jedrek1212 Posted April 7, 2020 Report Share #1 Posted April 7, 2020 Witam, Jestem nowy w robieniu wędlin, zrobiłem już raz wędlinę którą po peklowaniu upiekłem. Teraz chciałbym parzyć szynkę, jednak nie mam możliwości jej wędzić. Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził czy podąrząć innym schematem. Narzędzia jakie mam to garnek i termometr. PozdrwiamJędrek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/ Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 7, 2020 Report Share #2 Posted April 7, 2020 wędlinę którą po peklowaniu upiekłem. Nie piecz peklowanych wyrobów Po użyciu peklosoli nie zaleca się wysokich temperatur. Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził Tak. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662567 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 7, 2020 Report Share #3 Posted April 7, 2020 Albo piec w piekarniku w temperaturze np. 70-80 stopni do czasu uzyskania wewnątrz 68.Zostaje jeszcze SousVide. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662572 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 7, 2020 Report Share #4 Posted April 7, 2020 Czy w takim razie powinienem ją parzyć tak samo jakbym ją wcześniej uwędził Tak samo. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662576 Share on other sites More sharing options...
jedrek1212 Posted April 7, 2020 Author Report Share #5 Posted April 7, 2020 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nie piecz peklowanych wyrobów Po użyciu peklosoli nie zaleca się wysokich temperatur. Jeśli chcę upiec wędlinę w wysokiej temperaturze, to powinienem ją moczyć w zwykłej soli z przyprawami? I czy w takim wypadku ma sens trzymanie jej koło 8-10 dni? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662580 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 7, 2020 Report Share #6 Posted April 7, 2020 W wysokiej, to znaczy jakiej? Podczas dopiekania w wędzarni nie można przekroczyć temperatury 90 st. C. Procedura technologiczna dla wędlin dopiekanych jest taka sama jak wędzonych, tylko w ostatniej, dodatkowej fazie wędzenia dopiekasz ją w temperaturze do 90 st.C. Każdy przepis podaje jak długo, gdyż uzależnione jest to mi. od średnicy wyrobu, wielkości wędzonek itp. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662583 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 7, 2020 Report Share #7 Posted April 7, 2020 Jeśli chcę upiec wędlinę w wysokiej temperaturze, to powinienem ją moczyć w zwykłej soli z przyprawami? I czy w takim wypadku ma sens trzymanie jej koło 8-10 dni? Nie zrozumiałem pytania. Jeśli masz na myśli kiełbasę, to mięso na nie jest peklowane 1-2 dni. Gdybyś chciał zrobić taką na grilla/ognisko/piekarnik (powyżej bodajże 130'C) wybieraj te wędliny które robione są na samej soli. Gdy peklujesz peklosolą to nie przekraczaj tych 90'C jak radzi Maxell. Dla zdrowia i bezpieczeństwa swojego i rodzinki. Podczas dopiekania w wędzarni nie można przekroczyć temperatury 90 st. C którą po peklowaniu upiekłem jednak nie mam możliwości jej wędzić Maxell odniosłem wrażenie że kolega tylko wykonuje wyroby parzone/pieczone bez wędzenia. Chyba nie ma wędzarni. Przynajmniej tak odebrałem jego pierwszy wpis. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662599 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 7, 2020 Report Share #8 Posted April 7, 2020 Myślałem, że chce podpiekać w wędzarni.Do piekarnika wystarczy tylko marynata. Gdzieś na forum jest moja marynata do karkówki. Zawiera podstawowe składniki, więc powinna odpowiadać.Tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/ Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662601 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted April 8, 2020 Report Share #9 Posted April 8, 2020 Myślałem, że chce podpiekać w wędzarni.Do piekarnika wystarczy tylko marynata. Gdzieś na forum jest moja marynata do karkówki. Zawiera podstawowe składniki, więc powinna odpowiadać.Tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/Osobiście pieczeń przed włożeniem do piekarnika obsmażam z każdej strony, aby białko na powierzchni się ścięło. Większa soczystość moim zdaniem. Oczywiście jeżeli chodzi o szynkę i schab . Karkówka zawsze soczysta. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662692 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 8, 2020 Report Share #10 Posted April 8, 2020 Także dobra opcja. Smacznego. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17092-parzenie-niew%C4%99dzonego-mi%C4%99sa/#findComment-662694 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.