Witam Wszystkich kolegów. To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość
Właśnie jest jestem na etapie budowy mojej pierwszej wędzarni trochę poczytałem ale również potrzebuje waszego wsparcia w trakcie realizacji projektu.
Padło na wędzarnie elektryczną z dymogenratorem, grzałką i wentylatorem (termoobiegiem)
Wędzarnia budowana z deski elewacyjnej 140mm o wymiarach komory wysokość 100cm oraz głębokości i szerokość 57cm.
Mam kilka pytań:
1.Czy muszę wykonać wentylację komory na dole komory. Jeżeli tak, czy ewentualnie wystarczy kratka wentylacyjna zamykana fi 100 (jak na zdjęciu)
2.Czy odprowadzenie dymu mogę wykonać z rury pcv fi 50 z daszkiem tak jak na zdjęciu mojej wędzarni. Czy lepiej zrobić kratkę wentylacyjną z zamykaniem (jak na zdjęciu)
3. Co myślicie o zastosowaniu wentylatora termo obiegu z regulacją obrotów na tylnej ścianie komory. Wraz z okrągła grzałką 2000W
W przypadku niejasności mojego posta proszę pisać. Chętnie odpowiem na wszystkie pytanie.