markus383 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Witajcie.Mam pytanie odnośnie grzałki do wędzarni elektrycznej.Mam grzałkę 2kW i teraz jestem na etapie budowy komory wędzarniczej. W związku z tym chciałbym poznać wasze zdanie na temat wielkości komory do takiej mocy grzałki.Generalnie wędzarnię będę obudowywał warstwą desek o grubości 28 mm. Dzięki za wszelkie oddane głosy w ankiecie i za ewentualne podpowiedzi Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez markus383 Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Ja mam 500 l i daje rade PanKornik. Zimą nie było problemu z nagrzeniem. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Nie prościej zbudować komorę taką, jaka będzie Ci najlepiej pasowała i do niej dokupić grzałkę/grzałki?Komora 100l to 50x50x40cm - maleństwo, 500l to już inna liga - można zrobić 1m szerokości, tylko po co jak będziesz 10 kg robił jednorazowo.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witajcie.Dzięki Co do grzałki, to wiem, ze na mojej instalacji bezpiecznie mogę podłączyć i użytkować 2 kW. Z obliczeń wynika, że i 3,5 kW powinno działać, ale ni chce nadto przeciążać instalacji. Zadając pytanie zdawałem sobie sprawę, że trochę od tyłu się do tego zabieram Co do wędzenia, to u mnie raczej nieduże ilości i raczej hobbystycznie. Nie przewiduję utrzymywania się z wędzenia Przewiduję świąteczne wędzenie dla nas, rodziców i teściów, a poza tym to wędzenie małych ilości okazjonalne Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lutego 2021 W beczkę 200 l wsadziłem własnie 2 kW - wczoraj przy -5 wędziło się bez problemu w 55 stopniach - grzałka chodziła przez 50% czasu wędzenia. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Mam komore ponad 860 l , ocieploną wełną 5 cm, grzalka 2900 i właśnie wędze. jest -10 w komorze 52,5 (zadane)mam zamiar jeszcze podpiekac ale nie wiem jak wyjdzie bo bardzo wieje, najwyzej wszystko do gara Reszte sobie oblicz UPS to stary temat Edytowane 7 Lutego 2021 przez eMKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lutego 2021 Największym błędem jest stosowanie w dużych wędzarniach grzałek bez żadnego radiatora (rozpraszacza energii cieplnej), a tylko sama cieniutka rurka grzałki.Grzałka taka ma bardzo małą powierzchnię, a co za tym idzie bardzo słabo oddaje ciepło.Jeżeli zastosuje się do grzałki radiator będzie dużo większa wydajność elementu grzewczego.MINUSEM stosowania radiatora jest natomiast bezwładność układu -wtedy należy stosować sterowniki PID, które sobie potrafią poradzić z "obsługą bezwładności cieplnej" elementu grzejnego. P.S.Kiedyś jak robiłem pierwszą wędzarnię w beczce to do budowy użyłem grzałki z grila elektrycznego, nagrzanie wędzarni trwało około ~20 minut, po zamontowaniu na grzałce oryginalnej tacy która była w grilu -wędzarnia osiągała temp. w niecałe 10 minut -taca stykała się z grzałką, a dokładniej grzałka była przykręcona do tej tacy w 4 miejscach.Niestety w tamtym czasie jeszcze nie znałem sterowników PID i podczas wędzenia miałem wahania temperatury na poziomie ~7-9ºC, ale wędzonki i tak wychodziły super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lutego 2021 Produkty wędzone też mają swoją bezwładność, i jest ona większa od bezwładności grzałki. Wahania temperatury w wędzarni +- 5 stopni C nie przekładają się na takie same wahania temperatury wędzonek. A to temperatura wsadu jest istotna. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.