Skocz do zawartości

Piec TANDOOR / TANDOORI


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. 

 

Potrzebuję trochę informacji, a najlepiej uwagi osób użytkujących ten sprzęt. 

 

Od kilku lat planowałem budowę albo zakup pieca chlebowego. Niestety zawsze coś stawało na drodze do tego urządzenia. 

I tak jakoś dawałem sobie radę bez pieca ale co jakiś czas temat powracał. 

 

Kilka miesięcy temu trafiłem na filmiki na YT gdzie ludzie piekli mięsa, ryby i pity w piecu Tandoor. Temat na tyle mnie zainteresował, że rozważam zakup tego sprzętu.

 

Nie zamieszczam foty bo nie chcę reklamować jakiegoś konkretnego. Jak by ktoś z zielonych wrzucił kilka fotek co nie będą się kłóciły z polityką forum to będzie miło.  Jest wiele modeli i wzorów. Można sobie zobaczyć. Na Youtube jak wpiszecie tandoor oven  to pełno filmików wyskoczy. Są też polskie , ale przeważnie producentów albo kogoś kto z nimi współpracuje i dlatego nie chcę podawać konkretnych linków. 

 

Czy ktoś ma taki sprzęt u siebie i chciał by się podzielić informacjami na jego temat.  

 

Nie jest to tanie, bo koszt ok 2 - 2.5 tyś. ale w porównaniu z kosztem pieca chlebowego to i tak tanio. 

 

 Tak dla osób nie znających tematu to te piece są zbudowane z grubej gliny i po wypaleniu/nagrzaniu można w nich piec chlebki typu pita, szaszłyki , mięsa i wiele innych potraw. 

 

Proszę dajcie znać czy faktycznie warto rozważyć to zamiast pieca chlebowego. Czy ktoś jadł z Tandoora i może opisać wrażenia. Jednak koszt znaczny i chciałem podyskutować zanim podejmę decyzje o kupnie. 

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś jadł z Tandoora
Wielokrotnie - nie powalało mnie nigdy na kolana - ale taka moda. Prawdziwy Tandor do wypieku ma ok 70-80 cm otwór na górze - robiłem fotki z pieczenia chlebków , sam nawet kleiłem do ścianki  ;)  Zostałem przy zamykanym grillu - mnie wystarczy - Małgo piecze Swietne chlebki w piekarniku . Ale Karolu - jak masz chęć to kup - podobno wiekszy jest lepszy :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Cześć jaki tandoor chcesz kupić

 

No włąsnie nie wiem bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Widziałem tylko na filmikach i dlatego dopytuje. 

Napisz na co zwracać uwagę przy wyborze lub jaki jest lepszy Twoim zdaniem. 

 

małe tandory to raczej trochę bajer i zabawa. Można w nich zrobić fajne pieczenie. Na początku jest nauka i parę wkładów trzeba/można spalić. jak chcesz coś wypiekać w formie nanów innych chlebków to wydaje mi się że powinieneś zrobić sobie samemu. w internecie jest parę filmików i są wiarygodne. 

mój służy mi na rodzinnych i przyjacielskich spotkań. 

pozdrawiam jak masz fb to pisz do mnie pokarze ci jaki ja posiadam.

pozdrawiam  :)

[Dodano: 21 kwi 2020 - 00:10]

 

Cześć jaki tandoor chcesz kupić

 

No włąsnie nie wiem bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Widziałem tylko na filmikach i dlatego dopytuje. 

Napisz na co zwracać uwagę przy wyborze lub jaki jest lepszy Twoim zdaniem. 

 

 

 

Czy ktoś jadł z Tandoora
Wielokrotnie - nie powalało mnie nigdy na kolana - ale taka moda. Prawdziwy Tandor do wypieku ma ok 70-80 cm otwór na górze - robiłem fotki z pieczenia chlebków , sam nawet kleiłem do ścianki  ;)  Zostałem przy zamykanym grillu - mnie wystarczy - Małgo piecze Swietne chlebki w piekarniku . Ale Karolu - jak masz chęć to kup - podobno wiekszy jest lepszy :thumbsup:  

 

Nie jest łatwe na początku korzystanie z tak małych tandorów. Powiem ci że można zrobić fajne pieczenie tylko trzeba trochę zmienić nastawienia tam temperatura sięga często powyżej  250-300 st C i tu jest problem bo my jesteśmy przyzwyczajenie do naszych domowych grilli  :D 

[Dodano: 21 kwi 2020 - 00:28]

w środę chyba zrobię pieczyste z tandora na kręciliście mnie  :D  :D  :tongue:  :tongue: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

w środę chyba zrobię pieczyste z tandora na kręciliście mnie

Zrób parę fotek albo jakiś filmik nakręć.

W weekend dopiero czas pozwolił odpalić tandora. Szaszłyki z uda kurczaka natarte ulubioną mieszanką przyprawową (12h) i nadziane na szpady z dodatkiem cebuli i kawałków ziemniaków. Efekty oceńcie sami.

Szkoda tylko bo nie mogę wrzucić tu filmików. Lub nie umiem 09a12c31683a2818fe2d30b156e54e53.jpg668be467e3bcde35b0c90c85959c712f.jpg7710b1787592e1e432254ef1bf914982.jpg725b4606ed9c0d0055b95f4a7bdac50d.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wygląda to bardzo ładnie. A czy jest różnica w smaku tego samego w tandor a grillowane. Czy jak byś te same szaszłyki wrzucił na ruszt to były by inne?

Na fb na moim profilu mam filmik gdzie jest pokazana jaka jest soczystość i konsystencja mięsa.

Jeśli chodzi o porównanie to wszystko zależy od umiejętności i posiadanego sprzętu. Najbardziej będzie zbliżony smak i wszystkie walory do grilli zamykanych / kopułkowych

Ja uważam pomimo wszystko że jest różnica w smaku. Pozdrawiam i służę pomocą wrazie czego

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to wszystko zależy od umiejętności i posiadanego sprzętu. Najbardziej będzie zbliżony smak i wszystkie walory do grilli zamykanych / kopułkowych
:thumbsup: Na mistrzostwach Polski w zasadzie  wszyscy mistrzowie Z za oceanu mieli grille kopułkowe ceramiczne jajowe - ot taki nowoczesny tandor  - teraz nawet w Juli widziałem podobny za  2300 albo coś koło tego  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na mistrzostwach Polski w zasadzie  wszyscy mistrzowie Z za oceanu mieli grille kopułkowe ceramiczne jajowe - ot taki nowoczesny tandor 

 

W sumie masz rację, że podobne. Praktycznie mniej miejsca też taki grill zajmuje. Musze się  im przyjrzeć . Ceny podobne. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

to wszystko zależy od umiejętności i posiadanego sprzętu. Najbardziej będzie zbliżony smak i wszystkie walory do grilli zamykanych / kopułkowych

:thumbsup: Na mistrzostwach Polski w zasadzie wszyscy mistrzowie Z za oceanu mieli grille kopułkowe ceramiczne jajowe - ot taki nowoczesny tandor - teraz nawet w Juli widziałem podobny za 2300 albo coś koło tego :D

[Dodano: 14 maj 2020 - 16:34]

Pamiętaj że grille marketowe z reguły są niskiej jakości, przykład grilla ceramicznego w juli ten grill ma cienki ścianki w porównaniu z grillami markowymi ceramicznymi różnica jest nawet do 3-5 cm. Przykład zwykłego tandoor który ma od 5 do 7 cm. Grubości. A to się odbija później w różnicy ciepła i jakości sprzętu . Market zawsze musi zaoszczędzić na czymś żeby taniej sprzedać z tąd właśnie biorą się te niskie ceny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przykład grilla ceramicznego w juli ten grill ma cienki ścianki w porównaniu z grillami markowymi ceramicznymi różnica jest nawet do 3-5 cm.
Może masz rację nigdy nie zagłębiałem sie w ten temat toteż chętni powinni to przeanalizować . Potrawy z tandora jadłem głównie w Azji - Owszem były  smaczne, ale nigdy się  jakoś nie zaraziłem ;) tandorem.  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Witajcie. Po roku temat zakupu Tandora powrócił. A w sumie zrodził się nowy problem.Nie wiem co wybrać. Piec chlebowy czy Tandora. Postawiłem na działce wiatę/zadaszenie 5 na 7 metrów. Chcę tam właśnie dać piec chlebowy lub kupić Tandora. Rozważam wszystkie za i przeciw obu rozwiązań.

Tandora wyjdzie taniej, szybciej i będzie się ładnie prezentował.

Piec chlebowy pewnie drożej ale i więcej możliwości daje. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Działka jest rekreacyjna więc ryzyko, że Tandyr mi ukradną bo nie będę go chował. Wiem jest ciężki ale jednak Polak potrafi.

Na filmikach na YT widziałem, że z Tandyra idzie duży ogień podczas rozpalenia. Czy jest jakaś minimalna wysokość do drewnianego dachu jaka musi byś zachowana? Bo nie chciał bym pożaru jak mnie fantazja przy piwku poniesie.

 

Piszcie proszę jeszcze jakie wady lub zapłaty obu tych rozwiązań widzicie.

[Dodano: 24 lip 2021 - 11:45]

Tak to wygląda:

post-43278-0-38553200-1627119731_thumb.jpg

post-43278-0-38553200-1627119731_thumb.jpg

post-43278-0-12893000-1627119906_thumb.jpg

post-43278-0-27120400-1627119808_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo nie chciał bym pożaru jak mnie fantazja przy piwku poniesie.

To też przemawia chyba za piecem chlebowym. Moim zdaniem bezpieczniejszy bo ogień jest pod większą kontrolą (komora spalania zamknięta).

 

Przy dachu pomyślał bym o jakimś "otworze/przerwie/wywietrzniku" (nie wiem jak to się nazywa fachowo) aby nie kumulowało się ciepło.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Cześć.

Mogę podpowiedzieć, że warto wybudować sobie tandor samemu. Ja zrobiłem to za około 600zł (koszt cegieł + wełny oraz zaprawy). Jestem bardzo zadowolony. Jeśli chodzi  o smak to dla o wiele lepiej smakuje niż z grilla. Grilla nie mam i nie zamierzam stawiać. Jestem teraz na etapie budowy pieca chleb-pizza. Ale to po przerwie zimowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to teraz wstaw jakieś fotki, większy/obszerniejszy opis :)

Będzie dla potomnych ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę opcji dodaj zdjęcie.

 

 Jak dodać zdjęcie do posta? -> link

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.