Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Odcinek 5. Obróbka termiczna i prezentacja wyrobów:


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 kwi 2020 - 09:44

Kanał na YT: Wędzarnicza Brać.  https://www.youtube....TdjDgSSQ/videos

 

 

Odcinek 5. Obróbka termiczna i prezentacja wyrobów:

 

 

Opis filmu:

Zasady obróbki termicznej uwędzonych surowców: czasy parzenia, temperatury, sposoby studzenia i przechowywania. Omówienie wyrobów powstałych w czasie trwania programu.


Użytkownik Maxell edytował ten post 26 kwi 2020 - 11:12


#2 Sosenka

Sosenka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćSroda Śląska

Napisano 21 kwi 2020 - 09:13

Witam

Filmy jak najbardziej pomocne to sie chwali. Jedno pytanie w jakiej temperaturze i jak długo było wędzone mięsko na filmie?



#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5927 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 21 kwi 2020 - 19:05

Wędzonki wędzone były w temperaturze 45-55 i chwilowo 60 st C. Czas wędzenia trudno podać ponieważ wędzono na kolor. nie na czas. Można przyjąć że około 3-3,5 godz. Czas wędzenia może być różny, zależnie od wilgotności wędzonek  wkładanych do wędzarni. Ja stosuję metodę w końcowym procesie wędzenia, podwyższenie temperatury do 85 st przez 15 min.co przyczynia się do wyrównania koloru w miejscach mniej uwędzonych  .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 kwi 2020 - 20:30

Dzięki DZIADKU za odpowiedź.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych