Baniaadam Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Witam. Zapeklowalem mięso w solance na święta, jutro będę wedzil, jednak sporo znajomych chce szynki na święta ale niestety nie posiadam już soli peklowej, mieszkam zza granicą więc mam pytanie, czy można za peklowac nowe mięso w tej samej solance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Nie zalecam wykorzystania tej solanki ponownie. Proszę pamiętać, że mięso peklowane w pierwszym rzucie pobrało już prawie/lub (zależy od czasu peklowania) połowę soli i azotynu. Odzyskanie pełnych właściwości solanki jest możliwe po dokładnej analizie zawartości soli i azotynu jakie pozostały po peklowaniu, co pozwoli na precyzyjne uzupełnieniu brakujących składników. W warunkach domowych możemy tylko zakładać orientacyjnie, że na skutek wyrównywania stężeń ok. 50% soli i azotynu pobierze mięso, ale jest to uzależnione od wielu czynników. Dlatego nie zalecam powtórnego wykorzystania solanki w warynkach domowych. Do tego dochodzi również kwestia filtrowania solanki i czuwania nad jej składem biologicznym. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) W Twoim wypadku nie wchodzi to w rachubę bo już nie masz peklosoli żeby uzupełnić pozostałą solankę do odpowiedniego stężenia soli a i nie masz laboratorium ,żeby obliczyć stężenie nitrytu. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.