Skocz do zawartości

Parzenie


Marcin saszeta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie czasu,czy jeśli udka z kurczaka po parzeniu maja wisieć około 17 godzin to czy mige wysłużyć ten czas a jak tak to jak Max bo już mam gotowe udka a nie zdążę odpalić wędzarni szybciej niż jutro o 16 prosze o w miare szybka odp,czy no po tych 17 godzinkach mige je wstawić do lodówki do czasu wędzenia?pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A po co maja wisieć 17 h?.Gdzie to wyczytałeś.?Jak wystygną to do lodówki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marcin tylko wyciągnij te uda wcześniej z lodówki przed wędzeniem aby "złapały" trochę temp. otoczenia.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam i pozdrawiam Całą Wędzarniczą Brać.

Przez przypadek znalazłem to forum, szukając odpowiedzi na interesujący mnie temat.

Po zalogowaniu przeszukałem co niektóre tematy nie znalazłem odpowiedzi nawet po wpisaniu do wyszukiwarki. 

Wobec powyższego postanowiłem zapytać Was o następujący problem.

Od jakiegoś czasu zajmuję się wyrobami własnych wędlin i mięs. Jestem w miarę zorientowany co do wyrobów w słoikach, ale ostatnio kupiłem szynkowar i mam problemy z temperaturami.

Czy są jakieś "widełki" stosowania temperatur parzenia dla poszczególnych mięs? 

Domyślam się, że jeśli temperatury będą za niskie to wyrób będzie  niedoparzony i bardziej surowy. A czym będzie skutkowało przekroczenie zalecanych temperatur i czasu parzenia?

Wszyscy zalecają przestrzeganie temperatur, stąd to pytanie.

Z wyrazami szacunku

Wiesław

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
 Nie wdając się w szczegóły, zostałem obdarowany przednią ćwiartką prawdziwie zagrodowej świnki. Rozebrałem, prawie wszystko zagospodarowałem, ale została połowa głowy.Nigdy nie robiłem salcesonu i nadarza się moment że trzeba zacząć.    

 

 

 Przed parzeniem głowy na salceson, mam dylemat natury higienicznej. Włosy opalone, uszy odcięte wyczyszczone, a co z zębami, przelać wrzątkiem i do gara, czy - no właśnie co ?

Zawsze widziałem wygotowane szczęki z zębami. Na surowo nie wygląda to apetycznie - na pewno nie myła zębów  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja z tego powodu sciagam maske i gotuje bez kosci. A do  tego jeszcze to oko  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyjmij oczy i do gara.3,5 h w 90C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

na pewno nie myła zębów 

Możesz je umyć sodą i szczoteczką.

Niemniej nie wygotowuję np. całych głów dzików, ponieważ mimo  tego mycia zębów mocno waniają.

Szczęki możesz odrąbać a wygotowywać pozostałe kości czaszki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Droga Aniu.Mycie zębów owszem jest wskazane,ale nie w tym przypadku.Przerost formy nad treścią.Zobaczcie sobie nasz filmik na youtube. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.