So_not_rad Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Maja 2020 Witam wszystkich,No wlasnie ma taki problem, ze mieszkam w Tajlandi, a tutaj nie ma mowy aby byla Peklosol,jedyne co mam to sol morska i "curing salt #1" I niemam pojecia jakby to przeliczyc na tabeli dziadka.Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Maja 2020 Cześć, znalazłem coś takiego: Poczytaj jaki jest skład curing salt no 1 i używaj w odpowiednich proporcjach zmieszaną ze zwykłą solą. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Maja 2020 Całość mieszanki ma zawierać w swym składzie nie więcej, nić 0,6% azotynu (nitrytu). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Mam do Ciebie prośbę. Jako, że sól morska zawiera dużo różnych związków, w tym azotowe, zrób jedną wędzoneczkę na samej soli. Zobaczymy jaki będzie wynik próby. Edytowane 11 Maja 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Maja 2020 Sól peklowa ze zwiększoną ilością nitrytów może mieć (nie wiem czy zawsze) kolor różowy. Właśnie dla tego by ją rozpoznać. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
So_not_rad Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Maja 2020 Cześć, znalazłem coś takiego: Peklo_cureno1.JPG Poczytaj jaki jest skład curing salt no 1 i używaj w odpowiednich proporcjach zmieszaną ze zwykłą solą.No wlasnie z tego info, wyglada na to ze jezeli dodam 1% curing salt do soli, to z tego wyjdzie peklosol?jezeli potrzebuje .6% nitrytow, a curing salt #1 ma 6% w sobie nitrytu. Mam do Ciebie prośbę. Jako, że sól morska zawiera dużo różnych związków, w tym azotowe, zrób jedną wędzoneczkę na samej soli. Zobaczymy jaki będzie wynik próby.Spoko, za tydzień dostane nowe mięsko, wiec sprobuje prosto na tylko morskiej soli. Z tego co pamiętam jak kiedyś robiłem bez nitrytu i prosto na soli morskiej, to zawsze było to kółeczko w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) W Tajlandii masz stężenie takie jak w USA CURE #1 6,25%Przykładowy produktปรากผงสามารถใช้กระบวนการบ่มของคุณไปอีกขั้นhttps://th.hiloved.com/%E0%B8%9B%E0%B8%A3%E0%B8%B2%E0%B8%81%E0%B8%9C%E0%B8%87%E0%B8%AA%E0%B8%B2%E0%B8%A1%E0%B8%B2%E0%B8%A3%E0%B8%96%E0%B9%83%E0%B8%8A%E0%B9%89%E0%B8%81%E0%B8%A3%E0%B8%B0%E0%B8%9A%E0%B8%A7%E0%B8%99%E0%B8%81/Teoretycznie dodajesz do 1 "CURE Tajskiej" około 9,5 kg soli zwykłej i masz peklosol, ale z sola zwykłą będziesz miał większy problem, a jeżeli z peklosola. bo tam jest głownie morska, zawierająca już wiele składników.Wiec pozostaje zrobić jak Maxell napisał i jak wyjdzie za mało czerwone dodawać Waszej stężonej, zaczynając od 1 do 10 PSNie pomyl z ta, tez różowa เกลือหิมาลายันสีชมพู 200 กรัม แบบละเอียด เกรดอาหารบริโภคดีที่สุด Himalayan Pink Salt Flne Food Grade 200 gram. จากเทือกเขาหิมาลัย คีโต เกลือชมพู ส่งฟรีhttps://www.lazada.co.th/products/food-grade-200-himalayan-pink-salt-flne-food-grade-hot-200-gram-i452288124-s836068585.html Edytowane 11 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Maja 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/?view=findpost&p=657648Dodatkowo - nie bierz pod uwage ze sol morska zawiera dodatkowe skladniki - w obecnych czasach jest tez dosc dobrze oczyszczona. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
So_not_rad Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Maja 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/?view=findpost&p=657648Dodatkowo - nie bierz pod uwage ze sol morska zawiera dodatkowe skladniki - w obecnych czasach jest tez dosc dobrze oczyszczona. Dziękuję bardzo za pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petersan Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Maja 2021 Na 1kg miesa dajesz 0,25% cure#1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.