Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie niewędzonego mięsa

Parzenie Szynka niewędzone początkujący

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 jedrek1212

jedrek1212

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 kwi 2020 - 20:26

Witam,

 

Jestem nowy w robieniu wędlin, zrobiłem już raz wędlinę którą po peklowaniu upiekłem. Teraz chciałbym parzyć szynkę, jednak nie mam możliwości jej wędzić. Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził czy podąrząć innym schematem. Narzędzia jakie mam to garnek i termometr.

 

Pozdrwiam

Jędrek



#2 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2507 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 07 kwi 2020 - 20:45

wędlinę którą po peklowaniu upiekłem.

Nie piecz peklowanych wyrobów Po użyciu peklosoli nie zaleca się wysokich temperatur.

Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził

Tak.



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 kwi 2020 - 20:49

Albo piec w piekarniku w temperaturze np. 70-80 stopni do czasu uzyskania wewnątrz 68.

Zostaje jeszcze SousVide.



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 kwi 2020 - 20:52

Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził
 

Tak samo.



#5 jedrek1212

jedrek1212

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 kwi 2020 - 21:07

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

 

Nie piecz peklowanych wyrobów Po użyciu peklosoli nie zaleca się wysokich temperatur.

Jeśli chcę upiec wędlinę w wysokiej temperaturze, to powinienem ją moczyć w zwykłej soli z przyprawami? I czy w takim wypadku ma sens trzymanie jej koło 8-10 dni?



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 kwi 2020 - 21:15

W wysokiej, to znaczy jakiej? Podczas dopiekania w wędzarni nie można przekroczyć temperatury 90 st. C. Procedura technologiczna dla wędlin dopiekanych jest taka sama jak wędzonych, tylko w ostatniej, dodatkowej fazie wędzenia dopiekasz ją w temperaturze do 90 st.C. Każdy przepis podaje jak długo, gdyż uzależnione jest to mi. od średnicy wyrobu, wielkości wędzonek itp.



#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2507 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 07 kwi 2020 - 22:00

Jeśli chcę upiec wędlinę w wysokiej temperaturze, to powinienem ją moczyć w zwykłej soli z przyprawami? I czy w takim wypadku ma sens trzymanie jej koło 8-10 dni?

Nie zrozumiałem pytania. Jeśli masz na myśli kiełbasę, to mięso na nie jest peklowane 1-2 dni. Gdybyś chciał zrobić taką na grilla/ognisko/piekarnik (powyżej bodajże 130'C) wybieraj te wędliny które robione są na samej soli. Gdy peklujesz peklosolą to nie przekraczaj tych 90'C jak radzi Maxell. Dla zdrowia i bezpieczeństwa swojego i rodzinki.

 

Podczas dopiekania w wędzarni nie można przekroczyć temperatury 90 st. C

którą po peklowaniu upiekłem

jednak nie mam możliwości jej wędzić

Maxell odniosłem wrażenie że kolega tylko wykonuje wyroby parzone/pieczone bez wędzenia. Chyba nie ma wędzarni. Przynajmniej tak odebrałem jego pierwszy wpis.



#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 kwi 2020 - 22:06

Myślałem, że chce podpiekać w wędzarni.

Do piekarnika wystarczy tylko marynata. Gdzieś na forum jest moja marynata do karkówki. Zawiera podstawowe składniki, więc powinna odpowiadać.

Tutaj: https://wedlinydomow...ojej-marynacie/



#9 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 08 kwi 2020 - 15:47

Myślałem, że chce podpiekać w wędzarni.

Do piekarnika wystarczy tylko marynata. Gdzieś na forum jest moja marynata do karkówki. Zawiera podstawowe składniki, więc powinna odpowiadać.

Tutaj: https://wedlinydomow...ojej-marynacie/

Osobiście pieczeń przed włożeniem do piekarnika obsmażam z każdej strony, aby białko na powierzchni się ścięło. Większa soczystość moim zdaniem. Oczywiście jeżeli chodzi o szynkę i schab . Karkówka zawsze soczysta.  :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 kwi 2020 - 15:49

Także dobra opcja. :D Smacznego.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Parzenie, Szynka, niewędzone, początkujący

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych