Skocz do zawartości

wędzone śliwki


Anetka

Rekomendowane odpowiedzi

:blush: mam pytanie czy ktoś wędził śliwki to proszę o informację , zawsze suszę ale , sprzedają wędzone i z takich mi bardzo smakuje kompot. A może się mylę :rolleyes: tylko nie wiem czy do tego się nadają tylko węgierki :question:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Anetka

Ja wędziłem dwa lata temu i jeszcze troszkę jest do dziś.Zrobiłem to tak.

Kupiłem orginalne śliwki węgierki bo są najlepsze,najpierw je ususzyłem w suszarce do suszenia owoców a następnie zanurzyłem w syropie zrobionym z cukru i wody.Śliwki troszeczkę napęczniały i wtedy wysypałem na sita zrobione z gęstej siatki dopasowane do wędzarni.Wędziłem raczej chłodniejszym dymem ale jak długo i w jakich temperaturach nie pamiętam,ale myślę że sama zobaczysz bo one koloru to raczej nie zmienią chodzi tylko o nasycenie dymem,a następnie zapakowałem do dużej papierowej torby i powiesiłem przy grzejniku.Wspaniałe do bigosu dodaję je razem z pestką.Ja zrobiłem to tak i mnie smakowały.Wiem że zagłębie śliwkowe jest w Polsce koło Nowego Sącz może ktoś mieszkający w tamtych okolicach wypowie się na ten temat.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja też wędziłem chyba ze trzy lata temu . Śliweczki opłukane w bieżącej wodzie osuszone przepołowione na połowę i wyjęte pestki . Ja nadziewałem na patyki drewniane do szaszłyków polałem troszeczkę octem i do wędzarni na ruszt . Wędziłem chyba ze dwa dni często przekładając na ruszcie w temperaturze nie powiem jakiej bo nie pamiętam . W każdym razie ze śliweczek musi odparowywać woda i nie mogą być wysuszone na twardo . Można je długo przechowywać , aromat cudowny i ponoć jest super nalewka .

 

 

Pozdrawiam

 

W tym roku jak będę wędził zrobię parę fotek .

 

P.S. Moim zdaniem do wędzenia należy wybrać śliweczki słodkie , kwaśne uwędzone nie mają dobrego smaku .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mój śp. Tato kupę lat temu na działce wędził na prymitywnej ziemnej "wędzarni" (na specjalnej zrobionej przez Niego siatce) śliwki węgierki . Zawsze robił to po pierwszych przymrozkach. Pamiętam jakie były pyszne jeszcze takie ciepłe....takie napuchnięte...pachnące dymem. Używał drewna owocowego z przycinanych drzew.

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 6 lat później...

Śliweczki uwędzone .

Widzę, że dawno wędziłeś andrzeju k, ale może pamiętasz w jakiej temp. i w jakim czasie mniej więcej? Pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.