Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciekawy gadżet do grilla


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30177 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 maj 2020 - 09:18

https://plyta-na-gri...swxt4wyg9fssngp



#2 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 819 postów

Napisano 08 maj 2020 - 09:32

Mam używam sprawdza się dobra sprawa .



#3 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 08 maj 2020 - 09:37

Wczoraj zamówiłem taką

#4 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 262 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 08 maj 2020 - 09:37

Witam,

 

No cóż, teflon, lepiej chyba zakupić płytę wykonaną z żeliwa.

Niestety koszty trochę wzrosną.



#5 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1966 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 08 maj 2020 - 09:50

Mam używam sprawdza się dobra sprawa .

jakie wymiary ma ta płyta?



#6 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 08 maj 2020 - 09:55

 

Mam używam sprawdza się dobra sprawa .

jakie wymiary ma ta płyta?

40x33cm



#7 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1966 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 08 maj 2020 - 10:02

Dzięki .Sorki -pisało jak byk!

Też się zastanawiam nad tymi płytami  -do tej pory grilowaliśmy bezpośrednio na ruszcie,bądź na tackach.

Mam jeszcze do rozbrojenia starą kuchnie ,której palenisko jest z blachy żeliwnej.Ciekawa jestem jak się zachowuje ten teflon po kolejnych grilowaniach?



#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 maj 2020 - 10:56

https://allegro.pl/o...&utm_medium=CPC



#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7863 postów

Napisano 08 maj 2020 - 12:45

Dzięki .Sorki -pisało jak byk!
Też się zastanawiam nad tymi płytami -do tej pory grilowaliśmy bezpośrednio na ruszcie,bądź na tackach.
Mam jeszcze do rozbrojenia starą kuchnie ,której palenisko jest z blachy żeliwnej.Ciekawa jestem jak się zachowuje ten teflon po kolejnych grilowaniach?

Świetnie ,dobrze się myje kupiłem w swojskiwyrob.pl Naprawdę warto , zwijasz albo na płasko lekkie mało miejsca zajmują

Użytkownik Muski edytował ten post 08 maj 2020 - 12:47


#10 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 819 postów

Napisano 08 maj 2020 - 13:39

jakie wymiary ma ta płyta?

 wymiary (dł/szer): 40cm/33cm



#11 Jojo

Jojo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1005 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 08 maj 2020 - 16:15

Tylko czy to nie zabija całego sensu grillowania. Na takiej macie zbiera się tłuszcz albo marynata i  robi się z tego patelnia. Uwielbiam smak potraw z grilla i o jej smaku decydują między innymi przypalone i ściekające soki z mięsa. Wiem, że to nie zdrowe itd. Z tego samego powodu szybko zrezygnowałem z tacek. Niby grill a jednak inaczej. Mam też patelnię grillową z żeliwa i niby podobne i nawet wzorek na steku  się robi  ale smak jednak inny. 



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 maj 2020 - 16:31

Tylko czy to nie zabija całego sensu grillowania. Na takiej macie zbiera się tłuszcz albo marynata i  robi się z tego patelnia. Uwielbiam smak potraw z grilla i o jej smaku decydują między innymi przypalone i ściekające soki z mięsa. Wiem, że to nie zdrowe itd. Z tego samego powodu szybko zrezygnowałem z tacek. Niby grill a jednak inaczej. Mam też patelnię grillową z żeliwa i niby podobne i nawet wzorek na steku  się robi  ale smak jednak inny. 

 

Mam tak samo, i zgadzam się z Tobą Jojo w 1000%-tach. Najbardziej smakuje mi w grillowaniu dokładnie to o czym piszesz, też właśnie to lubię :D. Inaczej "Grill", i grillowanie traci dla mnie jakikolwiek sens, i wolał bym z "grilla" całkowicie zrezygnować, gdybym musiał używać tacki czy folii, nie mając tego aromatu "spalenizny", dymu, i ogólnie tego zapachu i smakowitości którą daje kapiący na rozżarzone węgle sok, i tłuszcz z grillowanego mięsiwka czy kiełbaski :D :thumbsup:.  Kiedyś robiłem próby z żeliwną płytą, czy też z "lawą" , wszystko skończyło na śmieciach, i grilluję tylko na naturalnym węglu drzewnym, lub szczapach drewna, tych samych szczapach   które używam również do wędzenia w moim "kibelku" :D :thumbsup: .



#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30177 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 maj 2020 - 17:07

Podałem linka do tego gadżeciku, gdyż nie wszyscy Polacy myślą tak samo (co jest wspaniałe) i być może ktoś będzie zainteresowany.



#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7863 postów

Napisano 08 maj 2020 - 17:55

i grillowanie traci dla mnie jakikolwiek sens, i wolał bym z "grilla" całkowicie zrezygnować, gdybym musiał używać tacki czy folii, nie mając tego aromatu "spalenizny"

Oj Jareczku - Zapraszam Cie do siebie na grilla i może zmienisz zdanie  :D . A na deser ugrilluję Ci banany ( albo ananasa) z czekoladą  :D


Użytkownik Muski edytował ten post 08 maj 2020 - 17:56


#15 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 maj 2020 - 18:14

Miło mi Muskusiu, dzięki bardzo serdeczne za zaproszenie, ale jednak jużem za chyba zbyt stary aby zmieniać smaki, a "kiełbachę z ogniska, na patyku" lubiłem zawsze, od tzw. "dziecka" nie mogłem się doczekać kiedy Tata zrobi dla nas ognisko, jeszcze tą najzwyklejszą "Zwyczajną" po 18 zeta za kg. z lat 50-tych i czasów "głębokiej komuny" :D. Tamte wędliny jak pisałem z Żerania czy Służewca to, ej, co tam, rozmarzyłem się, a o pasztetowych, kaszankach czy salcesonach nawet nie wspominam  :D .Najciekawsze jednak jest to, że te wszystkie pyszności powstawały w molochach, Państwowych Zakładach Mięsnych, a nie jak dziś w małych tradycyjnych rodzinnych wytwórniach, i co, można było, dawało się :D ?



#16 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1392 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 maj 2020 - 19:51

Używam te maty już 3 sezon i  spisują  się dobrze.



#17 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 08 maj 2020 - 21:22

Griluję często w mieszkaniu na elektryku i nie widzę różnicy między nim,a tradycyjnym,chodzi o smak oczywiście

#18 wawaldek11

wawaldek11

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 09 maj 2020 - 00:28

Elektryk, to jednak coś innego niż tradycyjny węglowy.

Ale sam używam matę teflonową dwa sezony i uważam, że z nią zużywa się mniej paliwa, a uzyskać dobrze przypieczone dania, to nie problem. I trudniej o przypalenie jak już się nie pilnuje za bardzo  :D



#19 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 256 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Łeba

Napisano 09 maj 2020 - 05:25

Grillowanie to obróbka termiczna na otwartym ogniu, Na macie,na blasze,na patelni to już jest smażenie.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 maj 2020 - 08:41

Grillowanie to obróbka termiczna na otwartym ogniu, Na macie,na blasze,na patelni to już jest smażenie.

 

:D :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: !!!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych