Maxell Posted April 13, 2020 Report Share #1 Posted April 13, 2020 (edited) Kanał na YT: Wędzarnicza Brać. https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos Odcinek 3. Blok trójkolorowy: Opis filmu:Szczegółowo pokazany proces wykonania wędliny z różnych rodzajów surowców: wieprzowych i drobiowych, mielonych i w większych kawałkach.Dobór surowców i przypraw, układanie mięs w prasce, parzenie i studzenie. Edited March 8, 2021 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/ Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 19, 2020 Author Report Share #2 Posted April 19, 2020 Andrzeju, jest pytanie: czy mięso było peklowane lub solone? Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664074 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 20, 2020 Report Share #3 Posted April 20, 2020 A ja tez sie dołożę do pytań.W jakim celu mięso było pod-mrożone?Dziadek "trpche" pary w reku ma, i musiał sie niezłe naklepać Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664151 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2020 Author Report Share #4 Posted April 20, 2020 Andrzeju lub DZIADKU, napiszcie proszę w tym temacie jak przygotowywaliście mięso na wyroby w praskach, gdyż w tej części filmu temat nie jest w ogóle poruszany. Na temat peklowania mięsa podajecie informację w części drugiej, dotyczącej rozdrabniania produktów na wyroby w praskach, ale także nie szczegółowo.Użytkownicy YT mają podlinkowany temat i będą tutaj zaglądali. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664177 Share on other sites More sharing options...
Wilq1x Posted April 20, 2020 Report Share #5 Posted April 20, 2020 Z filmu nie można wywnioskować po kolorze, bo akurat ten rozdział nie ma prezentacji wyrobów gotowych.O ile dobrze pamiętam, to jak filmy były na fimple i miałem wykupiony dostęp, to była prezentacja wyrobów gotowych.Tutaj jako jedyny rozdział nie ma prezentacji. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664178 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2020 Author Report Share #6 Posted April 20, 2020 Właśnie. Będę interweniował, gdyż otrzymałem wszystkie filmy, poza tym jednym z prezentacją. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664179 Share on other sites More sharing options...
Biedronek Posted April 20, 2020 Report Share #7 Posted April 20, 2020 No dokładnie, bo zobaczyć efekt końcowy, jest bezcenne. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664181 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2020 Author Report Share #8 Posted April 20, 2020 Rozmawiałem właśnie z producentem. Jutro sprawdzą. Jeśli tylko jest w archiwum, zaraz mi podeślą. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664184 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 20, 2020 Report Share #9 Posted April 20, 2020 SiBy się pytają ,o solenie lub peklowanie ,bo na filmie dodawano tylko zioła.Jeszce jedna uwaga ,dziadek ma opatrunek na palcu lewej dłoni.. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664193 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2020 Author Report Share #10 Posted April 20, 2020 SiBy się pytają ,o solenie lub peklowanie ,bo na filmie dodawano tylko zioła Napisałem wyżej. dziadek ma opatrunek na palcu lewej dłoni.. No to dobrze. Gorzej gdyby go nie miał. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664194 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 20, 2020 Report Share #11 Posted April 20, 2020 Jeżeli ktoś ma skaleczoną dłoń ,lub palec nie może pracować przy żywności.Opatrunek nie jest w tym wypadku gwarantem bezpieczeństwa bakteriologicznego.To nie jest mój wymysł. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664197 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2020 Author Report Share #12 Posted April 20, 2020 Nestorze, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że te filmy są już nagrane? Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664200 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted April 20, 2020 Report Share #13 Posted April 20, 2020 Jeżeli ktoś ma skaleczoną dłoń ,lub palec nie może pracować przy żywności.Opatrunek nie jest w tym wypadku gwarantem bezpieczeństwa bakteriologicznego.To nie jest mój wymysł.Ja pierdziu. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664206 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 20, 2020 Report Share #14 Posted April 20, 2020 Jeżeli ktoś ma skaleczoną dłoń ,lub palec nie może pracować przy żywności. Jeżeli doszło do przerwania ciągłości tkanki skórnej, niestety nie możemy tego stwierdzić, bo Dziadek nakleił plasterek. Możliwe że go po prostu palec swędział i nie miał żadnego uszkodzenia. Maxell, a gdzie siie podział mój post z pytaniem o zastosowanie mięsa pod-mrożonego? Czas 1:16 do 1:25 filmu widać jak Dziadek ostro uderza w mięso, które moim zdaniem jest zmrożone.Czy jest ku temu jakiś cel technologiczny, czy po prostu był taki zmarznięty przypadkowo kawałek? Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664207 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2020 Author Report Share #15 Posted April 20, 2020 Maxell, a gdzie siie podział mój post z pytaniem o zastosowanie mięsa pod-mrożonego? Czas 1:16 do 1:25 filmu widać jak Dziadek ostro uderza w mięso, które moim zdaniem jest zmrożone. Czy jest ku temu jakiś cel technologiczny, czy po prostu był taki zmarznięty przypadkowo kawałek? Robiłem tutaj trochę porządku. Zaraz sprawdzę. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664208 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 20, 2020 Author Report Share #16 Posted April 20, 2020 Moim zdaniem, nie chodziło o technologiczne podmrożenie. Po prostu filmy były kręcone szybko i trzeba było wcześniej przygotować materiały. Być może mięso po zapeklowaniu wylądowało w chłodni pod dmuchawą generatora. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664211 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 20, 2020 Report Share #17 Posted April 20, 2020 Acha ok, skoro to przypadek, to nie było pytania..Dziękuje, Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664213 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 23, 2020 Report Share #18 Posted April 23, 2020 Przepraszam, że długo nie było odpowiedzi na pytania lecz powodem zwłoki był brak łączności internetowej.1. Mięso użyte do wykonania wyrobu nie było mrożone. Głośne uderzenia tłuczka do mięsa wynikają z braku materiału amortyzującego pomiędzy deska a blatem stołu.2. Poszczególne gatunki mięs były solone( pierś z kurczaka), peklowane: peklosolą ( mięso wieprzowe ) i mieszanina soli i peklosoli ( mięso z uda kurcząt )@nestorW czasie filmowania nie zwracaliśmy uwagi na detale: zawinięty palec. Ważniejsze było wypowiadać się po mało i sensownie na temat. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/#findComment-664532 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.