Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Projekt wędzarni z grillem - do oceny, uwag, podpowiedzi

wędzarnia grill projekt

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 lmk

lmk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 10 kwi 2020 - 21:03

Dzień dobry,

po kilku latach myślenia, krótszego okresu planowania, dojrzewam do rozpoczęcia budowy wędzarni z grillem. Po wielu lekturach, analizach, obserwacjach, zaprojektowałem ją, uwzględniając zarówno własne potrzeby, dobre rady na forum, doświadczenia innych i także możliwości finansowe (wykonanie samodzielne, wykorzystanie dostępnych, niekiedy z odzysku materiałów). 

Pragnę więc przedstawić Wam mój projekt, licząc na konstruktywne uwagi, podpowiedzi, analizy itp. 

 

Wędzarnia z grillem ma być w pełni murowana - z uwagi na charakter istniejącej architektury ogrodowej. 

 

projekt_pila_1-e1586548699166.jpg

 

 

Jej wymiary w głównym zarysie (zewnętrznym) to szerokość 1,5 m, głębokość 0,75 m i wysokość 1,52 m (w wierzchołku pokrycia dachowego to 1,95 m).

Całość będzie stała na fundamencie zbrojonym o wymiarach 1,7 m x 0,95 m i wysokości 15 cm. 

Całość wykonana będzie z cegieł klinkierowych (dziurawki) za wyjątkiem pełnych cegieł w obrębie całego paleniska.

Cegła szamotowa (połówka) wykorzystana będzie wyłącznie jako wyłożenie podłogi i ścian samego grilla (do wysokości 4 cegieł).

Element konstrukcyjny paleniska wykonany będzie z pełnej cegły klinkierowej i ma wymiary zewnętrzne 0,75 m x 0,75 m i wysokość 0,59 m. Właściwe palenisko ma wymiary 0,51 m x 0,51 m i wysokość 0,33 m. Wykorzystam posiadane już odnowione drzwiczki do pieca kaflowego. Dolne drzwiczki stanowią tylko ozdobę, nie pełnią żadnej innej funkcji. Nie będzie popielnika, będzie on wybetonowany w części dolnej, a w górnej wyłożony pełną cegłą. Do paleniska będzie dostęp tylko drzwiczkami górnymi. Są one może minimalnie za małe, patrząc na inne rozwiązania, lecz jednocześnie dają dostęp, zwłaszcza, że tam nie będzie się hajcować, lecz palić i tlić kilka szczap. 

Z paleniska do komory wędzarni będzie kanał w kwadracie (element wylewanego stropu) o wielkości 20 cm x 20 cm.

 

projekt_pila_2-e1586548744704.jpg

 

Element konstrukcyjny komory wędzarniczej wykonany będzie z cegły klinkierowej dziurawki i ma wymiary zewnętrzne 0,75 m x 0,75 m i wysokość 0,92 m. Właściwa komora wędzarnicza ma wymiary 0,51 m x 0,51 m i wysokość 0,86 m. Choć planuję docieplenie wewnątrz ścian komory wędzarniczej wełną mineralną do kominków (2,5 cm), i ewentualnie na to deskami, co oczywiście zmniejszy jeszcze minimalnie parametry komory, ale podniesie jej właściwości. 

Nad wejściem z paleniska planuję umieści podwójny deflektor, niższy o wymiarach 30 cm x 30 cm na wysokości 10 cm, drugi o wymiarach 40 cm x 40 cm na wysokości 15 cm. Aczkolwiek planuję możliwość ich regulacji od 5 cm do 25 cm. 

Drzwi do komory wędzarniczej 50 cm x 70 cm będą raczej (odzysk materiału i pomoc kolegi) metalowe, lekko ozdobne na zewnątrz, a w środku docieplone wełną mineralną do kominków lub drewnem (boazeryjnym). Będą też umieszczone termometry na wysokości drzwi 15 cm i 60 cm.

Strop komory betonowy zbrojony, także ocieplony wewnątrz płytą wełny mineralnej plus drewno. 

Jako komin planuję otwory w tylnej ścianie na elemencie metalowym ruchomym - od pełnego zamknięcia do otwarcia pełnego wyciętych kół. Wielkość tego elementu wentylacji to wysokość 6.5 cm x 40 cm szerokości.

 

projekt_pila_3-e1586548603247.jpg

 

Element konstrukcyjny grilla wykonany z cegły klinkierowej dziurawki, same palenisko na podłodze i ścianach wyłożone szamotką (połówką). Nad pierwszym pasem w ścianie tylnej planuję dwa otwory napowietrzające o wymiarach 5 cm x 5 cm. Zaś w górnej części grilla na ścianie tylnej komin na elemencie metalowym ruchomym - od pełnego zamknięcia do otwarcia pełnego wyciętych kół. Wielkość tego elementu wentylacji to wysokość 6.5 cm x20 cm szerokości.

Całość wędzarni z grillem dociągnięta do szczytu cegłą klinkierową dziurawką, obelkowana ze spadem, przykryta gontem bitumicznym kolorowym. Boki i tył dachu mają wystawać na 10 cm jako prosta ochrona przed deszczem. Zaś przód dachu, od strony wędzarni i grilla ma wystawać na 70 cm, tak by stanowić ochronę podczas grillowania lub wędzenia w trudnych warunkach pogodowych.

 

Oto cały projekt. W dalszych planach jest postawienie obok na osobnej płycie fundamentowej pieca chlebowego :)

 

Aktualnie proszę o uwagi, spostrzeżenia, podpowiedzi, ale przede wszystkim odpowiedzi na następujące pytania:

 

1. Czy Waszym zdaniem palenisko wystarcza? Jest w tych samych wymiarach planu, co komora wędzarnicza. Zastanawiam się jedynie nad wysokością paleniska. Czy jej nie zwiększyć o jedną cegłę z 33 cm do 40 cm? Uwaga - proszę nie piszcie o innych drzwiczkach, tutaj decyzja zapadła, dam radę przy tych podziałać. 

2. Czy kanał z paleniska do komory wędzarniczej 20 cm x 20 jest dobry?

3. Czy dobrze zaplanowałem dwa deflektory 30 cm x 30 cm i wyższy 40 cm x 40 cm?

4. Czy wystarczy ocieplić wewnątrz ściany i sufit komory wędzarniczej płytami wełny mineralnej do kominków 2,5 cm? Czy jeszcze na to deski?

5. Czy sufit-strop komory wędzarniczej ma być w poziomie, czy go zrobić ze spadkiem na tylną ścianę, gdyby ewentualnie coś miało się skraplać?

6. Czym wyłożyć podłogę komory wentylacyjnej? Czy zostawić beton, czy można płytki klinkierowe wkleić by łatwiej było czyścić?

7. Czy wystarczy element wentylacyjno-kominowy w postaci regulowanego pasa otworów na szerokości 40 cm i wysokości 6,5 cm? Czy raczej zrobić 40 cm x 10 cm? 

8. Czy z uwagi na wiatry, przygotować takie otwory kominowe na ścianie tylnej, ale także na lewej ścianie?

9. Czy Waszym zdaniem właściwy i wystarczający jest dopływ powietrza do paleniska w grillu i otwory kominowe tamże?

 

Pozdrawiam, licząc na pomoc.



#2 BenekL

BenekL

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćPuławy

Napisano 11 kwi 2020 - 07:17

Dzień dobry,

po kilku latach myślenia, krótszego okresu planowania, dojrzewam do rozpoczęcia budowy wędzarni z grillem. Po wielu lekturach, analizach, obserwacjach, zaprojektowałem ją, uwzględniając zarówno własne potrzeby, dobre rady na forum, doświadczenia innych i także możliwości finansowe (wykonanie samodzielne, wykorzystanie dostępnych, niekiedy z odzysku materiałów). 

Pragnę więc przedstawić Wam mój projekt, licząc na konstruktywne uwagi, podpowiedzi, analizy itp. 

 

Wędzarnia z grillem ma być w pełni murowana - z uwagi na charakter istniejącej architektury ogrodowej. 

 

projekt_pila_1-e1586548699166.jpg

 

 

Jej wymiary w głównym zarysie (zewnętrznym) to szerokość 1,5 m, głębokość 0,75 m i wysokość 1,52 m (w wierzchołku pokrycia dachowego to 1,95 m).

Całość będzie stała na fundamencie zbrojonym o wymiarach 1,7 m x 0,95 m i wysokości 15 cm. 

Całość wykonana będzie z cegieł klinkierowych (dziurawki) za wyjątkiem pełnych cegieł w obrębie całego paleniska.

Cegła szamotowa (połówka) wykorzystana będzie wyłącznie jako wyłożenie podłogi i ścian samego grilla (do wysokości 4 cegieł).

Element konstrukcyjny paleniska wykonany będzie z pełnej cegły klinkierowej i ma wymiary zewnętrzne 0,75 m x 0,75 m i wysokość 0,59 m. Właściwe palenisko ma wymiary 0,51 m x 0,51 m i wysokość 0,33 m. Wykorzystam posiadane już odnowione drzwiczki do pieca kaflowego. Dolne drzwiczki stanowią tylko ozdobę, nie pełnią żadnej innej funkcji. Nie będzie popielnika, będzie on wybetonowany w części dolnej, a w górnej wyłożony pełną cegłą. Do paleniska będzie dostęp tylko drzwiczkami górnymi. Są one może minimalnie za małe, patrząc na inne rozwiązania, lecz jednocześnie dają dostęp, zwłaszcza, że tam nie będzie się hajcować, lecz palić i tlić kilka szczap. 

Z paleniska do komory wędzarni będzie kanał w kwadracie (element wylewanego stropu) o wielkości 20 cm x 20 cm.

 

projekt_pila_2-e1586548744704.jpg

 

Element konstrukcyjny komory wędzarniczej wykonany będzie z cegły klinkierowej dziurawki i ma wymiary zewnętrzne 0,75 m x 0,75 m i wysokość 0,92 m. Właściwa komora wędzarnicza ma wymiary 0,51 m x 0,51 m i wysokość 0,86 m. Choć planuję docieplenie wewnątrz ścian komory wędzarniczej wełną mineralną do kominków (2,5 cm), i ewentualnie na to deskami, co oczywiście zmniejszy jeszcze minimalnie parametry komory, ale podniesie jej właściwości. 

Nad wejściem z paleniska planuję umieści podwójny deflektor, niższy o wymiarach 30 cm x 30 cm na wysokości 10 cm, drugi o wymiarach 40 cm x 40 cm na wysokości 15 cm. Aczkolwiek planuję możliwość ich regulacji od 5 cm do 25 cm. 

Drzwi do komory wędzarniczej 50 cm x 70 cm będą raczej (odzysk materiału i pomoc kolegi) metalowe, lekko ozdobne na zewnątrz, a w środku docieplone wełną mineralną do kominków lub drewnem (boazeryjnym). Będą też umieszczone termometry na wysokości drzwi 15 cm i 60 cm.

Strop komory betonowy zbrojony, także ocieplony wewnątrz płytą wełny mineralnej plus drewno. 

Jako komin planuję otwory w tylnej ścianie na elemencie metalowym ruchomym - od pełnego zamknięcia do otwarcia pełnego wyciętych kół. Wielkość tego elementu wentylacji to wysokość 6.5 cm x 40 cm szerokości.

 

projekt_pila_3-e1586548603247.jpg

 

Element konstrukcyjny grilla wykonany z cegły klinkierowej dziurawki, same palenisko na podłodze i ścianach wyłożone szamotką (połówką). Nad pierwszym pasem w ścianie tylnej planuję dwa otwory napowietrzające o wymiarach 5 cm x 5 cm. Zaś w górnej części grilla na ścianie tylnej komin na elemencie metalowym ruchomym - od pełnego zamknięcia do otwarcia pełnego wyciętych kół. Wielkość tego elementu wentylacji to wysokość 6.5 cm x20 cm szerokości.

Całość wędzarni z grillem dociągnięta do szczytu cegłą klinkierową dziurawką, obelkowana ze spadem, przykryta gontem bitumicznym kolorowym. Boki i tył dachu mają wystawać na 10 cm jako prosta ochrona przed deszczem. Zaś przód dachu, od strony wędzarni i grilla ma wystawać na 70 cm, tak by stanowić ochronę podczas grillowania lub wędzenia w trudnych warunkach pogodowych.

 

Oto cały projekt. W dalszych planach jest postawienie obok na osobnej płycie fundamentowej pieca chlebowego :)

 

Aktualnie proszę o uwagi, spostrzeżenia, podpowiedzi, ale przede wszystkim odpowiedzi na następujące pytania:

 

1. Czy Waszym zdaniem palenisko wystarcza? Jest w tych samych wymiarach planu, co komora wędzarnicza. Zastanawiam się jedynie nad wysokością paleniska. Czy jej nie zwiększyć o jedną cegłę z 33 cm do 40 cm? Uwaga - proszę nie piszcie o innych drzwiczkach, tutaj decyzja zapadła, dam radę przy tych podziałać. 

2. Czy kanał z paleniska do komory wędzarniczej 20 cm x 20 jest dobry?

3. Czy dobrze zaplanowałem dwa deflektory 30 cm x 30 cm i wyższy 40 cm x 40 cm?

4. Czy wystarczy ocieplić wewnątrz ściany i sufit komory wędzarniczej płytami wełny mineralnej do kominków 2,5 cm? Czy jeszcze na to deski?

