dodano: 02 kwi 2020 - 15:33]Sos Aurora 2 szklanki białego sosu podstawowego, ( beszamel)/klasyczny jasny1 łyżka koncentratu pomidorowego,2 łyżki wywaru warzywnego (mięsnego, rybnego), sól, pieprzKoncentrat pomidorowy wymieszać z wywarem i połączyć z gorącym sosem podstawowym, przyprawić pieprzem i solą.Podawać do gotowanych mięs, ryb, makaronu, kasz lub warzyw.[Dodano: 02 kwi 2020 - 15:39]Sos anchois 6 filecików anchois 2 korniszony2 łyżki kaparów2 łyżki masła4 łyżki mąkipo pół szklanki bulionu warzywnego i gęstej śmietany 3 łyżki natki • pieprz Fileciki anchois osączyć z oliwy, pokroić w kostkę. Korniszony osączyć i pokroić w drobną kostkę. Kapary osączyć.Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i stale mieszając zrobić jasną zasmażkę. Śmietanę wymieszać z chłodnym bulionem i powoli wlać do zasmażki. Chwilę podgrzewać, stale mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać anchois, kapary, korniszony i natkę. Wymieszać, przyprawić pieprzem. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Sos Adlon Tej wersji sosu holenderskiego nie znałam. Sosy holenderskie, na bazie masła i żółtek to wykwintne sosy, które po prostu uwielbiam .(chateaubriand z sosem bearneńskim - popisowe danie mojego śp. Ojca) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Sos balsamiczny1 czerwona cebula1 duży pomidor2 łyżki posiekanego szczypiorku3 łyżki octu balsamicznego10 łyżek oliwy4 łyżki sosu sojowegołyżeczka skórki startej z cytrynyłyżeczka cukru, pieprz Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, miąższ pokroić w małą kostkę. Ocet wymieszać z sosem sojowym, szczyptą pieprzu, cukrem i oliwą. Dodać cebulę, skórkę z cytryny, szczypiorek i pomidory.[Dodano: 03 kwi 2020 - 12:27]Sos bearnaisePosiekaną szalotkę,estragon,5 łyżek białego wina łyżkę octugotować do połowy objętości.Przetrzeć przez sitko.W kąpieli wodnej utrzeć na pianę 3 żółtka, wywar i 3 łyżki bulionu.Stopniowo dodawać 125 g płynnego masła.Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.[Dodano: 03 kwi 2020 - 12:29]Bordeaux 3 małe cebulki, najlepiej szalotki (7 dag),3 łyżki szpiku wołowego lub smalcu,2 łyżki oliwy,1 łyżka zrumienionej mąki pszennej,1 szklanka bulionu,1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina,1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki,1/3 łyżeczki tymianku, 1 liść laurowy, sól, pieprzCebulki obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, oprószyć mąką, zasmażyć, rozprowadzić chłodnym bulionem, starannie mieszając.Wlać wino, włożyć liść laurowy i gotować na małym ogniu, często mieszając. Gdy płyn odparuje do połowy objętości, dodać pokrojony w drobną kostkę szpik (lub smalec), przyprawić tymian- kiem. solą oraz pieprzem i ogrzewać jeszcze około 3 min. Posypać natką pietruszki.Podawać do pieczeni wołowej oraz befsztyków. ’ Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Sos brzoskwiniowy błyskawiczny 5-6 brzoskwiń z zalewy pokrojonych w drobną kostkę4 łyżki dżemu brzoskwiniowego 2 łyżeczki musztardy dijon 1/2 łyżeczki startego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej łyżka octu balsamicznego sól , pieprzSkładniki włożyć do rondelka, zagotować. Ostudzić. Gotowe[Dodano: 03 kwi 2020 - 17:49] Sos Cambridge 5 dag filetów anchois lub koreczków helskich, 4 żółtka jajek ugotowanych na twardo, 4 łyżki kaparów, 4 łyżki oliwy,1 łyżka białego octu winnego, 1 1/2 łyżeczki musztardy, po 1 łyżeczce świeżego koperku i estragonu lub po 1/2 łyżeczki suszonego, pieprz cayenne do smakuFilety anchois drobno posiekać z żółtkami i kaparami przetrzeć przez sito, utrzeć z octem, musztardą i oliwą. Przyprawić pieprzem cayenne. wymieszać z koperkiem i estragonem.Podawać do befsztyków, smażonej lub pieczonej baraniny, ryb bądź potraw z jajek. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 do drobiu taki sosik pasowny będzie ? A dla Ciebie …..taki mały specjał KURCZAK W SOSIE KOKOSOWYM12podudzi z kurczaka 3 łyżki oleju 2 źdźbła trawy cytrynowej 2 cebule 3 ząbki czosnku1 łyżka żółtej pasty curry2 łyżki sosu sojowego 300 ml bulionu drobiowego1 łyżka płaska brązowego cukru 150 g niesłodkiego kremu kokosowego (z puszki) sól, pieprz do smakuPiekarnik rozgrzać do 160°C (z termoobiegiem: do 140°C).Udka umyć, osuszyć, doprawić i porcjami podsmażyć na rozgrzanym oleju. Rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut.Trawę umyć, odkroić stwardniałe końce zbić nieco tłuczkiem i gotować 10 minut w 150 ml wody. Pokroić w poprzeczne plasterki. Wodę zachować.Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju po smażeniu mięsa. Dodać pastę curry, sos sojowy i cukier. Podsmażyć, podlać bulionem i wodą po gotowaniu trawy. Gotować jeszcze 5-10 min na małym ogniu. Do sosu dodać krem kokosowy, wymieszać, doprawić. Udka polać sosem i posypać krążkami trawy. Podawać z ryżem. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) CEBULOWO WIŚNIOWY 25 dag cebuli (dymki lub szalotki),oliwa,5 dag chrzanu tartego,5 dag powideł wiśniowych,szklanka czerwonego wytrawnego wina,sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa,sok z cytrynyObraną i opłukaną cebulę smażymy na oliwie i łączymy z chrzanem. Wszystko blendujemy – lub nie w zalezności od upodobania Colbert 2 szklanki rumianego sosu podstawowego,1 łyżka masła,1 łyżka madery lub czerwonego wytrawnego wina,1 łyżeczka przyprawy do zup maggi, lub zagęszczonego bulionu warzywnegosok z 1/2 cytryny,1 łyżka natki pietruszki, szczypta gatki muszkatołowej,pieprz, sólDo gorącego sosu podstawowego dodać lekko zrumienione masło, wino, przyprawę do zup oraz sok z cytryny. Przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą i zagotować. Zdjąć z ognia i posypać natką pietruszki.Podawać do pieczonych mięs, ryb oraz potraw warzywnych. Sos Curry 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki bulionu wołowegocebula • łyżka masła • 2 łyżki curryłyżeczka mąki ziemniaczanejmałe, słodkie jabłko (np. champion)sól, pieprzew. łyżeczka chutneya z mangoCebulę obrać, posiekać. Masło włożyć do żaroodpornej formy, dodać cebulę, dusić 2 minuty Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżeczką wody. Mleko, bulion, curry (i ew. chutney) wymieszać. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i jabłko, wymieszać. Sos dodać do masła, podgrzewać 7 minut , 1-2 razy w trakcie gotowania zamieszać. Sos przetrzeć przez sito, gotować jeszcze 3 minut . Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Sos curry podaje się do drobiu, cielęciny, ale także do ryb, np. dorsza. Znakomicie i egzotycznie smakuje z dodatkiem smażonych bananów lub zrumienionymi płatkami migdałowymi. Sos Cytrynowy 2 szklanki białego sosu podstawowego,1 szklanka białego wytrawnego wina,3 żółtka,sok i skórka otarta z 1 cytryny, szczypta cukru,sól, biały pieprzGorący sos podstawowy połączyć z winem, sokiem oraz skórką z cytryny i zagotować.Zdjąć z ognia, przestudzić i zaciągnąć żółtkami. Przyprawić pieprzem, cukrem i solą.Podawać do kurcząt, ryb, ryżu, warzyw (kalafiory, brokuły, pory, szparagi). Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Sosy słodkie pewnie wrzucę przy owocowych - co bym tylko nie zapomniał Sos czekoladowy - słodki tabliczka deserowej lub gorzkiej czekolady (10 dag) 2 łyżki masła2 łyżki cukru szklanka śmietany kremówki - słodkiej śmietanki 5 dag miętowych landrynekCzekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Landrynki drobno pokruszyć. Cukier rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Syrop cukrowy wlać do żaroodpornego wysokiego naczynia, dodać czekoladę, masło i podgrzewać 4-5 minut na srednim ogniu do rozpuszczenie parę razy zamieszać.Mieszając, dodawać po łyżce śmietany, podgrzewać jeszcze chwile Dodać pokruszone landrynki, dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze do rozpuszczenia , stale mieszając. Ostudzić.Ostudzony sos można przelać do słoików i przechowywać w lodówce, nawet miesiąc.Przed odgrzaniem sosu słoiki otworzyć Sos czekoladowy dodatkiem do lodów, kremu waniliowego czy sernika. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Sos czosnkowy prosty 4 ząbki czosnku, pęczek bazylii1 łyżka suszonych pomidorów100 ml oliwyCzosnek oczyścić i posiekać. Bazylię opłukać i osuszyć, kilka listków odłożyć, resztę pokroić w paseczki. Suszone pomidory również pokroić w paski, razem z czosnkiem i pokrojoną bazylią dusić ok. 4 minuty na rozgrzanej ale nie wrzącej oliwie co by czosnek nie zgorzkniał Grzybowy 2 szklanki rumianego sosu podstawowego,3 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki),1 cebula (5 dag),1/2 szklanki jogurtu naturalnego,3 tyżki śmietany 12-procentowej –( kwaśna wyrażniejszy sos ) przy czym śmietanka tez jest dobra 1 łyżeczka soku z cytryny,szczypta cukru, sól, pieprzCebulę obrać, przekroić na pól i zrumienić na płytce ochronnej. Grzyby umyć, moczyć około 40 mm w 1/2 szklanki wody. a następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły, razem ze zrumienioną cebulą. Wywar przecedzić i ostudzić. Grzyby pokroić w paski i włożyć do gorącego sosu podstawowego. Wlać porcjami wywar i mieszając, gotować 5-7 min. Zdjąć z ognia, wlać jogurt roztrzepany ze śmietaną, sok z cytryny, doprawić cukrem, solą i pieprzem.Gorący sos podawać do pieczeni, potraw z warzyw, makaronu, ryżu oraz kasz.[Dodano: 04 kwi 2020 - 19:04]Harissa1 łyżka nasion kolendry,1 łyżka kminku,3 łyżki oliwy,1 mała czerwona papryka drobno posiekana,1 czerwona cebula drobno posiekana,1 papryczka chilli drobno posiekana,3 ząbki czosnku,4 łyżki listków kolendry,1/2 łyżeczki soli selerowej.150 ml przecieru pomidorowegoNasiona kolendry i kminek tłuczemy w moździerzu. Wkładamy utłuczone zioła na patelnię, dodajemy oliwę, czerwoną paprykę i cebulę.Smażymy na bardzo małym ogniu ok. 5 min, aż warzywa zrobią się miękkie.Po usmażeniu przekładamy składniki do blendera, dodajemy chilli, czosnek, kolendrę, sól selerową oraz przecier i miksujemy na jednolitą masę. Do czego – wszyscy zwolennicy ostrego już dobiorą potrawy Kolejne klasyki sosy holenderskie Sos holenderski z białym winem190 g masła,1 sparzona cytryna,4 żółtka,sól, pieprz,1 łyżka białego wina Masło roztopić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.W garnku zagotować wodę. Żółtka roztrzepać w metalowej misce, doprawić solą i pieprzem. Dodać wino, sok i skórkę z cytryny. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą (woda nie może się gotować, ponieważ sos wykipi!). Żółtka ubijać, aż powstanie gęsta kremowa masa.Miskę wyjąć z garnka, do sosu po 1 łyżce dodać letnie masło, stale mieszając.[Dodano: 04 kwi 2020 - 19:23]Sos Imbirowy 2 łyżki posiekanego imbiru2 posiekane dymki2 łyżki masła200 ml śmietany ( kwaśna do gotowania)50 ml soku z pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy150 ml bulionu ( najlepszy warzywny)1 kieliszek ( 30-40ml) sherry ( lub kieliszek nalewki wiśniowej)2 łyżki mąki ( dowolna pszenna, żytnia, orkiszowa)gałka muszkatołowa - zdrowa szczypta ,sól i pieprz do smaku Dymki i imbir poddusić na 2 łyżkach masła. Dodać 2 łyżki mąki wymieszać i podsmażyć.Wlać 200 ml śmietany, 50 ml soku z pomarańczy, 150 ml bulionu.Dodać łyżeczkę startej skórki pomarańczowej, zagotować.Doprawić sherry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Edytowane 4 Marca 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Sos kalafiorowy 750 g kalafiora, 1 cebula,3 ząbki czosnku5 filetów anchois 3 łyżki oliwy, 2 łyżki masła250 g pokrojonych pomidorów ( lub krojone z puszki)1 łyżeczka oreganosól . Pieprz do smaku Kalafior oczyścić, różyczki ugotować w osolonej .wodzie, odce- dzić i osączyć. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Filety pokroić na kawałki dl. 2 cm. Oliwę rozgrzać z masłem, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać anchois, kalafior i pomidory, chwilę gotować. Sos doprawić solą , pieprzem i oregano. Sos kaparowy 2 szklanki białego sosu podstawowego,3 łyżki kaparów,2 łyżki białego wytrwanego wina,1 żółtko,sól, pieprzGorący sos podstawowy wymieszać z winem oraz posiekanymi kaparami. Zagotować, zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zaciągnąć żółtkiem. Przyprawić pieprzem i solą.Podawać do mięs, ryb oraz jajek. Sos koperkowy2 szklanki białego sosu podstawowego,1/2 szklanki śmietany 18-procentowej,( do zup)5 łyżek drobno posiekanego koperku,( bez łodyg grubszych)1 łyżeczka soku z cytryny,szczypta cukru i pieprzu, sólKoperek dodać do gorącego sosu podstawowego i mieszając, gotować około 1 min na małym ogniu. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem oraz solą.Podawać do mięsa, jajek i potraw z warzyw. Sos korniszonowy 2 szklanki rumianego sosu podstawowego,5 korniszonów,1 łyżka karmelu,1/2 łyżeczki estragonu,1 łyżeczka koperku,1/2 łyżeczki cukru,sólKorniszony zetrzeć na tarce do jarzyn, połączyć z sosem podstawowym, dodać karmel, cukier oraz sól i gotować około 7 min. Przyprawić estragonem, zagotować, zdjąć z ognia, wsypać koperek.Podawać do sztuki mięsa, kotletów mielonych, białej kiełbasy, kiełbasek smażonych lub z grilla. SOS LJUTENICA - bałkański 1/2 szklanki ketchupu,1 łyżka pasty paprykowej, np. węgierskiej2 łyżki drobno pokrojonej cebuli lub szalotki, sól do smaku Wszystkie składniki starannie mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę.Ljutenica to bardzo popularny na Bałkanach sos do kotletów mielonych i grillowanych mięs. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Sos łososiowy 150 g wędzonego łososia 1 szalotka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 125 ml białego wytrawnego wina300 ml śmietany 18- 30% sól, pieprzŁososia pokroić w paseczki szer. 1 cm. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać z olejem i zeszklić szalotkę. Wlać wino i zagotować, dodać śmietanę, całość ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.Do sosu dodać łososia i odstawić na 4 minuty. Sos Madera – kolejny klasyk 1 cebula (7 dag),10 dag pieczarek,2 łyżki masła,1 łyżka zrumienionej mąki pszennej,1 szklanka bulionu,1/4 szklanki wina maderalub czerwonego wytrawnego wina,1 liść laurowy,1/2 łyżeczki przyprawy do zup maggi,( nie konieczny)po 1/2 łyżeczki tymianku, natki pietruszki i koperku,1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprzPieczarki umyć, osączyć, zalać 2/3 szklanki wody i ugotować. Wyjąć z wywaru (wywar zachować) i pokroić w kostką. Cebulą obrać, drobno posiekać, lekko zrumienić na maśle i usunąć łyżką cedzakową. Do masła dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić chłodnym bulionem i zagotować. Dodać pieczarki, liść laurowy, wlać 1/2 szklanki wywaru i gotować. często mieszając, około 25 min. Liść laurowy wyjąć, dodać wino, maggi. tymianek, cukier, doprawić pieprzem i solą, wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem około 5 min. Przed podaniem włożyć koperek i natką. Pieczarki zamiast gotować można usmażyć na maśle.Gorący sos podawać do rostbefu, polędwicy, pieczeni wołowej łub wieprzowej, oraz ozorów. Zimny sos maltański - prosty 1 pomarańcza,1 jajko,1 łyżeczka ostrej musztardy,200 ml oleju,sól, biały pieprzZ dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieramy tyle skórki, ile zmieści się na łyżeczce do kawy. Wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko rozcieramy z musztardą, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Następnie wlewamy po odrobince olej, cały czas ucierając. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy po trochu sok pomarańczowy oraz skórkę. Białko ubijamy na sztywną pianę. Połowę piany delikatnie, ale starannie mieszamy z sosem, resztę wyrzucamy lub zużywamy do innej potrawy. Sos maltański - klasyczny 1 szalotka150 ml bulionu warzywnego4 łużki białego wytrawnego wina1 łyzka białego octu balsamicznego3 żółtka150 g masła 1 posiekaną szalotkę gotować w 150 ml bulionu warzywnego, 4 łyżkach białego wina, łyżce białego octu balsamicznego, zredukować aż zostanie ok 8 łyżek płynu. Przetrzeć przez sitko. 80 ml soku z pomarańczy wygotować do 50 ml.3 żółtka utrzeć z bulionem w kąpieli wodnej. Mieszając, dodawać 150 g płynnego masła i sok pomarańczowy. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.[Dodano: 05 kwi 2020 - 13:08]Sos meurette 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, ( ciężkiego pełnego)0,51 bulionu wolowego lub z kostki,1 marchewka (15 dag), 1 cebula (10 dag), 1 por, ( biała część)1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oliwy,1 łyżeczka masła,1/2 łyżeczki cukrubiały pieprz Marchewkę i por obrać i umyć. Cebulę i czosnek obrać. Przygotowane warzywa drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Wlać wino, zagotować i podpalić, w celu obniżenia jego kwasowości. Dodać cukier. Sos odparować do 3/4 objętości, gotując powoli na bardzo małym ogniu, przecedzić, połączyć z bulionem, doprawić pieprzem. Przed podaniem do sosu dodać masło i wymieszać.[Dodano: 05 kwi 2020 - 13:13]Sos Milanaise (troche trudniejszy ) 1 marchewka (10 dag), 10 dag selera, 1 cebula (10 dag),4 pomidory (40 dag), 1 szklanka rumianego sosu podstawowego,2 łyżki masła, 1/4 szklanki bulionu,1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,po 10 dag szynki i pieczarek, 12 zielonych oliwek bez pestek,1/2 łyżeczki przyprawy do zup, 6 ziaren pieprzu,3 ziarna ziela angielskiego, 1/2 liścia laurowego,słodka papryka w proszku, sól do smaku Marchewkę oraz seler oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa zeszklić na 1 łyżce masła. Pomidory sparzyć, obrać pokroić w kostkę i dodać co warzyw. Włożyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i dusić około 15 min. Przyprawy usunąć, sos ostudzić i zmiksować, połączyć z sosem podstawowym i gotować około 7 min. Pieczarki oczyścić, opłukać, cienko pokroić, udusić na pozostałym maśle i dodać do sosu razem z winem i przyprawą do zup. Lekko posolić, przyprawić papryką i zagotować. Zdjąć z ognia, włożyć pokrojone w kostkę oliwki, szynkę pokrojoną w paski. Podawać do polędwicy, antrykotu, kotletów, pieczeni wieprzowej oraz kurczaka. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Sos monsalvat 1 czerwona pomarańcza,1/2 szklanki majonezu,3 łyżki śmietany 18-procentowej,po 1/2 łyżeczki musztardy i keczupu,po 1 łyżeczce drobno posiekanego koperku, natki pietruszki i trybuli,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 1/2 łyżki sherry lub pół wytrawnego wina, sól, pieprz Z pomarańczy wycisnąć sok. zmiksować z majonezem, śmietaną, musztardą, keczupem, dodać zieleninę, tymianek, pieprz i sól, połączyć z sherry.Podawać do zimnych mięs i drobiu oraz do sałatek. Sos musztardowy – prosty 2 szklanki białego sosu podstawowego,2 łyżki musztardy,1-2 łyżeczki soku z cytryny,1/2 łyżeczki cukru, sólDo wrzącego sosu podstawowego dodać musztardę, sok z cytryny, cukier oraz sól i wymieszać.Podawać do mięsa, kiełbasy na gorąco oraz ryb. Sos ogórkowy – z kiszonych 2 szklanki białego sosu podstawowego,2 ogórki kiszone (20 dag),2-3 łyżki soku z ogórków, 2/3 szklanki śmietany 18-procentowej, sól, pieprzOgórki obrać, oczyścić z pestek, zetrzeć na tarce do jarzyn. Połączyć z gorącym sosem podstawowym oraz sokiem z ogórków i zagotować. Przyprawić pieprzem oraz solą. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną.Podawać do ryb, sztuki mięsa, kiełbasy na gorąco, potraw z warzyw i jajek. Sos ogórkowy z wódką 25 dag ogórków kiszonych,20 dag majonezu,1/2 szklanki dobrej wódki,2 żółtka jaj ugotowanych na twardo,garść posiekanej natki pietruszki,sól, pieprz, cukier,przyprawa Maggi lub sos sojowy Obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, odciskamy, łączymy z majonezem, wódką, przetartymi żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i Maggi/sosem sojowym .Podajemy do mięs, ryb. jajek, warzyw, ryżu, kasz. Soso orzechowo- owocowy 2 łyżeczki kardamonu,1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli±2 łyżeczki nasion kolendry,15 g posiekanych migdałów, 5 g wyłuskanych pistacji,75 g suszonych śliwek,50 g suszonych moreli, 50 ml wywaru z warzyw,sólRozgniatamy w moździerzu kardamon, wyrzucamy łupinki i pozostawiamy nasiona. Ziarenka kardamonu ucieramy z chilli, a następnie wsypujemy do blendera razem z kolendrą, orzechami i suszonymi owocami. Miksujemy razem na gęstą pastę, do- dajemy wywar warzywny oraz odrobinę soli i ponownie miksujemy. Wlewamy sos do garnka i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min.Podajemy na ciepło. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Sos orzechowy ostro-słodki1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych200g niesolonych orzeszków ziemnych400 ml bulionu4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru sól, czarny pieprz1 Cebulę i czosnek obrać, pokroić. zeszklić na oleju ( najpierw cebulę potem dodac czosnek by nie zgorzkniał). Dodać orzechy, poddusić, wlać bulion, zagotować. Pikantnie doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem, gotować 8-10 min.2 Sos zmiksować, wlać do miseczki, ozdobić orzechami i plasterkami czosnku. Podawać na ciepło lub na zimno. Sos paprykowo estragonowy2 czerwone papryki2 ząbki czosnkupęczek estragonu100 ml śmietany 18%100 ml słodkiej śmietankisól i pieprzPapryki umyć, przekroić na pól, usunąć pestki, ułożyć na ruszcie piekarnika i piec ok. 20 minut, aż na skórce pojawią się pęcherze. Przykryć mokrą serwetką i ostudzić. Obrać, kawałek odłożyć, resztę drobno posiekać.Czosnek obrać i drobno posiekać. Listki estragonu oderwać od łodyżek, kilka listków odłożyć, resztę drobno posiekać.Śmietany wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną paprykę, czosnek, estragon i wymieszać.Ozdobić resztą papryki i listkami estragonu. Sos paprykowy ze skórką cytrynową2 pomidory, 2 czerwone papryki,1 cebula,1 łyżka oliwy,150 ml wywaru z bulionu warzywnego,1 łyżka gęstej śmietany,sól, pieprz,1-2 łyżki soku z cytryny,1 łyżka skórki cytrynowej startej na drobnej tarcePomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Papryki umyć, oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać.Warzywa poddusić na oliwie. Wlać wywar, gotować ok. 8 min, zmiksować, dodać śmietanę. Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypać skórką cytrynową. Sos Perigueux 2 szklanki rumianego sosu podstawowego,6 małych pieczarek (10 dag),1 łyżka masła,1 łyżka koncentratu pomidorowego,3 łyżki wina malaga lub czerwonego wina półsłodkiego,gałka muszkatołowa, sól, biały pieprzPieczarki oczyścić. opłukać, udusić na maśle Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z sosem podstawowym. Wlać wino, przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą.Podawać do pieczonych mięs, drobiu, dziczyzny, pasztetów oraz wędlin. Sos pieczarkowo-mięsny - specyficzny ( może z dodatkami zastąpić danie)1 duża cebula,1 marchewka250 g pieczarek,1 łyżka masła2 łyżki oleju,1 łyżeczka oregano300 g mieszanego mięsa mielonego,5 łyżek koncentratu pomidorowego, 125 ml bulionu mięsnego, 250 ml wytrawnego czerwonego winasól, pieprz1 płaska łyżeczka, cukier Cebulę i marchew obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki po oczyszczeniu przekroić na pól. Olej z masłem rozgrzać, poddusić cebulę. Dodać marchew, oregano, mięso i grzyby. Smażyć na średnim ogniu, aż mięso straci różowe zabarwienie. Dodać koncentrat, bulion i wino. Sos doprawić i gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu.Może słuzyć jako szybki dodatek do makaronu . ryżu lub małych ziemniaczków, świetny do kuskusu Sos pietruszkowy 2 szklanki białego sosu podstawowego,5 tyżek natki pietruszki,2 żółtka,1/2 szklanki białego wytrawnego wina,sok z 1/2 cytryny,po szczypcie cukru i białego pieprzu, sólSos podstawowy gotować około 1 min z natką pietruszki na małym ogniu, mieszając, połączyć z winem oraz sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, przestudzić i zaciągnąć żółtkami. Przyprawić cukrem, pieprzem i solą.Podawać do mięs, ryb, jajek, budyniów, makaronów, kasz i kotletów warzywnych. Edytowane 4 Marca 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) A tak w międzyczasie kilka expressowych Pomidorowy expresowyPosiekany czosnek przesmażamy na oleju na szklisto, dodajemy oregano. trochę koncentratu pomidorowego, przetarte pomidory, oliwki, kilka kaparów i sardeli. Zagotowujemy, jak mamy dodaatkowo wkładamy kawałki tuńczyka z puszki, blendujemy . w sosjerce osypujemy posiekaną natką.Z ogórkiem smażonym expresowyKawałek świeżego ogórka ścieramy na tarce, przesmażamy na tłuszczu, podlewamy obficie białym winem, dodajemy pełną łyżkę gęstej kwaśnej śmietany kremowej. Po lekkim odparowaniu sos przyprawiamy do smaku koperkiem, musztardą i solą. Cebulowy do steków expresowy Pokrojoną w piórka cebulę karmelizujemy na tłuszczu ze szczyptą cukru, wlewamy trochę octu balsamicznego i rosołu, odparowujemy, aż powstanie syrop. Obficie posypujemy pieprzem i dodajemy bazylię. W sosie zanurzamy usmażone stekiJogurtowy z koprem włoskim expresowyCurry i nasiona kopru włoskiego prażymy na suchej patelni, a następnie dodajemy garść pokrojonych w kostkę pomidorów i kubek jogurtu (150 g). Gotujemy 5 minut, przyprawiając solą i odrobiną cukru.[Dodano: 06 kwi 2020 - 18:31]SOSY SŁODKIE na szybko dla RENIS Sos wantowy. łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszaj z 4 łyżkami zimnego mleka. Zagotuj 400 ml mleka z 3 łyżkami cukru i rdzeniem z 1 wanilii. Do mleka włej rozrobioną mąkę ziemniaczaną, mieszając zagotuj. Zestaw z ognia i mieszając lekko przestudź Następnie odrobinę gorącego sosu wymiieszaj z 2 żółtkami. Połączyć z pozostałym sosemPodawać na ciepło lub zimno do owoców, galaretek, wypieków Sos szodonowy (zabajone): do metalowej miseczki wbij 1 jajko i 3 żółtka, wsyp 12 dag cukru. Miseczkę wstaw do garnka z gorącą, ale nie wrzącą wodą i ubijaj składniki na kremową lale nie na pianę) masę. Dolej 100 ml wytrawnego białego wina i 2 łyżki soku z cytryny i dalej ubijaj aż sos podwoi objętość. Natychmiast przestaw miskę do większej miski wypełnionej lodem w celu gwałtownego ochłodzenia. Sos czekoladowy: do rondelka włóż 17 dag połamanej czekolady deserowej, dodaj 2 łyżeczki granulowanej kawy rozpuszczalnej, 1/2 szklanki gorącej wody i 6 łyżek cukru. Podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając, aż czekolada i cukier się rozpuszczą. Sas tafli: w garnuszku podgrzewaj nie przerywając mieszania 6 dag masła, 16 dag cukru trzcinowego i 15 dag syropu cukrowego. Kiedy składniki staną się płynne, zestaw z ognia, dolej 15 dag śmietanki kremówki i kilka kropelek zapachu waniliowego. Mieszać aż sos stanie się gładki. Sos brzoskwiniowy: zmiksuj brzoskwinie z puszki wraz z zalewą oraz 1/4 łyżeczki zapachu migdałowego. Mocno ochłodź Podawać do deserów i słodkich dań. Sos pomarańczowy rozgrzej 4 dag masła, wsyp 4 dag mąki i mieszając lekko zrumień, rozprowadź szklanką soku pomarańczowego i 1/2 szklanki likieru pomarańczowego. Mieszając trzepaczką gotuj około 8 minut na małym ogniu. Sos lekko przestudź a następnie stale mieszając dodawaj po kawałku masła (25 dag). Podawać do deserów. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Sosy CHIŃSKIE - klasyczne podstawowe ( podkradzione )Sos sojowy do maczania - chiński4 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżki przyprawy Maggi3 łyżki wody,2 łyżki oleju sezamowego lub łyżeczka zmielonych orzechów włoskich utartych z łyżeczką oleju,2 łyżki 6-proc. octu.1. Składniki wymieszać.2. Podawać do pierożków gotowanych na parze.Proporcja na około ćwierć szklanki. Sos słodko-kwaśny chiński Półtorej szklanki pasty pomidorowej, pół szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, pół łyżeczki cynamonu, 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku, sok z cytryny lub 3,5 łyżki octuWymieszać składniki, mieszając doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, gotować przez 10 minut pod przykryciem na płytce . Zestawić z ognia, wystudzić, wybrać korzeń imbiru.Podawać do ryby lub mięsa smażonego w cieście, do jaj na twardo, do smażonych warzyw po chińsku.Można przechować w lodówce do pół roku. chiński Sos ostry 8 płaskich łyżek przyprawy Chilli lub ostrej papryki w proszku,1 łyżeczka roztartego czosnku,2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich (dowolnie),10 łyżek oleju,pół łyżeczki drobno zmielonego pieprzu,szczyptę mielonych goździków,ćwierć łyżeczki cynamonu,2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku,2 cebule-dymki pokrojone na trzycentymetrowe kawałki Wymieszać przyprawę Chilli lub paprykę z czosnkiem, odstawić. Mały rondel rozgrzać przez minutę na średnim ogniu..Wsypać orzechy, mieszając podgrzewać pół minuty, wlać olej, mieszając podgrzewać przez minutę na ostrym ogniu, wybrać orzechy łyżką cedzakową. zmniejszyć płomień.Włożyć pieprz i dymkę, smażyć minutę ciągle mieszając, wsypać imbir,smażyć 15 sekund, przestudzić, przecedzić olej do miseczki.Chilli z czosnkiem i orzechami ucierać, wlewając powoliprzygotowany olej, na jednolity sos. Podawać do pierożków smażonych lub gotowanych na parze, lub do ryby smażonej.(Można przechować w lodówce do pół roku). Sos musztardowy chiński5 łyżek zmielonej gorczycy,5 łyżek wody, łyżeczka octu,2 łyżeczki oleju sezamowego lub pół łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki oleju,szczypta soli1. Wymieszać gorczycę z woda na jednolitą pastę, odstawić na minutę.2. Wlać ocet i olej sezamowy lub orzechy utarte z ole#jem sojowym, dokładnie wymieszać.3. Podawać do naleśników mandaryńskich, pierożków chińskich lub jaj na twardo.Proporcje na 1/3 szklanki Edytowane 4 Marca 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Spodziewałem się Ok to masz taki tematyczny Sos Piratów 4 cebule (50 dag), 1 ostra papryczka, 2/3 szklanki majonezu,po 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny i czystej wódki,kilka kropli sosu worcester,2 łyżki szczypiorku, 1 łyżka kaparów,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,sól, pieprz Cebule obrać, pokroić i zmiksować z majonezem. Papryczkę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić, podobnie kapary i szczypiorek. Połączyć z masą cebulową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester. pokruszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Przed podaniem wymieszać z wódką.Podawać do zimne] pieczeni wolowej lub baraniej, gęsi, kaczki albo pasztetów. Sos pomarańczowo-bazyliowy Na 1 łyżce masła zeszklić 1 posiekaną cebulę. Dodać wyfiletowaną i pokrojoną w kostkę 1 pomarańczę oraz po 125 ml soku z pomarańczy, białego wina i bulionu. Zagotować na dużym ogniu. Sos przetrzeć przez sito, podgrzać, doprawić solą i pieprzem, zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Zdjąć z ognia, dodać 125 g gęstej śmietany 30-36%. Ozdobić cząstkami pomarańczy i bazylią. Sos pomidorowy zapiekany 1/2 puszki pomidorów z zalewą (200 ml)1 cebula2 ząbki czosnkułyżka mąki2 łyżki masłałyżeczka oreganosól, pieprz( alternoatywnie możemy dodać startą marchewkę, kawałek selera korzeniowego i posypać świeżą bazylią) Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory przetrzeć przez sito, wymieszać z zalewą pomidorową. Masło, cebulę i czosnek włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią, zostawiając mały otwór, podgrzewać 10 minut 130 st.Naczynie wyjąć, wlać sos pomidorowy, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Posypać oregano, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Naczynie z sosem przykryć folią, zostawiając mały otwór, podgrzewać kolejne 10 minut w 130 st . Sos potrawkowy poulette 2 szklanki białego sosu podstawowego,2 żółtka,1 łyżeczka soku z cytryny,szczypta cukru, sól Żółtko rozetrzeć z cukrem i solą, rozprowadzić niewielką ilością sosu podstawowego, połączyć z pozostałym sosem i przyprawić sokiem z cytryny.Podawać