Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja pierwsza wędzarnia elektryczna

elektyrzna wędzarnia dymogenerator

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomasz_zi

tomasz_zi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćGęsiniec

Napisano 03 maj 2020 - 19:37

Witam Wszystkich kolegów. To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość :)

Właśnie jest jestem na etapie budowy mojej pierwszej wędzarni trochę poczytałem ale również potrzebuje waszego wsparcia w trakcie realizacji projektu.

Padło na wędzarnie elektryczną z dymogenratorem, grzałką i wentylatorem (termoobiegiem) 

Wędzarnia budowana z deski elewacyjnej 140mm o wymiarach komory wysokość 100cm oraz głębokości i szerokość 57cm.

Mam kilka pytań:

1.Czy muszę wykonać wentylację komory na dole komory. Jeżeli tak, czy ewentualnie wystarczy kratka wentylacyjna zamykana fi 100 (jak na zdjęciu)

2.Czy odprowadzenie dymu mogę wykonać z rury pcv fi 50 z daszkiem tak jak na  zdjęciu mojej wędzarni.  Czy lepiej zrobić kratkę wentylacyjną z zamykaniem (jak na zdjęciu) 

3. Co myślicie o zastosowaniu wentylatora termo obiegu z regulacją obrotów na tylnej ścianie komory. Wraz z okrągła grzałką 2000W

 

W przypadku niejasności mojego posta proszę pisać. Chętnie odpowiem na wszystkie pytanie. :)

Załączone pliki



#2 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2541 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 maj 2020 - 06:09

1. Lepszy był pomysł z tylną ścianą, na temat kratki poczytaj i pooglądaj obrazki https://wedlinydomow...czną/?p=663074 Zwróć uwagę na rysunki/ foto piekarników o rozprowadzeniu powietrza !

2. Ten kominek, to tylko dla dekoracji jak chcesz. rząd tych proponowanych kratek po prawej i lewej stronie do góry byłby lepszy. Przydała by się tez droga dostawania się powietrza do wędzarni (czyli coś na dole)

3. Regulator obrotów, jak dla mnie zbędny, tym bardziej ze ten mały wentylatorek został zaprojektowany do piekarnika, a Twoja wędzarnia jest o wiele większa.

// Nie wdając się w wyliczenia itd, to tak na zdrowy rozum / porównawczo// 

Osobiście pomyślał bym albo o większym wentylatorze, lub o min drugim od zwykłego piekarnika. Okrągła grzałka to optymalne rozwiązanie przy tego typu wentylatorach


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 04 maj 2020 - 06:15


#3 tomasz_zi

tomasz_zi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćGęsiniec

Napisano 04 maj 2020 - 08:43

Już wiem, że powinienem zastosować otwory wentylacyjne na dole wędzarni tylko pytanie jakiej powinny być wielkość lub jaką powinny mieć powierzchnię cm2? Jaką wielkość powinien mieć komin ? Odpowiednie dla wielkości mojej wędzarni?

Proszę o pomoc :)



#4 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2541 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 maj 2020 - 09:46

W systemach oddymiania stosuje się przelicznik 5% do powierzchni oddymianej.

Taka powierzchnia otworu oddymiającego pozwala na swobodne wydostawanie się dymu z pomieszczenia.

Czyli np. jeżeli jest uchylny dach to 5 % jest OK

Stosowanie komina zwiększa wysokość "pomieszczenia" czyli popularnie mówiąc zug, co pozwala zmniejszyć ta powierzchnie, jednak w kominie dym się wychładza, stając się cięższym, co powoduje ujemny bilans.

Na koniec masz wpływ siły i kierunku wiatru na cały proces oddymiania.

Nie pisze Tobie tego, aby jeszcze bardziej zamącić w głowie, próbuje jedynie wyjaśnić, iż nie ma "prostego i jednoznacznego" 100% rozwiązania = odpowiedzi.


Mogę jedynie doradzić na zasadzie założenia że reszta jest OK, nie stosuj niczego poniżej ocieplonej i osłoniętej od wiatru rury FI 150 mm z szybrem.



#5 tomasz_zi

tomasz_zi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćGęsiniec

Napisano 04 maj 2020 - 20:57

Drodzy koledzy cały czas myśląc o problemie odpowiedniej wentylacji i oddymienia.

Chciałbym wykonać komin oddymiania wyprowadzenie otworem w suficie kolano rura i rura wyprowadzająca na tylną ścianę pod dachem zakończona kratką wentylacyjną z żaluzją (Jak na zdjęciu wyżej). Rura nierdzewna fi 113mm lub 150mm oczywiście izolowana.

Co myślicie o takim wykonaniu czy ma to sens ?

Nawiewniki na dole wykonane w bocznej ścianie 3x fi 60 wykończone kratką wentylacyjną z żaluzją.

Wiem że ciągle drążę ten sam temat ale chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia aby nie popełnić błędów i nie musieć później dokonywać modyfikacji :)



#6 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 362 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 05 maj 2020 - 11:26

Chciałbym wykonać komin oddymiania wyprowadzenie otworem w suficie kolano rura i rura wyprowadzająca na tylną ścianę pod dachem zakończona kratką wentylacyjną z żaluzją (Jak na zdjęciu wyżej). Rura nierdzewna fi 113mm lub 150mm oczywiście izolowana.

Pomyśl, jak ten cały system będziesz czyścił - szczególnie kratki z żaluzjami - będzie kiepsko.

Czemu upierasz się, żeby wyprowadzać dym kominem? Jeśli wyprowadzisz wysoko będzie jak TOSHIBA napisał - z jednej strony cug, z drugiej strony wychłodzenie dymu, osiadanie i problemy z czyszczeniem.

Jak chcesz mieć kominek 50cm to tylko dla ozdoby - dla mnie szkoda byłoby zachodu na jego robienie.

Przed zadymieniem okolicy wędzarni żaden komin nie pomoże - dym i tak będzie, a na końcu okaże się, że będziesz do przewietrzania drzwi otwierał z przodu :).

--

Romii



#7 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2541 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 05 maj 2020 - 11:36

Pomyśl, jak ten cały system będziesz czyścił - szczególnie kratki z żaluzjami - będzie kiepsko.

 

Super argument na NIE  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:  :clap:  :clap:

Bo paru wędzeniach i tak re kołeczka nie będą się już kręcić

 

Chciałbym wykonać komin oddymiania wyprowadzenie otworem w suficie kolano rura i rura wyprowadzająca na tylną ścianę pod dachem zakończona kratką wentylacyjną z żaluzją
 

 

Ale jeżeli mimo wszystko i tak chcesz  to "tak" zrobić, to zrób po prostu jakiś czas podziali, a potem najwęziej zmienisz

Jeżeli już chcesz mieć "koniecznie" ten kominek, to chociaż normalny szyber zamontuj / nie zapomnij w większym /dłuższym/ kominie powstanie więcej smoły pogazowej, wiec jakoś ja "zagospodaruj"


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 05 maj 2020 - 12:02


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 tomasz_zi

tomasz_zi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćGęsiniec

Napisano 03 cze 2020 - 10:24

Koledzy stanąłem przed  takim problemem.
Kto podpowie jak jest zamontowany w elektryku zabezpieczenia termicznego (awaryjnego) jak wygląda i gdzie jest fizycznie umiejscowiony. Może macie jakieś foto.
Jaką ma ilość stopni / temperaturę nastawy ?
Jak jest wpięty w obwód elektryczny co rozłącz? 
Buduję swoja wędzarnie i nie wiem jak to rozwiązać aby było bezpiecznie. 
Myślałem aby zamontować pod sufitem i rozłączenie zasilania wykonać przez stycznik zasilanie cewki stycznika przepuścić szeregowo przez zabezpieczenie termicznego cewkę stycznika.
 
Przy okazji pochwalę się paroma fotkami z mojej budowy :)

 

Załączone pliki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: elektyrzna, wędzarnia, dymogenerator

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych