Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja suszarnia (ociekacz) do suszenia ryb i mięs przed wędzeniem

suszarnia ociekacz wędzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 20 kwi 2020 - 21:23

Witam Brać Zadymiaczy,

W okresie przymusowego "Zostań w domu" zbudowałem sobie klatkę z odpadowego drewna do ociekania i suszenia ryb i mięs (szynek, kiełbas i innych) przed wędzeniem. Wcześniej nie było na to czasu, a i inne roboty "piliły". 

Okna klatki  zaopatrzyłem w moskitierę, zamiast podłogi zainstalowałem siatkę stalową kwasoodporną (a pod nią  - także moskitierę). Ta siatka stalowa ma zabezpieczać tę spodnią moskitierę na wypadek zerwania się jakiegoś ciężkiego kawałka mięsa lub ryby  :D  Przed ociekaniem układam na tej siatce "wanienkę" z grubej folii budowlanej spiętej na rogach zszywkami, aby krople nie brudziły tej moskitiery i siatki. Po ocieknięciu "wanienkę" zabieram i zawartość wylewam, aby produkty były suszone także od spodu. Na dole dwóch nóg (po przekątnej) przykręciłem dwa kątowniki z dziurkami, poprzez które wbijam w ziemię dwie szpilki z grubego drutu kwasoodpornego, aby ewentualny silny podmuch wiatru nie wywrócił całej klatki. Na fotkach poniżej pokazałem ważniejsze szczegóły - jeden z drążków do wieszania większych ryb (lub mięs), jeden z drutów kwasoodpornych do nawlekania małych ryb oraz haczyk do zamykania drzwiczek. Wymiary klatki, to 55 x 50 cm (szerokość x głębokość), a więc dokładnie tyle, ile wynoszą wymiary mojej wędzarni. Dzięki temu suszenie produktów odbywa się na tych samych drążkach (drutach), na których będą one wędzone.

Pozdrawiam innych majsterkowiczów z naszego Forum  :)

Załączone pliki



#2 sebo8877

sebo8877

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćZabajka

Napisano 16 maj 2020 - 09:57

Pomysł zacny !

 

Fajne miejsce tez do odpoczynku wedzonek po wędzeniu.

 

Żeby tylko pogoda dopisywała, w razie "słabej" pogody można wstawić wentylator :P



#3 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 17 maj 2020 - 21:08

Dzięki za dobre słowo  :)

Ta moja suszarnia/ociekacz przewidziana jest głównie na lato (ochrona przed muchami i osami! :devil: ). 

Także dlatego, że latem równie dobrze, ale i taniej, bo bez spalania drewna, mogę wysuszyć rybki lub jakieś mięso lub wędzonki.

Jako (tylko) ociekacz może być używana przez cały rok (w moich pomieszczeniach gospodarczych lub w altanie).

W chłodnych porach roku mam suszarnię w moim "kombajnie" pokazanym na YouTube:  https://www.youtube....iEdzU-pI&t=182s 

Tam mogę suszyć cokolwiek (także te ryby lub mięso) nawet podczas zadymki śnieżnej, jednocześnie z wygrzewaniem wędzarni korzystając z tego samego opalu  :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: suszarnia, ociekacz, wędzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych