maly1103 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Witam jutro mam zamiar wędzić (sobota) czy mogę dzisiaj (piątek) już wszystko poszpagatować i nadziać kiełbasy jak to przetrzymać do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 "Książka" przewiduje 2-3 godz osadzać kiełbasę i do wędzarni , ale jak nadziejesz i przetrzymasz w lodówce , to się nic złego nie powinno stać .Często tak robię , bo zazwyczaj nie ma mi kto pomóc rano ...Tylko pamiętaj rano wyjąć z lodówki i powiesić , żeby się temperatura podniosła do ... pokojowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 czy mogę dzisiaj (piątek) już wszystko poszpagatować i nadziać kiełbasy Robiąc parę kilo to pewnie dałbyś radę zacząć rano i wieczorem skończyć(od produkcji do przenia) ale nierealne jest ogarnąć w ten sposób z 20-30-50 kg kiełbasy ( przynajmniej dla mnie)Zawsze robię wędliny dzień wcześniej i przetrzymuję w lodówce. Tylko pamiętaj, tak jak napisał Ci piurko rano (przy pierwszej kawie) wyciągaj to wszystko i na kije aby łapało temperaturę (ja mam koziołki na których opieram sobie kije). A jak będzie mokre, to dodatkowo przed włożeniem do wędzarni warto przetrzeć papierowym ręcznikiem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 dodatkowo przed włożeniem do wędzarni warto przetrzeć papierowym ręcznikiem. To jest złota rada, i zawsze warto tak robić, osobiście też zawsze o tym pamiętam, naprawdę warto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Uważam,że przetarcie mokrej wędliny jest za mało .Trzeba ją po prosto wysuszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Uważam,że przetarcie mokrej wędliny jest za mało .Trzeba ją po prosto wysuszyć. Nestorze, Kolega pisze, że osusza dodatkowo papierowym ręcznikiem przed włożeniem do wędzarni, gdzie wędlina będzie poddana najpierw procesowi osuszania właściwego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Przecież właśnie o to Nestorze chodzi. Najpierw wstępne wytarcie ręcznikiem papierowym jak pisze Wróbelek, a następnie osuszenie w odpowiedniej temperaturze aż do czasu do otrzymania suchej całkowicie powierzchni, to oczywista oczywistość. Wycieranie wstępne jednak bardzo to ułatwia, i daje gwarancję sukcesu. Jeszcze nigdy, podkreślę mocno nigdy, nie zdarzyło mi się zakwaszenie wędlinki. Osuszam wstępnie ręcznikiem papierowym zawsze, i jestem z tej metody i rezultatów bardzo zadowolony, choć jeżeli ktoś nie chce, oczywiście nie musi . Ps. Maxell mnie wyprzedził, przepraszam . Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Bez przesady. Nic się nie stało. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Jaki jest sens mokre (bardzo mokre jak się spoci) wkładać do wędzarni aby... wysuszyć.Prościej jest zetrzeć pierwszą wodę i dosuszyć resztę w wędzarni Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 jak to przetrzymać do jutra Kiełbasy w lodówce, rano wieszasz do osadzania i w tym czasie wyschną, w pokoju, bez wycierania. A "poszpagatowane" wieszasz do osuszania na całą noc 10 - 12 godzin w temperaturze pokojowej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Jaki jest sens mokre (bardzo mokre jak się spoci) wkładać do wędzarni aby... wysuszyć.Prościej jest zetrzeć pierwszą wodę i dosuszyć resztę w wędzarni !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Do suszyć do stanu ? jak opisać . Taką lekką wilgoć czuć pod palcami , nie przesuszone na pergamin . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Taką lekką wilgoć czuć pod palcami , nie przesuszone na pergamin . Raczej lepkość - tak bym to określiła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.