Jojo Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Witajcie. Potrzebuję trochę informacji, a najlepiej uwagi osób użytkujących ten sprzęt. Od kilku lat planowałem budowę albo zakup pieca chlebowego. Niestety zawsze coś stawało na drodze do tego urządzenia. I tak jakoś dawałem sobie radę bez pieca ale co jakiś czas temat powracał. Kilka miesięcy temu trafiłem na filmiki na YT gdzie ludzie piekli mięsa, ryby i pity w piecu Tandoor. Temat na tyle mnie zainteresował, że rozważam zakup tego sprzętu. Nie zamieszczam foty bo nie chcę reklamować jakiegoś konkretnego. Jak by ktoś z zielonych wrzucił kilka fotek co nie będą się kłóciły z polityką forum to będzie miło. Jest wiele modeli i wzorów. Można sobie zobaczyć. Na Youtube jak wpiszecie tandoor oven to pełno filmików wyskoczy. Są też polskie , ale przeważnie producentów albo kogoś kto z nimi współpracuje i dlatego nie chcę podawać konkretnych linków. Czy ktoś ma taki sprzęt u siebie i chciał by się podzielić informacjami na jego temat. Nie jest to tanie, bo koszt ok 2 - 2.5 tyś. ale w porównaniu z kosztem pieca chlebowego to i tak tanio. Tak dla osób nie znających tematu to te piece są zbudowane z grubej gliny i po wypaleniu/nagrzaniu można w nich piec chlebki typu pita, szaszłyki , mięsa i wiele innych potraw. Proszę dajcie znać czy faktycznie warto rozważyć to zamiast pieca chlebowego. Czy ktoś jadł z Tandoora i może opisać wrażenia. Jednak koszt znaczny i chciałem podyskutować zanim podejmę decyzje o kupnie. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Jojo, w drodze wyjątku, możesz wrzucić jeden, najlepszy filmik i trochę fotek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Tandora ma nasz forumowy kolega ''kozieradka''W ub roku upiekliśmy w nim białą kiełbaskę ale ja nie mam porównania.Napisz do Radka, może podzieli się spostrzeżeniami,bo z tego co wiem ma go już jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozieradka Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Cześć jaki tandoor chcesz kupić, lub co byś chciał wiedzieć. ja posiadam mały tandoor gruziński. W czasie wojaży po świecie trochę potraw z nich jadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Czy ktoś jadł z Tandoora Wielokrotnie - nie powalało mnie nigdy na kolana - ale taka moda. Prawdziwy Tandor do wypieku ma ok 70-80 cm otwór na górze - robiłem fotki z pieczenia chlebków , sam nawet kleiłem do ścianki Zostałem przy zamykanym grillu - mnie wystarczy - Małgo piecze Swietne chlebki w piekarniku . Ale Karolu - jak masz chęć to kup - podobno wiekszy jest lepszy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Cześć jaki tandoor chcesz kupić No włąsnie nie wiem bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Widziałem tylko na filmikach i dlatego dopytuje. Napisz na co zwracać uwagę przy wyborze lub jaki jest lepszy Twoim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozieradka Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Cześć jaki tandoor chcesz kupić No włąsnie nie wiem bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Widziałem tylko na filmikach i dlatego dopytuje. Napisz na co zwracać uwagę przy wyborze lub jaki jest lepszy Twoim zdaniem. małe tandory to raczej trochę bajer i zabawa. Można w nich zrobić fajne pieczenie. Na początku jest nauka i parę wkładów trzeba/można spalić. jak chcesz coś wypiekać w formie nanów innych chlebków to wydaje mi się że powinieneś zrobić sobie samemu. w internecie jest parę filmików i są wiarygodne. mój służy mi na rodzinnych i przyjacielskich spotkań. pozdrawiam jak masz fb to pisz do mnie pokarze ci jaki ja posiadam.pozdrawiam [Dodano: 21 kwi 2020 - 00:10] Cześć jaki tandoor chcesz kupić No włąsnie nie wiem bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Widziałem tylko na filmikach i dlatego dopytuje. Napisz na co zwracać uwagę przy wyborze lub jaki jest lepszy Twoim zdaniem. Czy ktoś jadł z TandooraWielokrotnie - nie powalało mnie nigdy na kolana - ale taka moda. Prawdziwy Tandor do wypieku ma ok 70-80 cm otwór na górze - robiłem fotki z pieczenia chlebków , sam nawet kleiłem do ścianki Zostałem przy zamykanym grillu - mnie wystarczy - Małgo piecze Swietne chlebki w piekarniku . Ale Karolu - jak masz chęć to kup - podobno wiekszy jest lepszy Nie jest łatwe na początku korzystanie z tak małych tandorów. Powiem ci że można zrobić fajne pieczenie tylko trzeba trochę zmienić nastawienia tam temperatura sięga często powyżej 250-300 st C i tu jest problem bo my jesteśmy przyzwyczajenie do naszych domowych grilli [Dodano: 21 kwi 2020 - 00:28]w środę chyba zrobię pieczyste z tandora na kręciliście mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 w środę chyba zrobię pieczyste z tandora na kręciliście mnie Zrób parę fotek albo jakiś filmik nakręć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Ja mam w planach budowę tandoora. Czekam na perlit i rozglądam się za donicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozieradka Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 w środę chyba zrobię pieczyste z tandora na kręciliście mnieZrób parę fotek albo jakiś filmik nakręć. W weekend dopiero czas pozwolił odpalić tandora. Szaszłyki z uda kurczaka natarte ulubioną mieszanką przyprawową (12h) i nadziane na szpady z dodatkiem cebuli i kawałków ziemniaków. Efekty oceńcie sami. Szkoda tylko bo nie mogę wrzucić tu filmików. Lub nie umiem Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 No wygląda to bardzo ładnie. A czy jest różnica w smaku tego samego w tandor a grillowane. Czy jak byś te same szaszłyki wrzucił na ruszt to były by inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozieradka Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 No wygląda to bardzo ładnie. A czy jest różnica w smaku tego samego w tandor a grillowane. Czy jak byś te same szaszłyki wrzucił na ruszt to były by inne?Na fb na moim profilu mam filmik gdzie jest pokazana jaka jest soczystość i konsystencja mięsa. Jeśli chodzi o porównanie to wszystko zależy od umiejętności i posiadanego sprzętu. Najbardziej będzie zbliżony smak i wszystkie walory do grilli zamykanych / kopułkowych Ja uważam pomimo wszystko że jest różnica w smaku. Pozdrawiam i służę pomocą wrazie czego Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 to wszystko zależy od umiejętności i posiadanego sprzętu. Najbardziej będzie zbliżony smak i wszystkie walory do grilli zamykanych / kopułkowych Na mistrzostwach Polski w zasadzie wszyscy mistrzowie Z za oceanu mieli grille kopułkowe ceramiczne jajowe - ot taki nowoczesny tandor - teraz nawet w Juli widziałem podobny za 2300 albo coś koło tego Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Na mistrzostwach Polski w zasadzie wszyscy mistrzowie Z za oceanu mieli grille kopułkowe ceramiczne jajowe - ot taki nowoczesny tandor W sumie masz rację, że podobne. Praktycznie mniej miejsca też taki grill zajmuje. Musze się im przyjrzeć . Ceny podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycu Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Maja 2020 to wszystko zależy od umiejętności i posiadanego sprzętu. Najbardziej będzie zbliżony smak i wszystkie walory do grilli zamykanych / kopułkowych Na mistrzostwach Polski w zasadzie wszyscy mistrzowie Z za oceanu mieli grille kopułkowe ceramiczne jajowe - ot taki nowoczesny tandor - teraz nawet w Juli widziałem podobny za 2300 albo coś koło tego [Dodano: 14 maj 2020 - 16:34]Pamiętaj że grille marketowe z reguły są niskiej jakości, przykład grilla ceramicznego w juli ten grill ma cienki ścianki w porównaniu z grillami markowymi ceramicznymi różnica jest nawet do 3-5 cm. Przykład zwykłego tandoor który ma od 5 do 7 cm. Grubości. A to się odbija później w różnicy ciepła i jakości sprzętu . Market zawsze musi zaoszczędzić na czymś żeby taniej sprzedać z tąd właśnie biorą się te niskie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Maja 2020 przykład grilla ceramicznego w juli ten grill ma cienki ścianki w porównaniu z grillami markowymi ceramicznymi różnica jest nawet do 3-5 cm. Może masz rację nigdy nie zagłębiałem sie w ten temat toteż chętni powinni to przeanalizować . Potrawy z tandora jadłem głównie w Azji - Owszem były smaczne, ale nigdy się jakoś nie zaraziłem tandorem. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Maja 2020 Ciekawy tandoor z Syberii, beczka, mata ceramiczna, czerwone cegły dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Lipca 2021 Witajcie. Po roku temat zakupu Tandora powrócił. A w sumie zrodził się nowy problem.Nie wiem co wybrać. Piec chlebowy czy Tandora. Postawiłem na działce wiatę/zadaszenie 5 na 7 metrów. Chcę tam właśnie dać piec chlebowy lub kupić Tandora. Rozważam wszystkie za i przeciw obu rozwiązań. Tandora wyjdzie taniej, szybciej i będzie się ładnie prezentował. Piec chlebowy pewnie drożej ale i więcej możliwości daje. Przynajmniej tak mi się wydaje. Działka jest rekreacyjna więc ryzyko, że Tandyr mi ukradną bo nie będę go chował. Wiem jest ciężki ale jednak Polak potrafi.Na filmikach na YT widziałem, że z Tandyra idzie duży ogień podczas rozpalenia. Czy jest jakaś minimalna wysokość do drewnianego dachu jaka musi byś zachowana? Bo nie chciał bym pożaru jak mnie fantazja przy piwku poniesie. Piszcie proszę jeszcze jakie wady lub zapłaty obu tych rozwiązań widzicie.[Dodano: 24 lip 2021 - 11:45]Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Lipca 2021 Nie wiem co wybrać. Piec chlebowy czy Tandora. Dobrze by było mieć jedno i drugie, ja osobiście kupiłbym piec chlebowy, ponieważ wykonasz w nim więcej potraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Lipca 2021 Bo nie chciał bym pożaru jak mnie fantazja przy piwku poniesie. To też przemawia chyba za piecem chlebowym. Moim zdaniem bezpieczniejszy bo ogień jest pod większą kontrolą (komora spalania zamknięta). Przy dachu pomyślał bym o jakimś "otworze/przerwie/wywietrzniku" (nie wiem jak to się nazywa fachowo) aby nie kumulowało się ciepło. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorov Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Cześć.Mogę podpowiedzieć, że warto wybudować sobie tandor samemu. Ja zrobiłem to za około 600zł (koszt cegieł + wełny oraz zaprawy). Jestem bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o smak to dla o wiele lepiej smakuje niż z grilla. Grilla nie mam i nie zamierzam stawiać. Jestem teraz na etapie budowy pieca chleb-pizza. Ale to po przerwie zimowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Stycznia 2022 No to teraz wstaw jakieś fotki, większy/obszerniejszy opis Będzie dla potomnych Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorov Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Pisze w telefonie. Nie wiem jak dodać fotki. Nie widzę opcji dodaj zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Nie widzę opcji dodaj zdjęcie. Jak dodać zdjęcie do posta? -> link Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.