Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Żur Andrzeja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#21 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 24 mar 2018 - 07:59

u mnie podaje się go z białą kiełbasą i jajkiem, a dodatkowo ziemniaki puree,(osobno na talerzu) okraszone skraweczkami.

U nas też tak. Do zakwasu (mąka żytnia razowa( w proporcji szklanka mąki i 3 szklanki wody), czosnek (1 ząbek na szklankę zawartości), listek laurowy-1 świeży  , ziele 2-3 kulki  ;)  i oczywiście łyżeczka zaczynu(nie konieczny ale przyśpiesza proces) żytniego do chleba co od zawsze jest pielęgnowany w lodówce ;) ​)

 

nieco płatków owsianych

no tak też wspomagają kiszenie - nie dawaliśmy już od lat - jakoś nie było specjalnej różnicy jak Małgo- dodaje zaczyn - wcześniej a i owszem :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 24 mar 2018 - 08:01


#22 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 mar 2018 - 10:22

Widze ze u Was kroluje zur i bialy barszcz ,czy nikt z Was nie robi barszczu  czerwonego z jajkiem kielbaska i chrzanem na wielkanocnym stole ..?



#23 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5145 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 mar 2018 - 10:28

Robi, robi Electro, jedno i drugie musi być, co kto lubi, do koloru, do wyboru :D .

 

http://polki.pl/wiel...03,artykul.html



#24 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 mar 2018 - 10:34

@sverige2, wiem , bo u nas robilo sie taki barszcz 

tylko nie zawsze .. w tym roku moze zrobimy bo mi bardzo posmakowal taki kiszony czerwony , Tak mnie zainspirowal Zboj ze co i raz kisze pare burakow i popijakm sama kiszonke  



#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5145 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 mar 2018 - 10:42

Ja też robię kiszonkę-sok, osobiście w wersji bardziej słodkiej, aby był taki zdecydowanie słodko-kwaśny, taki lubię, który piję na co dzień, i z tego samego soku-kiszonki gotuję barszczyk czerwony, autentyczna pychotka :D .



#26 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 mar 2018 - 11:02

i popijakm sama kiszonke

 

 

 A my robimy jeszcze z ukiszonych buraków surówkę do obiadu . :D



#27 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 mar 2018 - 11:05

A

A jak ja doprawiasz ? bo ja wywalalam te buraki bo wydawalo mi sie ze sa takie do niczego juz :)  



#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 24 mar 2018 - 11:09

kroluje zur
  Tak u nas zdecydowanie na Wielkanoc jest żur czy też jak go zwać żurek - oczywiście jako jedno z dań  :thumbsup: , ja np. bardzo lubie szczególnie bez zagęszczania mąką - po prostu miksuję ugotowane warzywa - i jest super
[Dodano: 24 mar 2018 - 11:09]

bo ja wywalalam te buraki bo wydawalo mi sie ze sa takie do niczego juz
  NIE .. do maszyny na wórki grube - i doprawiasz czym Ci pasuje - są pyszne :D 

#29 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 mar 2018 - 11:14

A jak ja doprawiasz

 

Buraczki kroimy maszynką do warzyw na dużą łezkę  , dokładamy podobnie krojąc trochę kwaśnego jabłka i kiszonego ogórka  pieprz mielony  do smaku ... może być natka pietruszki.  Myślę że takie buraczki można zrobić z tym co lubisz .

 

Pozdrawiam



#30 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5145 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 mar 2018 - 11:17

 

i popijakm sama kiszonke

 

 

 A my robimy jeszcze z ukiszonych buraków surówkę do obiadu . :D

 

 

Ja też, ponieważ już w fazie wstępnej przed zakiszeniem , buraki po odcięciu końcówek i wyszorowaniu szczoteczką bod bieżącą wodą, ścieram na tarce jarzynowej, i są już później po odcedzeniu soku-kwasu, gotowe do przyrządzania, czy to do surówki, czy też do duszenia w rondelku ze smalcem i skwareczkami oraz dodatkiem gruszek marynowanych na słodko kwaśno, następnie zaprawiam śmietaną, tak jak normalne typowe buraczki np. do "mielonych", można robić wedle upodobań i preferencji, coś wspaniałego, zapewniam :D


Użytkownik sverige2 edytował ten post 24 mar 2018 - 11:40


#31 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 24 mar 2018 - 11:23

czy też do duszenia w rondelku ze smalcem i skwareczkami oraz dodatkiem gruszek marynowanych na słodko kwaśno, coś wspaniałego, za
Smaczne zapewne - ale czy nie szkoda Ci zabijać tych dobroci powstałych przy fermentacji ?

myślę , że zdrowsze takie w surówce - ale to Twój wybór i smaczek :D  :thumbsup: 



#32 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 mar 2018 - 11:26

Dzieki panowie , moje smaki gruszke mozna dodac i juz nie dusic , Andrzeju Twoja wersja jak najbardziej na TAK , dzieki serdeczne  :thumbsup:



#33 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5145 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 mar 2018 - 11:30

Przecież napisałem że tak i tak, zależy na co mamy ochotę :D , a właśnie dla tego że robimy rowenież  surówki, ucieram buraki bez obierania i robię to od razu na tarce do jarzyn, aby po ukwaszeniu były gotowe, bez dodatkowej obróbki, tylko odcedzam. A tak poza tym to po odcedzeniu i dokładnym ocieknięciu, pakuję w woreczki próżniowe, i tak zapakowane mogą być przechowywane w lodówce baaardzo długo :D



#34 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1796 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 mar 2018 - 12:06

U nas wielkanocny żur robię na wodzie po wędzeniu ...Wiem,że to niekoniecznie zdrowe ,ale smaczne tak jak wegeta,czy magi.



#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 24 mar 2018 - 12:39

Wiem,że to niekoniecznie
:yes: jak to mówią : pierwsze śliwki robaczywki , albo pierwsze koty za płoty , albo  pierwsza woda po parzeniu to zapomnij o jedzeniu ,,,, itd.  ;)  :D 

#36 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 mar 2018 - 13:10

No dla mnie to ani woda po ani maggi ani kupna wegeta , wczesniej to kupowalam jakas taka co to byla bez E ale jak zaczelam sama robic to juz nie kupuje , 

:)



#37 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5206 postów

Napisano 24 mar 2018 - 14:45

czy nikt z Was nie robi barszczu czerwonego z jajkiem kielbaska i chrzanem na wielkanocnym stole ..? 

U mnie  nie robi się  -barszcz czerwony to dla nas danie bożonarodzeniowe oczywiście z uszkami z grzybami.


Użytkownik chudziak edytował ten post 24 mar 2018 - 14:45


#38 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6965 postów

Napisano 24 mar 2018 - 15:28


[Dodano: 24 mar 2018 - 15:28]
A jak na zurek gotuje wode na kościach wedzonych to jakiś grzech? Bo zawwze tak robie do grochowki też.

Użytkownik karolszymczak edytował ten post 24 mar 2018 - 15:29


#39 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 24 mar 2018 - 16:22

to jakiś grzech?
:no: nie grzech - niektórzy specjalnie wędzą kości - do zupek  :yes: 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#40 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1796 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 mar 2018 - 16:56

Grzech-nie grzech -żurek na wodzie po wędzeniu nam najlepiej smakuje tak jak grochówka na wędzonce ,czy kwaśnica na wędzonych żeberkach.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych