Jump to content

Recommended Posts

W związku koniecznością ustalenia uśrednionych danych, niezbędnych w działaniach rozwojowych forum i nie tylko, bardzo Was proszę o odpowiedzi na poniższe pytania:

 

1. Jaki, Waszym zdaniem,  powinien być koszt wędzarni, którą byście chcieli postawić u siebie?

2. Z jakich materiałów powinna być wykonana?

a) kanał,

b) komora wędzarnicza,

c) zadaszenie + pokrycie daszku,

c) fundament,

d) obudowa paleniska,

e) itp.

3. Jaki powinien być jej rodzaj?:

a) kanałowa,

b) z paleniskiem pośrednim,

c) z paleniskiem bezpośrednim,

4. Jaka powinna być wielkość komory wędzarniczej?:

a) szerokość,

b) wysokość,

c) głębokość.

5 Jak powinna być przystosowana do wędzenia komora wędzarnicza (poprzeczki, kije, haki itp)?

6. Jakie powinno być palenisko?:

a) szufladowe,

b) komora paleniskowa,

c) inne (jakie?).

7. Z jakich materiałów Waszym zdaniem, powinno być wykonane palenisko?

8. jaki powinien być sposób regulacji przepływu dymu?:

a) podnoszony daszek,

b) otwory z zasuwkami,

c) deski,

d) worek jutowy lub podobny,

e) inny (jaki?)

9. Rodzaj i sposób zamocowania deflektora dymu.

10. Ilość, rodzaj i sposób rozmieszczenia termometrów pomiarowych.

11. Sposób zakonserwowania ścianek i wnętrza komory.

12. Montaż urządzeń do osuszania wsadu - jeśli uważacie, że jest potrzebny (wentylatory itp.).

13. Jakie urządzenia zastosowalibyście do wędzenia zimnego?

 

Na pewno będę potrzebował jeszcze kilku danych, ale o nich potem.

Teraz bardzo proszę o obiektywne odpowiedzi na powyższe pytania. Odpowiedzcie tak, jak to Wy zbieralibyście informację przygotowując się do budowy własnej wędzarni.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i uwagę, a takze liczne odpowiedzi. Naprawde warto. Wśród 3 najlepszych odpowiedzi rozlosujemy wspaniałe nagrody książkowe - albumy.

 

PS.

Zaznaczam, że nie piszę książki :D ani nie mam zamiaru wykorzystać tych danych do prywatnych celów. Są one niezbędne do realizacji następnego, forowego naszego projektu, o którym już niebawem.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17233-kilka-wa%C5%BCnych-pyta%C5%84/
Share on other sites

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi. Nie oceniajmy tutaj niczego, tylko odpowiadajmy na pytania.

Odpowiedzi można umieszczać tutaj, wysyłać na moje PW lub pocztę maxell11@wp.pl. W obu ostatnich przypadkach proszę tytułować "Wędzarnia".

Dzięki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Oki postaram sie dziś napisać jaką ja chciałbym mieć. Bo mam z przepustu drogowego. Jeżeli moge coś sugerowac, to dobrze aby każda miała minimalny opis uzasadnienie. Ja np podwyższę wylewkę fundamentu ze względu na zaleganie sniegu, zrobię tak 80x80 cm w środku bo robie praktycznie tylko dla siebie.

Wedzenie zimne chyba "patent" Ligawy bo problem z podłączeniem prądu do dymogeneratora. W "pawilonie wedzarniczym" kanałowa czemu nie, ja zrobię po kosztach ???? kibelek. I tak dalej.

To nie koniecznie musi mieć uzasadnienie w innych realizacjach.

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Wędzarnia - odpowiedzi:

  1. Jaki, Waszym zdaniem,  powinien być koszt wędzarni, którą byście chcieli postawić u siebie?

1200 zł

2. Z jakich materiałów powinna być wykonana?

a) kanał, -

b) komora wędzarnicza,                                deski +blacha wewnątrz

c) zadaszenie + pokrycie daszku,                  deski + blacha

c) fundament,                                                beton

d) obudowa paleniska,                                  cegła

e) itp.

3. Jaki powinien być jej rodzaj?:

b) z paleniskiem pośrednim, lub

c) z paleniskiem bezpośrednim,

4. Jaka powinna być wielkość komory wędzarniczej?:

a) szerokość, 80 cm

b) wysokość, 130 cm

c) głębokość. 80 cm

5 Jak powinna być przystosowana do wędzenia komora wędzarnicza (poprzeczki, kije, haki itp)?  kije

6. Jakie powinno być palenisko?:

b) komora paleniskowa,

7. Z jakich materiałów Waszym zdaniem, powinno być wykonane palenisko?  cegła

8. jaki powinien być sposób regulacji przepływu dymu?:

a) podnoszony daszek,

plus

b) otwory z zasuwkami,

9. Rodzaj i sposób zamocowania deflektora dymu. Blacha na regulowanych nóżkach stojąca na stropie paleniska

10. Ilość, rodzaj i sposób rozmieszczenia termometrów pomiarowych. Dwa cyfrowe bezprzewodowe – jeden z sondą wiszący wewnątrz komory, drugi z sondą do wbicia w mieso.

11. Sposób zakonserwowania ścianek i wnętrza komory. Tylko z zewnątrz jakiś drewnochron.

12. Montaż urządzeń do osuszania wsadu - jeśli uważacie, że jest potrzebny (wentylatory itp.). Nie

13. Jakie urządzenia zastosowalibyście do wędzenia zimnego? Dymogenerator.

Romk

W związku koniecznością ustalenia uśrednionych danych, niezbędnych w działaniach rozwojowych forum i nie tylko, bardzo Was proszę o odpowiedzi na poniższe pytania:

 

1. Jaki, Waszym zdaniem,  powinien być koszt wędzarni, którą byście chcieli postawić u siebie?  500- 1000 zł

2. Z jakich materiałów powinna być wykonana?

a) kanał, rura metalowa ocieplona

b) komora wędzarnicza, drewno + ewentualnie blacha

c) zadaszenie + pokrycie daszku, drewno + blacha

c) fundament, beton

d) obudowa paleniska, cegła

e) itp.

3. Jaki powinien być jej rodzaj?:

a) kanałowa,

b) z paleniskiem pośrednim, z paleniskiem pośrednim

c) z paleniskiem bezpośrednim,

4. Jaka powinna być wielkość komory wędzarniczej?:

a) szerokość, 70-80 cm

b) wysokość, 110-130 cm

c) głębokość. 70-80 cm

5 Jak powinna być przystosowana do wędzenia komora wędzarnicza (poprzeczki, kije, haki itp)? kije + haki

6. Jakie powinno być palenisko?:

a) szufladowe,

b) komora paleniskowa, komora paleniskowa

c) inne (jakie?).

7. Z jakich materiałów Waszym zdaniem, powinno być wykonane palenisko? beton lub cegła (rozumiem, że chodzi o spód paleniska)

8. jaki powinien być sposób regulacji przepływu dymu?:

a) podnoszony daszek, podnoszony daszek + deski

b) otwory z zasuwkami,

c) deski,

d) worek jutowy lub podobny,

e) inny (jaki?)

9. Rodzaj i sposób zamocowania deflektora dymu. pojedyńczy lub podwójny stojący-zdejmowany

10. Ilość, rodzaj i sposób rozmieszczenia termometrów pomiarowych. 1 lub 2 , drzwi do komory + do wbijania w wędzonki (ja wykorzystuję jeden do obu czynności)

11. Sposób zakonserwowania ścianek i wnętrza komory. z zewnątrz drewnochron , wewnątrz blacha (najlepiej kwasówka)

12. Montaż urządzeń do osuszania wsadu - jeśli uważacie, że jest potrzebny (wentylatory itp.). nie

13. Jakie urządzenia zastosowalibyście do wędzenia zimnego? nie stosowałem a nie chcę teoretyzować

 

Na pewno będę potrzebował jeszcze kilku danych, ale o nich potem.

Teraz bardzo proszę o obiektywne odpowiedzi na powyższe pytania. Odpowiedzcie tak, jak to Wy zbieralibyście informację przygotowując się do budowy własnej wędzarni.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i uwagę, a takze liczne odpowiedzi. Naprawde warto. Wśród 3 najlepszych odpowiedzi rozlosujemy wspaniałe nagrody książkowe - albumy.

 

PS.

Zaznaczam, że nie piszę książki :D ani nie mam zamiaru wykorzystać tych danych do prywatnych celów. Są one niezbędne do realizacji następnego, forowego naszego projektu, o którym już niebawem.

 

6. Jakie powinno być palenisko?: a) szufladowe, b) komora paleniskowa, c) inne (jakie?).

Może być szuflada ale drzwi podsuwane do góry. 

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Po to jest właśnie to wolne miejsce do wpisu własnej opcji.

Domyślam się,  :thumbsup:  ale w związku z tym że nie mam wędzarni murowanej, to nie będę się na jej temat całościowo wypowiadał, podałem tę opcję do wpisania w ankietę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Sprecyzuj swój pomysł, aby był czytelny.

Wędzarnia Bagno. Janusz_p też był na kursie to na pewno wie o czym piszę, też bywasz, poza tym w ankiecie jest o palenisku i górnych otworach ale nie ma nic o drzwiach paleniska. A podsuwana opcja jest najlepsza do regulowania dostępu powietrza wg DZIADKA i zapewne Bagno, skoro takie ma.

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

No więc pisze, abyś sprecyzował pytanie do ankiety w ten sposób, by było krótkie oraz czytelne dla wszystkich, aja je wstawię.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ankieta zostanie zamknięta ok. 15-20 czerwca. Niezwłocznie po zamknięciu, podam wyniki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dodałem do pytań ankiety propozycje, które tutaj dzisiaj przedstawiliście: Alinka i Paweł.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 3 years later...

Witam,

Jaka jest odpowiedz na pytanie nr 5?. Na jakich poziomach powinny zostać zamontowane poprzeczki do zakładania kijów aby można było w wędzarni wędzić na dwóch poziomach ?. Jaka odległość pierwszego poziomu wędzonek od deflektora ? w jakiej odległości od dna/deflektora powinna zostać zamontowana siatka do wędzenia np. serków ?. Od tych danych rozpocząłbym projektowanie docelowej wysokości komory wędzarniczej.

Bardzo proszę o pomoc.

 

pozdrawiam Mateusz 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.