5. Czy sufit-strop komory wędzarniczej ma być w poziomie, czy go zrobić ze spadkiem na tylną ścianę, gdyby ewentualnie coś miało się skraplać?

6. Czym wyłożyć podłogę komory wentylacyjnej? Czy zostawić beton, czy można płytki klinkierowe wkleić by łatwiej było czyścić?

7. Czy wystarczy element wentylacyjno-kominowy w postaci regulowanego pasa otworów na szerokości 40 cm i wysokości 6,5 cm? Czy raczej zrobić 40 cm x 10 cm? 

8. Czy z uwagi na wiatry, przygotować takie otwory kominowe na ścianie tylnej, ale także na lewej ścianie?

9. Czy Waszym zdaniem właściwy i wystarczający jest dopływ powietrza do paleniska w grillu i otwory kominowe tamże?

 

Pozdrawiam, licząc na pomoc.

Przeczytaj na forum opracowanie śp AndyAndy to sporo Ci wyjaśni oraz inne rozwiązania

-palenisko za niskie zalecane 3cegły x 8 warstw

-komora wędzarnicza za mała -minimalne wymiary to 70x70x110

1. jak wyżej

2. 20-25cm

3. moim zdaniem dobrze -sam mam na razie pojedynczy 40x40 przy powyższych wymiarach komory

4.nie wystarczy -deski lub nierdzewka -utrzymanie czystości

5. ja mam poziomo

6. piasek, płytki ,blacha (najlepiej nierdzewka) ja kupiłem 70x70x0,5 za ok. 25zł poszukaj w internecie

7. otwory fi 6,5 powinny wystarczyć ale zrób na całej szerokości komory po obu stronach

8. moim zdaniem wystarczy



#3 eland

eland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • Miejscowośćwejherowo

Napisano 11 kwi 2020 - 08:47

Odprowadzenie dymu z grilla na całej szerokosci i co najmniej na trzy cegły wysokosci inaczej dym i temperatura bedą przeszkadzały w obsludze

#4 lmk

lmk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 11 kwi 2020 - 13:02

 

....

 

Przeczytaj na forum opracowanie śp AndyAndy to sporo Ci wyjaśni oraz inne rozwiązania

-palenisko za niskie zalecane 3cegły x 8 warstw

-komora wędzarnicza za mała -minimalne wymiary to 70x70x110

1. jak wyżej

2. 20-25cm

3. moim zdaniem dobrze -sam mam na razie pojedynczy 40x40 przy powyższych wymiarach komory

4.nie wystarczy -deski lub nierdzewka -utrzymanie czystości

5. ja mam poziomo

6. piasek, płytki ,blacha (najlepiej nierdzewka) ja kupiłem 70x70x0,5 za ok. 25zł poszukaj w internecie

7. otwory fi 6,5 powinny wystarczyć ale zrób na całej szerokości komory po obu stronach

8. moim zdaniem wystarczy

 

 

Oczywiście, że przeczytałem kilka razy opracowanie AndyAndy. Zapoznałem się z masą postów i dyskusji, niekiedy ciekawych, mądrych, niekiedy mało rzeczowych, ale za to pełnych emocji na formę. Opracowanie AndyAndy traktuję jako podstawę do stosowania, ale nie wykładnię jedynie obowiązującą, co wielu tutaj potwierdziło na forum. Ale rzecz to nie do przecenienia. 

No i właśnie, a propos Twoich odpowiedzi mam pewne spostrzeżenia i też zmiany do rozważenia. 

 

1. Piszesz, że palenisko za małe. Z dyskusji na forum też tak przeczuwałem, ale zważ co napisał kiedyś AndyAndy Wielkość paleniska ustalamy na nie mniejszą jak 1⁄4 m 2 dla małych wędzarni. Mój projekt mieści się w tej uwadze, bo wielkość paleniska to 0,26 m.kw. Zwłaszcza, że - jak sam zauważasz - mała to wędzarnia, za mała. 

Dlatego mam do rozważenia zmiany wielkościowe, które przedstawiam poniżej w rysunkach odręcznych, jako wersje A, B i C. 

 

A

wersja_a.jpg

 

B

wersja_b.jpg

 

C

wersja_c.jpg

 

No więc w wersji A palenisko ma wymiary 63 x 63 cm i wysokość 45 cm, zaś komora wędzarnicza 63 x 63 cm i wysokość 898 cm. 

W wersji B palenisko ma wymiary 76 x 76 cm i wysokość 51 cm, zaś komora wędzarnicza 76 x 76 cm i wysokość 105 cm. 

W wersji C palenisko ma wymiary 63 x 63 cm i wysokość 51 cm, zaś komora wędzarnicza 63 x 63 cm i wysokość 98 cm. 

 

W kwestii paleniska albo jest to 0,39 m.kw., albo nawet 0,57 m.kw. Czyli jednak powyżej rady AndyAndy. W kwestii komory wędzarniczej fakt, że "ucieka" ona wymiarom podanym w tym opracowaniu, ale zbliża się znacznie. AndyAndy pisał przy podawanej wielkości o wsadzie 80 kg. Aż tak bardzo tego nie potrzebuję.

 

W związku z powyższym, szukając w miarę najlepszego rozwiązania dla mnie, optuję za zmianą projektu na wersję C.

 

2. Zastanawiam się czy nie zrobić wlotu z paleniska na 25 cm, zawsze to lepiej dla przepływu powietrza, a i chyba wpływa dobrze na kwestię pracy paleniska. Rozumiem, że w kwadracie otwór w stropie wystarcza. Nie trzeba zakładać ani rury o fi 20, ani też blachy, czy czego innego?

 

3. Deflektor założyłbym 40 x 40 cm, ale ciągle myślę o mniejszym (choć grubszym), bliżej paleniska, dla bezpieczeństwa.

 

4. Tak, przekonujesz mnie, by na płytę wełny mineralnej kominkowej dać jako element końcowy ściany deseczki.

 

5. Ok, nie cuduję robię strop w poziomie.

 

6. Ty masz blachę, też o tym myślałem, ale masz ją w dwóch kawałkach? Czy bawiłeś się w wycinanie otworu od paleniska i wtedy w jednym kawałku? Myślę też o płytkach, ale czy faktycznie wytrzymają temperatury i jakie musiałyby być, na jakiej zaprawie klejowej?

 

7. Czyli mówisz, że na ścianie tylnej prawie na całej szerokości wystarczy wentylacja? Zobacz też poniżej - w kolejnej mojej odpowiedzi - na moje próby zrobienia regulowanej wentylacji. Co o tym sądzisz?

 

A tak w ogóle to dziękuję za pochylenie się nad moim projektem.


[Dodano: 11 kwi 2020 - 14:02]

Odprowadzenie dymu z grilla na całej szerokosci i co najmniej na trzy cegły wysokosci inaczej dym i temperatura bedą przeszkadzały w obsludze

 

Powiedz mi, dlaczego proponujesz na całej szerokości 60 cm i w dodatku na wysokości prawie 20 cm (3 cegieł)? To olbrzymia "dziura". Nigdzie w żadnym projekcie tego nie widziałem. W opracowaniach najczęściej widnieje pas na szerokość, to prawda, ale z regulowanymi otworami 5-6 cm. 

 

Ja rozważam dwojakie podejście do tej kwestii.

 

Pierwsza to użycie dziurawki cegły położonej otworami z regulacją otwarcia (przesuwna blacha) z zewnątrz lub druga wersja z wykorzystaniem blachy perforowanej tzw. balkonowej z otworami kwadratowymi 1x1 cm w odstępach co 1 cm. Zrobiłbym to na pasie dwóch rzędów cegieł, oczywiście z regulacją od zewnątrz:

 

wentylacja.jpg

 

Z wykorzystaniem takiej dziurawki wmurowanej otworami na ścianie:

cegla-dziurawka-e1586606335998.jpg

 

 

Co Ty na to?



#5 eland

eland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • Miejscowośćwejherowo

Napisano 12 kwi 2020 - 09:42

Nie w wędzarni tylko grillu .Dlatego , że ja zrobiłem otwory i do teraz żałuję , są za małe , wysoka temperatura i dym to jakaś masakra . Najlepszy grill bez daszków , i wtedy masz mozliwosc zrobienia otworow z wedzarni w scianach bocznych

Użytkownik eland edytował ten post 12 kwi 2020 - 09:49


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 lmk

lmk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 12 kwi 2020 - 12:21

Nie w wędzarni tylko grillu .Dlatego , że ja zrobiłem otwory i do teraz żałuję , są za małe , wysoka temperatura i dym to jakaś masakra . Najlepszy grill bez daszków , i wtedy masz mozliwosc zrobienia otworow z wedzarni w scianach bocznych

 

Rozumiem, mówisz o grillu.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, grill, projekt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych