Maxell Posted April 12, 2020 Report Share #1 Posted April 12, 2020 (edited) Kanał na YT: Wędzarnicza Brać. https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos Odcinek 5. Obróbka termiczna i prezentacja wyrobów: Opis filmu:Zasady obróbki termicznej uwędzonych surowców: czasy parzenia, temperatury, sposoby studzenia i przechowywania. Omówienie wyrobów powstałych w czasie trwania programu. Edited March 8, 2021 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sosenka Posted April 21, 2020 Report Share #2 Posted April 21, 2020 WitamFilmy jak najbardziej pomocne to sie chwali. Jedno pytanie w jakiej temperaturze i jak długo było wędzone mięsko na filmie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 21, 2020 Report Share #3 Posted April 21, 2020 Wędzonki wędzone były w temperaturze 45-55 i chwilowo 60 st C. Czas wędzenia trudno podać ponieważ wędzono na kolor. nie na czas. Można przyjąć że około 3-3,5 godz. Czas wędzenia może być różny, zależnie od wilgotności wędzonek wkładanych do wędzarni. Ja stosuję metodę w końcowym procesie wędzenia, podwyższenie temperatury do 85 st przez 15 min.co przyczynia się do wyrównania koloru w miejscach mniej uwędzonych . Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 21, 2020 Author Report Share #4 Posted April 21, 2020 Dzięki DZIADKU za odpowiedź. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 1, 2021 Report Share #5 Posted July 1, 2021 Dziadku jakiej pojemności jest ten garnek prezentowany w filmie? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 7, 2021 Report Share #6 Posted July 7, 2021 Zamiast Dziadka.Pojemność garnka 100l Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 7, 2021 Report Share #7 Posted July 7, 2021 Dziękuję kol.Bagno Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matusz Posted April 4, 2023 Report Share #8 Posted April 4, 2023 Czy po wędzeniu można od razu wkładać wędzonki do parzenia, czy muszą najpierw "odczekać" trochę? Ja wsadziłem właśnie prosto z wędzarni i jakoś zbladły mocno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 4, 2023 Author Report Share #9 Posted April 4, 2023 Kolor dojdzie po parzeniu. Wrzucaj do parzenia od razu po wyjęciu z wędzarni. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matusz Posted April 4, 2023 Report Share #10 Posted April 4, 2023 Hej, dzięki za szybką odpowiedź.No chodzi właśnie o to że wrzuciłem i mocno zbladły - nie wiem czy to właśnie nie wina tego, że za szybko je wrzuciłem do parzenia. Spójrzcie na zdjęcie: na górze sparzone, na dole jeszcze nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 4, 2023 Report Share #11 Posted April 4, 2023 Wszystko prawidłowo, także możesz być spokojny. Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matusz Posted April 4, 2023 Report Share #12 Posted April 4, 2023 Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.