Maxell Posted April 13, 2020 Report Share #1 Posted April 13, 2020 (edited) Kanał na YT: Wędzarnicza Brać. https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos Odcinek 5. Mielonka z otoczką z galarety: Opis filmu:Szczegółowo zobrazowany proces wykonania mielonki w prasce z użyciem sztucznej osłonki barierowej. Przygotowanie roztworu żelatyny. Mieszanie, przyprawianie, napełnianie i obróbka termiczna. Edited March 8, 2021 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/ Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 15, 2020 Author Report Share #2 Posted April 15, 2020 Na YT pod tym filmem padło pytanie: "Rozpuszczona żelatyna była gorąca gdy wlewano do farszu. Nie pogorszy to właściwości wiążących masy mięsnej ?" Andrzeju odpowiedz na nie. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663604 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 15, 2020 Report Share #3 Posted April 15, 2020 W trakcie rozpuszczania (mieszania) żelatyny w gorącej wodzie nastąpiło częściowe ostudzenie roztworu.Ponadto w trakcie delikatnego wlewania do farszu mięsnego ( po ściankach naczynia) następuje studzenie roztworu.Należy zadać sobie pytanie: ile roztworu i w jakiej temperaturze należy dodać do farszu o temperaturze np 15 C aby końcowa temp. otrzymanego farszu wynosiła np 35 C?Reasumując wlany roztwór żelatyny nie wpłynął na pogorszenie właściwości wiążących masy mięsnej. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663628 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 15, 2020 Author Report Share #4 Posted April 15, 2020 I drugie pytanie odnośnie tego samego filmu: Rozumiem, że taką masę jak na filmie, mogę wrzucić do szynkowaru? Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663637 Share on other sites More sharing options...
forestmen Posted April 15, 2020 Report Share #5 Posted April 15, 2020 Rozumiem, że taką masę jak na filmie, mogę wrzucić do szynkowaru? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663670 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 17, 2020 Report Share #6 Posted April 17, 2020 Rozumiem, że taką masę jak na filmie, mogę wrzucić do szynkowaru? Tak. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663827 Share on other sites More sharing options...
Biedronek Posted April 20, 2020 Report Share #7 Posted April 20, 2020 Witam serdecznie. Czy należy obracać foremka podczas studzenia jej w lodówce, w celu uzyskania równomiernej otoczki, czy robi się ona samoistnie? Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-664145 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 20, 2020 Report Share #8 Posted April 20, 2020 (edited) Należy obracać bo inaczej nie będzie równomiernie rozłożona. Edited April 20, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-664162 Share on other sites More sharing options...
Biedronek Posted April 20, 2020 Report Share #9 Posted April 20, 2020 Dziękuję bardzo. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-664180 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted December 24, 2020 Report Share #10 Posted December 24, 2020 A według jakiej receptury robiliście? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-689572 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 24, 2020 Report Share #11 Posted December 24, 2020 A według jakiej receptury robiliście? Wróć do pierwszego postu tego wątku. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-689574 Share on other sites More sharing options...
darekgorlice Posted January 31, 2022 Report Share #12 Posted January 31, 2022 Witam. Na jakim sitku jest to mielone? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-748312 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted December 9, 2024 Report Share #13 Posted December 9, 2024 (edited) Zamiast żelatyny to lepiej nogę, racice wieprzową pogotować kilka godzin i wodą w której się to gotowało użyć zamiast żelatyny. Jak się woda zagotuje pierwszy raz to proponuję tą wodę wylać bo dużo syfu w tej wodzie jest, zmienić wodę i zacząć gotować wywar ponownie - przypraw można dać do tego wywaru, z solą uważać bo będziemy mięso solić i tym wywarem możemy przesolić. Jeśli nóżka będzie odpowiednio długo gotowana to powstała otoczka galarety będzie naprawdę bardzo stabilna. Edited December 9, 2024 by Rutusowiec Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-974537 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.