do potrawek z kury, kurczaka lub cielęciny. Sos Ravigote 1 szklanka białego sosu podstawowego,po 2 łyżki białego wytrawnego wina oraz octu estragonowego,1 cebula (4 dag),po 1 łyżce szczypiorku,natki pietruszki i ewentualnie trybuli,sól, pieprzCebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać wino oraz ocet i gotować około 10 min. Połączyć z gorącym sosem podstawowym, gotować około 1 min, przyprawić pieprzem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z zieleniną.Podawać do białych mięs, jajek i ryb. Sos Robert 1 cebula (5 dag),1 łyżka masła,11/2 łyżki zrumienionej mąki pszennej,1 szklanka bulionu,1/2 szklanki białego wytrawnego wina,po 1 łyżeczce musztardy miodowej i koncentratu pomidorowego,sól, pieprzCebulę obrać, drobno posiekać, lekko zrumienić na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką, starannie wymieszać, zasmażyć i dokładnie rozprowadzić chłodnym bulionem, dodać wino, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20 min, często mieszając. Pod koniec gotowania wymieszać z musztardą i koncentratem pomidorowym.Podawać do smażonych potraw z wieprzowiny. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie co bym się chwalił ale polecam kompozycja własna - wprawdzie nazywany tak w rodzinie i tak go zapisałem Sos Waldemara: Duza łyżka musztardy sarepskiej Troche czubatasos worchester ok 2 łyżki na okougotawane na miekko ścięte białko ! 3 -3,5 minuty całe duże jajko ( małe dwa )1-2 ząbek czocha pokrojony z grubszajakieś 7-8 platkow anchaiszmiksowane razemdo tego ok 100-150 ml oliwy z oliwekposkrobany ser parmezan na oko ze dwie łyzkisok z połowy cytrynytroche pieprzu młotkowanegozmiksowane taki dodatek z oryginalnymi sugestiami moimi dla przyszłych podobnych sałatka3 małe rzymskie sałatki porwane2 piersi z kurczaka pokrojone ma dośc drobną kostkę ( bez przesady) podsmażyłem na oliwie delikatnie1,5 - dwie tez będzie OK kostki sera tofu od wietnamczyków pokrojony w krótkie paski grub ok 5-10 mm podsmażyłem na reszcie z kurczaka troche dodałem oliwy i na końcu troche posoliłemprzestudzićna porwaną sałatę kurczak i sos – wymieszałem delikatniena wierzch tofu i grzanki czosnkowe już bez mieszania.Całość na 2 godz do lodówki co by się troche przegryzłona 4-5 osób – jest okbez kurczaka chyba tez by było ale więcej tofu lub odwrotnie - bez tofu więcej kurczaka Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Rosyjski bakaliowy – ciekawy 1 3/4 szklanki rumianego sosu podstawowego,3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina,10 dag śliwek kalifornijskich,po 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich,1 łyżka masła,2 łyżeczki miodu,1 goździk,po szczypcie gałki muszkatołowej i białego pieprzu,sólŚliwki umyć, osączyć i pokroić w paski. Rodzynki sparzyći osączyć. Sos podstawowy połączyć z winem, śliwkami, ro-dzynkami oraz orzechami. Dodać miód, goździk, gałkęmuszkatołową, pieprz i sól. Zagotować, włożyć masło, wy-mieszać, zdjąć z ognia i usunąć goździk. Sos serowo-orzechowy 150 ml bulionu warzywnego150 ml śmietany 200 g sera gorgonzola50 ml sherry lub nalewki wiśniowej 75 g orzechów włoskich drobno posiekanych uwaga : (sos można jeszcze zagęścić mąką ziemniaczaną lub ryżową kleistą) zagotować ze 150 ml śmietany. Dodać 200 g pokruszonego sera gorgonzola z 50 ml sherry medium, rozpuścić . Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 75 g posiekanych orzechów włoskich. Można ozdobić posiekaną bazylią. Podawać do mięs smażonych saute oraz kotletów z drobiu i kotletówmielonych. Sos serowo-pieprzowy 125 g sera gorgonzola300 ml śmietany ( do gotowania)100 ml bulionu warzywnego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu,2 łyżki soku z cytryny,sólSer rozdrobnić. Zagotować śmietanę z bulionem, dodać ser. Gotować na wolnym ogniu, mieszając aż ser się rozpuści. Dodać pietruszkę, pieprz, doprawić solą i sokiem z cytryny. Sos serowy Mornay 2 szklanki sosu beszamelowego przyrządzonego na mleku lub śmietanie,10 dag sera Gruyere (może być też ementalski, warmiński),1 żółtkoGorący sos beszamelowy wymieszać ze startym serem, nieco ostudzić i zaciągnąć żółtkiem. Nie podgrzewać!Stosuje się do zapiekania białych mięs, ryb, jajek oraz warzyw. Sos serowy z szynką3 cebulki ze szczypiorkiem75 gotowanej szynki pokrojonej w drebne paski lub kosteczki 100 ml białego wytrawnego wina200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18-30% ( do gotowania)125 g setka topionego śmietankowy / z szynka ( smak zależny od gustu)sól, pieprz Cayennegałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka cukru1- 2 łyżki soku z cytryny Na 2 łyżkach masła poddusić 3 cebulki ze szczypiorem pokrojone w paski. Dodać 75 g gotowanej szynki pokrojonej w paski oraz 100 ml białego wina, 200 ml bulionu warzywnego i 200 ml śmietany. Zagotować, chwilę gotować (można lekko zagęścić). W gorącym sosie rozpuścić 125 ml serka topionego. Doprawić solą, czarnym pieprzem, pieprzem Cayenne, gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny. Sos Soubise 2 szklanki białego sosu podstawowego3 cebule (25 dag), 2 łyżki masła,1 szklanka bulionu drobiowego) ( lub z z kostki drobiowej,sól, biały pieprzCebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle (nie rumienić!). Zalać zimnym bulionem i gotować 10 min, następnie przetrzeć lub zmiksować. Połączyć z beszamelem, przyprawić pieprzem i solą. Podgrzewać, mieszając, około 10 min na małym ogniu.Podawać do jagnięcych lub cielęcych kotletów, potraw z jajek oraz warzyw. Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Czas Wielkanocny - kojarzy sie z Majonezami , jajkami pasztetami - ot tak kilka sosów na BAZIE MAJONEZU Sos-baza2 żółtka1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub kukurydzianego1 łyżeczka zmielonej gorczycyszczypta soli (niekoniecznie) 1 łyżka soku z cytrynyDo salaterki wsypać zmieloną gorczycę, następnie dodać żółtka i wymieszać. Dodać sok z cytryny, następnie powoli dodawać olej ciągle mieszając. Ponownie olej, ponownie sok z cytryny. Na koniec można dodać szczyptę soli . Sos pomidorowy1/3 l majonezu1 duży świeży pomidor1/2 ząbka czosnku1/2 małej cebuli1 łyżeczka oregano (lebiodki pospolitej)Pomidory obrać ze skórki, usunąć nasiona, rozdrobnić. Wymieszać z majonezem. Dodać bardzo drobno posiekany czosnek i cebulę. Na końcu dodać lebiodkę. Wszystko wymieszać. Sos koktajlowy1/3 l majonezu2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub keczupu1/4 łyżeczki chrzanu tartego1 łyżeczka soku z cytryny2 łyżki śmietanyMajonez wymieszać z koncentratem pomidorowym. Dodać chrzan, następnie sok z cytryny i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.Sos kaparkowy1/3 l majonezu11/2 łyżeczki kaparków (lub korniszonów posiekanych)Posiekane kaparki (lub korniszony) wymieszać z majonezem). Sos amerykański1/3 l majonezu1/2 małej cebulki2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 kawałek ananasa (lub jabłka)1/4 czerwonej papryki (lub szczypta w proszku)1/2-1 ząbka czosnku1 łyżeczka lebiodki pospolitej (oregano)Wymieszać majonez z koncentratem pomidorowym. Następnie dodać bardzo drobno pokrojony ananas, paprykę w proszku lub świeżą bardzo drobno pokrojoną, posiekane czosnek i cebulę. Na koniec dodać lebiodkę. Wymieszać. Sos Val-Vert1/3 l majonezu2 łyżeczki keczupu1/3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej)1/2-1 ząbka czosnku1/3 łyżeczki curry w proszkuszczypta ziół prowansalskich (lub innej przyprawy)Wymieszać majonez z keczupem, curry, papryką, ziołami prowansalskimi i posiekanym czosnkiem. Sos szafranowy1/3 l majonezu1/2 ząbka czosnkuszczypta szafranuW niewielkiej ilości gotującej się wody rozpuścić szafran. Wodę szafranową dodać do majonezu, wymieszać. Na koniec dodać posiekany czosnek. Wymieszać. Sos gorczycowy 1/3 l majonezu2 łyżeczki mielonej gorczycyNa kilka godzin przed użyciem wymieszać majonez ze zmieloną gorczycą. Sos tatarski 1/3 l majonezu1 mały korniszonpół małej cebulki1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki2 łyżeczki szczypiorkuWymieszać majonez z posiekanym korniszonem, cebulą, natką pietruszki i szczypiorkiem. Można dodać kaparki. Sos czosnkowy 1/3 l majonezu2 ząbki czosnku (lub więcej, jeżeli ktoś lubi)Wymieszać majonez z posiekanym czosnkiem. Sos Wincentego (Vincentsaus)1/3 l majonezu3 łyżki soku z natki pietruszkiDobrze wymieszać. Atrakcyjne sosy można otrzymać mieszając majonez z różnymi świeżymi ziołami i zieleninami, na przykład gotowe kompozycje to : bazylia, natka selera włoskiego, szczaw, rzeżuchaszczypiorek, pietruszka, estragon, trybulkakoperek, pietruszka, rzeżucha, trybulkaświeża gorczyca, rzeżucha, trybulkaziele maggi, szczypiorek, trybulkamiody czosnek, szczypiorek, szczypior z cebulipietruszka, estragon, miody por lub miody czosnekpietruszka, rzeżucha, szczypiorek z cebuliszpinak, szczaw, portulakapietruszka, trybulka, rzeżucha Edytowane 4 Marca 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 W zasadzie na bazie tego sosu można kreować naprawde wiele , toteż podaje baze własna Sos winegret – baza czysta moja 70 ml oliwy z oliwek 70 ml oleju ryżowego bezsmakowego1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy – ( pełna) daję ostrą jak mam 1 łyżka octu winnego ( z białego wina lub własny np. jabłkowy jasny)1 łyżka octu balsamicznego (lub 1 łyżeczka kremu balsamicznego – wiem trudno dostać i ta cena)1/2 łyżeczki miodu , najlepiej wielokwiat - odrobina tylko do złamania posmaku.Czasem dodaję 1 żółtko – wiem fanaberia sól, cukier, musztardę, octy. miód i żółtko mieszam oddzielnie i do tego wlewam oliwę i olej mieszając . - Gotowe.I to do sałatki to wystarczy, Jak chcemy coś od siebie – to wszelkie dodatki, typu koperek, czy natka , szczypiorek, miazga z pomidora , kolendra ( moja ulubiona) , cebulka drobno pokrojona lub zblendowana , estragon, ziele maggi, bazylia ( też lubie) , i częsta kompozycja jest czosnek i bazylia. W zasadzie wszystko co lubicie lub Wam pasuje do składui na półmisku /salaterce. Przestrzegam tylko by nie było tych grzybów w barszczu za dużo. Lepiej dać jedno- 2 zioła niż 5 ty takie moje doswiadczenie. [Dodano: 12 kwi 2020 - 15:10]Dla czystości tematu i szybszego wynajdowania - usunąłem komentarze pośrednie w tym własne nie związane wprost z przepisami na sosy . W zasadzie zakończyłem ....ale... Teraz zostawiam drogim SiB om - własne przemyślenia sosowe , mile widziane własne wariacje …..[Dodano: 12 kwi 2020 - 15:12]polecam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mięs-z-grilla/ Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.