jedrek1212 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Witam, Jestem nowy w robieniu wędlin, zrobiłem już raz wędlinę którą po peklowaniu upiekłem. Teraz chciałbym parzyć szynkę, jednak nie mam możliwości jej wędzić. Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził czy podąrząć innym schematem. Narzędzia jakie mam to garnek i termometr. PozdrwiamJędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 wędlinę którą po peklowaniu upiekłem. Nie piecz peklowanych wyrobów Po użyciu peklosoli nie zaleca się wysokich temperatur. Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził Tak. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Albo piec w piekarniku w temperaturze np. 70-80 stopni do czasu uzyskania wewnątrz 68.Zostaje jeszcze SousVide. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził Tak samo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrek1212 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nie piecz peklowanych wyrobów Po użyciu peklosoli nie zaleca się wysokich temperatur. Jeśli chcę upiec wędlinę w wysokiej temperaturze, to powinienem ją moczyć w zwykłej soli z przyprawami? I czy w takim wypadku ma sens trzymanie jej koło 8-10 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 W wysokiej, to znaczy jakiej? Podczas dopiekania w wędzarni nie można przekroczyć temperatury 90 st. C. Procedura technologiczna dla wędlin dopiekanych jest taka sama jak wędzonych, tylko w ostatniej, dodatkowej fazie wędzenia dopiekasz ją w temperaturze do 90 st.C. Każdy przepis podaje jak długo, gdyż uzależnione jest to mi. od średnicy wyrobu, wielkości wędzonek itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Jeśli chcę upiec wędlinę w wysokiej temperaturze, to powinienem ją moczyć w zwykłej soli z przyprawami? I czy w takim wypadku ma sens trzymanie jej koło 8-10 dni? Nie zrozumiałem pytania. Jeśli masz na myśli kiełbasę, to mięso na nie jest peklowane 1-2 dni. Gdybyś chciał zrobić taką na grilla/ognisko/piekarnik (powyżej bodajże 130'C) wybieraj te wędliny które robione są na samej soli. Gdy peklujesz peklosolą to nie przekraczaj tych 90'C jak radzi Maxell. Dla zdrowia i bezpieczeństwa swojego i rodzinki. Podczas dopiekania w wędzarni nie można przekroczyć temperatury 90 st. C którą po peklowaniu upiekłem jednak nie mam możliwości jej wędzić Maxell odniosłem wrażenie że kolega tylko wykonuje wyroby parzone/pieczone bez wędzenia. Chyba nie ma wędzarni. Przynajmniej tak odebrałem jego pierwszy wpis. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Myślałem, że chce podpiekać w wędzarni.Do piekarnika wystarczy tylko marynata. Gdzieś na forum jest moja marynata do karkówki. Zawiera podstawowe składniki, więc powinna odpowiadać.Tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Myślałem, że chce podpiekać w wędzarni.Do piekarnika wystarczy tylko marynata. Gdzieś na forum jest moja marynata do karkówki. Zawiera podstawowe składniki, więc powinna odpowiadać.Tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/Osobiście pieczeń przed włożeniem do piekarnika obsmażam z każdej strony, aby białko na powierzchni się ścięło. Większa soczystość moim zdaniem. Oczywiście jeżeli chodzi o szynkę i schab . Karkówka zawsze soczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Także dobra opcja. Smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.