Jump to content

Recommended Posts

Kanał na YT: Wędzarnicza Brać.  https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos

 

 

Odcinek 3. Blok trójkolorowy:

 

 

Opis filmu:

Szczegółowo pokazany proces wykonania wędliny z różnych rodzajów surowców: wieprzowych i drobiowych, mielonych i w większych kawałkach.
Dobór surowców i przypraw, układanie mięs w prasce, parzenie i studzenie.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17200-odcinek-3-blok-tr%C3%B3jkolorowy/
Share on other sites

Andrzeju, jest pytanie: czy mięso było peklowane lub solone?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

A ja tez sie dołożę do pytań.

W jakim celu mięso było pod-mrożone?

Dziadek "trpche" pary w reku ma, i musiał sie niezłe naklepać  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Andrzeju lub DZIADKU, napiszcie proszę w tym temacie jak przygotowywaliście mięso na wyroby w praskach, gdyż w tej części filmu temat nie jest w ogóle poruszany. Na temat peklowania mięsa podajecie informację w części drugiej, dotyczącej rozdrabniania produktów na wyroby w praskach, ale także nie szczegółowo.

Użytkownicy YT mają podlinkowany temat i będą tutaj zaglądali.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Z filmu nie można wywnioskować po kolorze, bo akurat ten rozdział nie ma prezentacji wyrobów gotowych.

O ile dobrze pamiętam, to jak filmy były na fimple i miałem wykupiony dostęp, to była prezentacja wyrobów gotowych.

Tutaj jako jedyny rozdział nie ma prezentacji. 

Właśnie. Będę interweniował, gdyż otrzymałem wszystkie filmy, poza tym jednym z prezentacją.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Rozmawiałem właśnie z producentem. Jutro sprawdzą. Jeśli tylko jest w archiwum, zaraz mi podeślą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

SiBy się pytają ,o solenie lub peklowanie ,bo na filmie dodawano tylko zioła

Napisałem wyżej.

 

 

dziadek ma opatrunek na palcu lewej dłoni..

No to dobrze. Gorzej gdyby go nie miał.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Nestorze, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że te filmy są już nagrane?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jeżeli ktoś ma skaleczoną dłoń ,lub palec nie może pracować przy żywności.Opatrunek nie jest w tym wypadku gwarantem bezpieczeństwa bakteriologicznego.To nie jest mój wymysł.

Ja pierdziu. :tongue:

 

 

Jeżeli ktoś ma skaleczoną dłoń ,lub palec nie może pracować przy żywności.
 

Jeżeli doszło do przerwania ciągłości tkanki skórnej, niestety nie możemy tego stwierdzić, bo Dziadek nakleił plasterek. 

Możliwe że go po prostu palec swędział i nie miał żadnego uszkodzenia.

 

Maxell, a gdzie siie podział mój post z pytaniem o zastosowanie mięsa pod-mrożonego? Czas 1:16 do 1:25 filmu widać jak Dziadek ostro uderza w mięso, które moim zdaniem jest zmrożone.

Czy jest ku temu jakiś cel technologiczny, czy po prostu był taki zmarznięty przypadkowo kawałek?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

 

 

Maxell, a gdzie siie podział mój post z pytaniem o zastosowanie mięsa pod-mrożonego? Czas 1:16 do 1:25 filmu widać jak Dziadek ostro uderza w mięso, które moim zdaniem jest zmrożone. Czy jest ku temu jakiś cel technologiczny, czy po prostu był taki zmarznięty przypadkowo kawałek?

Robiłem tutaj trochę porządku. Zaraz sprawdzę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Moim zdaniem, nie chodziło o technologiczne podmrożenie. Po prostu filmy były kręcone szybko i trzeba było wcześniej przygotować materiały. Być może mięso po zapeklowaniu wylądowało w chłodni pod dmuchawą generatora.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Acha ok, skoro to przypadek, to nie było pytania..

Dziękuje, 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Przepraszam, że długo nie było odpowiedzi na pytania lecz powodem zwłoki był brak łączności internetowej.

1. Mięso użyte do wykonania wyrobu nie było mrożone. Głośne uderzenia tłuczka do mięsa wynikają z braku materiału amortyzującego pomiędzy deska a blatem stołu.

2. Poszczególne gatunki mięs były solone( pierś z kurczaka), peklowane: peklosolą ( mięso wieprzowe ) i mieszanina soli i peklosoli ( mięso z uda kurcząt )

@nestor

W czasie filmowania nie zwracaliśmy uwagi na detale: zawinięty palec.  Ważniejsze było wypowiadać się po mało i sensownie na temat.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.