Skocz do zawartości

Wędzenie


maly1103

Rekomendowane odpowiedzi

"Książka" przewiduje 2-3 godz osadzać kiełbasę i do wędzarni  , ale jak nadziejesz i przetrzymasz w lodówce , to się nic złego nie powinno stać .

Często tak robię , bo zazwyczaj nie ma mi kto pomóc rano ...

Tylko pamiętaj rano wyjąć z lodówki i powiesić , żeby się temperatura podniosła do ... pokojowej .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy mogę dzisiaj (piątek) już wszystko poszpagatować i nadziać kiełbasy

Robiąc parę kilo to pewnie dałbyś radę zacząć rano i wieczorem skończyć(od produkcji do przenia) ale nierealne jest ogarnąć w ten sposób z 20-30-50 kg kiełbasy ( przynajmniej dla mnie)

Zawsze robię wędliny dzień wcześniej i przetrzymuję w lodówce. Tylko pamiętaj, tak jak napisał Ci piurko rano (przy pierwszej kawie) wyciągaj to wszystko i na kije aby łapało temperaturę (ja mam koziołki na których opieram sobie kije). A jak będzie mokre, to dodatkowo przed włożeniem do wędzarni warto przetrzeć papierowym ręcznikiem.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uważam,że przetarcie mokrej wędliny jest za mało .Trzeba ją po prosto wysuszyć.

:D Nestorze, Kolega pisze, że osusza dodatkowo papierowym ręcznikiem przed włożeniem do wędzarni, gdzie wędlina będzie poddana najpierw procesowi osuszania właściwego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież właśnie o to Nestorze chodzi. Najpierw wstępne wytarcie ręcznikiem papierowym jak pisze Wróbelek, a następnie osuszenie w odpowiedniej temperaturze aż do czasu do otrzymania suchej całkowicie powierzchni, to oczywista oczywistość. Wycieranie wstępne jednak bardzo to ułatwia, i daje gwarancję sukcesu. Jeszcze nigdy, podkreślę mocno nigdy, nie zdarzyło mi się zakwaszenie wędlinki. Osuszam wstępnie ręcznikiem papierowym zawsze, i jestem z tej metody i rezultatów bardzo zadowolony, choć jeżeli ktoś nie chce, oczywiście nie musi :D .

 

Ps. Maxell mnie wyprzedził, przepraszam :facepalm: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki jest sens mokre (bardzo mokre jak się spoci) wkładać do wędzarni aby... wysuszyć.

Prościej jest zetrzeć pierwszą wodę i dosuszyć resztę w wędzarni :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak to przetrzymać do jutra

Kiełbasy w lodówce, rano wieszasz do osadzania i w tym czasie wyschną, w pokoju, bez wycierania. A "poszpagatowane" wieszasz do osuszania na całą noc 10 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taką lekką wilgoć czuć pod palcami , nie  przesuszone na pergamin .

Raczej lepkość - tak bym to określiła. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.