Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dobór komory do mocy grzałki - 2kW

grzałka wędzarnia wędzarnia elektryczna jakie wymiary jak duża jakiej wielkości

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Dobór komory do mocy grzałki - 2kW (3 użytkowników oddało głos)

Jakiej wielkości komorę wędzarniczą dobrać do grzałki 2kW

  1. poniżej 100 L (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

  2. 101 - 200 L (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

  3. 201 - 300 L (2 głosów [66.67%] - Zobacz)

    Procent z głosów: 66.67%

  4. 301 - 400 L (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

  5. 401 - 500 L (1 głosów [33.33%] - Zobacz)

    Procent z głosów: 33.33%

  6. powyżej 501 L (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 markus383

markus383

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • MiejscowośćOtwock

Napisano 19 kwi 2020 - 07:58

Witajcie.

Mam pytanie odnośnie grzałki do wędzarni elektrycznej.

Mam grzałkę 2kW i teraz jestem na etapie budowy komory wędzarniczej. W związku z tym chciałbym poznać wasze zdanie na temat wielkości komory do takiej mocy grzałki.

Generalnie wędzarnię będę obudowywał warstwą desek o grubości 28 mm.

 

Dzięki za wszelkie oddane głosy w ankiecie i za ewentualne podpowiedzi :)


Użytkownik markus383 edytował ten post 19 kwi 2020 - 07:59


#2 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 19 kwi 2020 - 12:59

Ja mam 500 l i daje rade PanKornik. Zimą nie było problemu z nagrzeniem.



#3 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 362 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 19 kwi 2020 - 19:03

Nie prościej zbudować komorę taką, jaka będzie Ci najlepiej pasowała i do niej dokupić grzałkę/grzałki?

Komora 100l to 50x50x40cm - maleństwo, 500l to już inna liga - można zrobić 1m szerokości, tylko po co jak będziesz 10 kg robił jednorazowo.

--

Romii



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 markus383

markus383

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • MiejscowośćOtwock

Napisano 19 kwi 2020 - 19:32

Witajcie.

Dzięki :)

Co do grzałki, to wiem, ze na mojej instalacji bezpiecznie mogę podłączyć i użytkować 2 kW. Z obliczeń wynika, że i 3,5 kW powinno działać, ale ni chce nadto przeciążać instalacji. 

Zadając pytanie zdawałem sobie sprawę, że trochę od tyłu się do tego zabieram :)

 

Co do wędzenia, to u mnie raczej nieduże ilości i raczej hobbystycznie. Nie przewiduję utrzymywania się z wędzenia :) Przewiduję świąteczne wędzenie dla nas, rodziców i teściów, a poza tym to wędzenie małych ilości okazjonalne :) 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: grzałka, wędzarnia, wędzarnia elektryczna, jakie wymiary, jak duża, jakiej wielkości

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych