@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Po długich latach w końcu zmierzyłam się z mlekiem do którego mam dostępm w każdej chwili. W sumie miałam 15 l mleka, za l mleka płacę 2 zł.Z 10 l zrobiłam 2 sery podpuszczkowe o wadze 90 dkg jeden. Natomiast z 5 l zrobiłam 4 mniejsze serki z dodatkiem suszonych pomidorów. Może nie wyszły idealnie ale jak pisałam , stawiam pierwsze kroki .Serki nam bardzo smakowały i znikły bardzo szybko Więc podejście drugi. Moje drugie sery i a'la oscypki zrobiłam w ubiegłym tygodniu, ale już poszłam na całość i zakupiłam 30 l mleka.Chcę nadmienić , że mleko z porannego udoju, Andrzej przywozi jeszcze cieplutkie Czyli kolejny 3 sery zrobiłam z 15 l z dodatkiem czarnuszki i kozieradki. Waga zbliżona do poprzednich.Aniu , korzystając z Twojej porady, sery zasolone, leżały w kuchni 3 doby.Sery wyszły bardzo smaczne, choć nie jestem do końca zadowolona gdyż dodatki bardzo nierówno są rozprowadzone.... no ale wciąż się uczę Z reszty mleka czyli z 15 l zrobiłam a'la oscypki, wyszło mi 12 małych ale zapomniałam zważyć. Jeszcze dodam , ze z 30 mleka wyszło mi 17 litrów serwatki, ale niestety po raz drugi nie udało mi się uzyskać ricotty Nie wiem gdzie popełniam błąd , na l serwatki dałam 5 g kwasku cytrynowego podgrzałam do 90 stopni .Kiedy lekko ostygla, przelałam ale wszystko spłynęło do zlewu Może kolejnym razem się uda.... nie poddaję się... Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 na l serwatki dałam 5 g kwasku cytrynowego podgrzałam do 90 stopni W tej kolejności to zrobiłaś?Ja najpierw podgrzewam a dopiero zakwaszam.Bardzo ładne serki Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie wiem gdzie popełniam błąd , na l serwatki dałam 5 g kwasku cytrynowego podgrzałam do 90 stopniDaję 6g/l .Podgrzewam serwatkę do 85 C i zadaję kwasek rozpuszczony w niewielkiej ilości wody.Podgrzewam dalej do 90 C i zostawiam do następnego dnia.Można zbierać na gorąco,ale ja wolę z zimnej. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Daję 6g/l .Podgrzewam serwatkę do 85 C i zadaję kwasek rozpuszczony w niewielkiej ilości wody.Podgrzewam dalej do 90 C i zostawiam do następnego dnia.Można zbierać na gorąco,ale ja wolę z zimnej. Ok, następnym razem zwiększę ilośc kwasku, czytałam że można dodać ocet winny ale nie mam pojęcia jakie ilości się dodaję.Możę faktycznie sweratka powinna odstać do następnego dnia...mój pośpiech chyba jest złym doradcą Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Piękne Ci wyszły Halusia sry :clap: „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Piękne Ci wyszły Halusia sry :clap: Halinka piękne A jakie smaczne mogę coś na ten temat powiedzieć - no brak słów Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 @halusia@, dnia 27 Kwie 2020 - 13:16, napisał: na l serwatki dałam 5 g kwasku cytrynowego podgrzałam do 90 stopni W tej kolejności to zrobiłaś? Tak podobno można Bardzo ładne serki Dziękuję Piękne Ci wyszły Halusia sry Dziękuję Krystku, nie zastanawiaj się bo warto Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Halinko Każdy ma swój sposób na ricottę. Ja od lat robię z 30 l mleka, bo akurat taki mam sprzęt.I tak :Podgrzewam serwatkę do 85*CWlewam do niej 14g kwasku, rozpuszczonego w 100 ml wody i porządnie mieszam.Zostawiam pod przykryciem na 8 / 10 h.Ricotta zbiera się na górze.Wyławiam ją dużym sitkiem na pieluchę tetrową, która wyścieła cedzak do makaronu, a ten jest włożony do miski. Zero bałaganu. Jak coś nie jasne, to zrobię fotkę .Tetrę wiążę u góry sznurkiem i wieszam na haczyku pod szafką, tak żeby ricotta odciekała do zlewu.Nie wyciskaj, bo ci przeleci przez chustę Następnego dnia rano, delikatnie przekładasz na talerz. Powinna wyjść piękna bryła ricotty .Gotowe . Aha... Co Ci będę kadził Nie wierzę, że serki robiłaś pierwszy raz ... :clap: Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Radek. Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Aha... Co Ci będę kadził Nie wierzę, że serki robiłaś pierwszy raz ... Tak to był pierwszy raz, choć jadłam te pyszności od lat tak okazyjnie na zlotach. Radku ja też mam taki gar na 30 l mleka. Czyli do całości ( serwatka) daje 14 g kwasku , tak??Z resztą sobie poradzę, oby tylko było co zbierać. Dziękuję za pomoc A jakie smaczne mogę coś na ten temat powiedzieć - no brak słów Dziękuje Reniu... byłam świadkiem jak u Was znikał w oczach Jak nabiorę wprawy to będę pogłębiać swoja wiedzę. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Tak to był pierwszy raz, choć jadłam te pyszności od lat tak okazyjnie na zlotach. Wyszły super !!! Czyli do całości ( serwatka) daje 14 g kwasku , tak?? Tak. Z resztą sobie poradzę, oby tylko było co zbierać. Będzie . Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Przepraszam za mój błąd.Jest 6g/l kwasku a powinno być 0.6g/l ,czyli 6g/10l serwatki. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Przepraszam za mój błąd.Jest 6g/l kwasku a powinno być 0.6g/l ,czyli 6g/10l serwatki. Nic się nie stało, tak czy inaczej ja dałam mimo wszystko za dużą ilość kwasku cytrynowego. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 czytałam że można dodać ocet winny ale nie mam pojęcia jakie ilości się dodaję Ja na 5-6 l. serwatki daję ok.80 ml octu jabłkowego gdy serwatka ma 85 stopni.Podgrzewam do 90 stopni , zostawiam na kilka godz. i jest ricottta. W pieluchę tak jak @Radek ociekanie 1-2 godz. A sery przecudnej urody Halinko. Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 zostawiam na kilka godz. i jest ricottta. Super, na śniadanko w sam raz. Ile dkg ricotty wychodzi Ci z tej ilości mleka ? A sery przecudnej urody Halinko. Dziękuję bardzo Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Halusia, kup chustę serowarską a najlepiej dwie. Jest duża lepsza niż pielucha przy odcedzaniu ricotty. WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Ile dkg ricotty wychodzi Ci z tej ilości mleka ?Z 6 l serwatki 230g ricotty. A i sera z 5l mleka od Łatki rasy jersey zawsze 1kg . Serwatkę lubię dodawać do chleba w zastępstwie wody. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Pepuś Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Z 6 l serwatki 230g ricotty. A i sera z 5l mleka od Łatki rasy jersey zawsze 1kg Super, zobaczymy ile u mnie uda się zebrać . Serwatkę lubię dodawać do chleba w zastępstwie wody. Ja dodaję maślankę, ale następnym razem zrobić tak jak TY Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Halinko piękne te serki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Halusia, kup chustę serowarską a najlepiej dwie. Jest duża lepsza niż pielucha przy odcedzaniu ricotty. Własnie zamówiłam Wojtku Halinko piękne te serki Dziękuję Robert... Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Sery wyszły bardzo smaczne, choć nie jestem do końca zadowolona Moje nie były takie przecudne jak są Twoje, Halusiu .Podpuszczkowe mają dziurki, które mi nie wychodzą. Może dlatego, że ja robię ze sklepowego?Pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 jakie smaczne mogę coś na ten temat powiedzieć - no brak słów Halusia - To opinia z reala . Zazdraszczam tylko tego nieograniczonego dostępu do mleka . Nie robiłem z pół roku ..... . I jak tu w Ciebie nie wierzyć Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Halusia - To opinia z reala Bo jak tu nie wierzyć Waldku, dziękuję Zazdraszczam tylko tego nieograniczonego dostępu do mleka . Nie robiłem z pół roku ..... . I jak tu w Ciebie nie wierzyć Dostęp do mleka zawsze miałam za taniochę ( od rodziny) ale jakoś nie było motywacji Dzisiaj doszły nowo zakupione foremki - serduszka więc będą serki od serca [Dodano: 28 kwi 2020 - 11:48] Moje nie były takie przecudne jak są Twoje, Halusiu Dziękuję Podpuszczkowe mają dziurki, które mi nie wychodzą. Może dlatego, że ja robię ze sklepowego? Zapewne to jest przyczyna mleka sklepowego, ale fajnie że w ogóle robisz bo swój inaczej smakuje Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zapewne to jest przyczyna mleka sklepowego Też tak mi się wydaje. Dostępu prosto od krowy nie mam. Ze sklepowego serek smakowo jest dobry, jednak nie chcą robić się dziurki takie ładne jak u Ciebie.Pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Po długich latach w końcu zmierzyłam się z mlekiem Halinko .. ja jak zaczynałem z serami to nic nie umiałem . Ty wystartowałaś jak prawdziwa serowarka . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Halinko .. ja jak zaczynałem z serami to nic nie umiałem . Ty wystartowałaś jak prawdziwa serowarka . Andrzejku przecież mam od kogo czerpać wiedzę.Pamiętasz jak u mnie w domu udzielałeś mi prywatnej lekcję w produkcji a'la oscypków ?Jejku, kiedy to było, już nawet nie pamiętam . ale coś tam w głowie zostało, czyli nie jest tak ze mną zle. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi