Anetka Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 :blush: mam pytanie czy ktoś wędził śliwki to proszę o informację , zawsze suszę ale , sprzedają wędzone i z takich mi bardzo smakuje kompot. A może się mylę :rolleyes: tylko nie wiem czy do tego się nadają tylko węgierki :question: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Witaj AnetkaJa wędziłem dwa lata temu i jeszcze troszkę jest do dziś.Zrobiłem to tak.Kupiłem orginalne śliwki węgierki bo są najlepsze,najpierw je ususzyłem w suszarce do suszenia owoców a następnie zanurzyłem w syropie zrobionym z cukru i wody.Śliwki troszeczkę napęczniały i wtedy wysypałem na sita zrobione z gęstej siatki dopasowane do wędzarni.Wędziłem raczej chłodniejszym dymem ale jak długo i w jakich temperaturach nie pamiętam,ale myślę że sama zobaczysz bo one koloru to raczej nie zmienią chodzi tylko o nasycenie dymem,a następnie zapakowałem do dużej papierowej torby i powiesiłem przy grzejniku.Wspaniałe do bigosu dodaję je razem z pestką.Ja zrobiłem to tak i mnie smakowały.Wiem że zagłębie śliwkowe jest w Polsce koło Nowego Sącz może ktoś mieszkający w tamtych okolicach wypowie się na ten temat.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Witam Ja też wędziłem chyba ze trzy lata temu . Śliweczki opłukane w bieżącej wodzie osuszone przepołowione na połowę i wyjęte pestki . Ja nadziewałem na patyki drewniane do szaszłyków polałem troszeczkę octem i do wędzarni na ruszt . Wędziłem chyba ze dwa dni często przekładając na ruszcie w temperaturze nie powiem jakiej bo nie pamiętam . W każdym razie ze śliweczek musi odparowywać woda i nie mogą być wysuszone na twardo . Można je długo przechowywać , aromat cudowny i ponoć jest super nalewka . Pozdrawiam W tym roku jak będę wędził zrobię parę fotek . P.S. Moim zdaniem do wędzenia należy wybrać śliweczki słodkie , kwaśne uwędzone nie mają dobrego smaku . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Września 2008 Mój śp. Tato kupę lat temu na działce wędził na prymitywnej ziemnej "wędzarni" (na specjalnej zrobionej przez Niego siatce) śliwki węgierki . Zawsze robił to po pierwszych przymrozkach. Pamiętam jakie były pyszne jeszcze takie ciepłe....takie napuchnięte...pachnące dymem. Używał drewna owocowego z przycinanych drzew.Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2008 Witam Śliweczki uwędzone . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Września 2008 Ale widok....Takie gorące prosto z wędzarni najlepsze....Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Października 2014 Śliweczki uwędzone .Widzę, że dawno wędziłeś andrzeju k, ale może pamiętasz w jakiej temp. i w jakim czasie mniej więcej? Pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.