Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsza wędzarnia

ile dymu ilość dymu dym wędzarnia pomoc

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 szymon0291

szymon0291

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 maj 2020 - 13:23

Hej wszystkim - z racji tego że to mój pierwszy post to witam każdego :)

 

Postanowiłem zbudować sobie wędzarnię elektryczną z dymogeneratorem - całość prac jest na dosyć zaawansowanym poziomie. Jednak teraz zacząłem zastanawiać się czy ilość dymu generowanego przez dymogenerator nie jest za duża? Ewentualnie czy ja w swojej wędzarni nie mam zbyt małych otworów, którymi dym ma uciekać. 

Załączam zdjęcia jak aktualnie wygląda wędzarka (załączyłbym również i film z dymienia ale nie mam uprawnień). 

Nigdzie nie mogę też znaleźć informacji jak określić ile dymu ma być w komorze. 

Prosiłbym żeby ktoś bardziej obeznany rzucił okiem i coś mi doradził :)

 

PS. sterownik temperatury, który będzie sterował grzałką 2000W, to rex c 100 z termoparą typu K. - gdzie najlepiej umieścić czujnik temperatury i czy dać drugi termometr w celu lepszej kontroli? 

Załączone pliki


Użytkownik szymon0291 edytował ten post 13 maj 2020 - 13:24


#2 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 26 wrz 2020 - 18:33

Cześć ja też jestem świeży w temacie, ale już się nauczyłem i szybko mnie tu sprowadzili na ziemię, że lepiej mniej dymu niż za dużo i że w wędzarni ma być przepływ powietrza bo się wszystko zakisi. Mi zalecili dziurę pod grzałką , zrobiłem fi100mm + mam fi 180 odprowadzenie dymu.



#3 Stachura

Stachura

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćChrzanów

Napisano 30 wrz 2020 - 20:35

Ja też zrobiłem dziurkę pod grzałką, wiadomo, wszyscy proces wędzenia kojarzą z dymem, ale co za dużo to niezdrowo



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8173 postów

Napisano 01 paź 2020 - 08:26

że lepiej mniej dymu niż za dużo i że w wędzarni ma być przepływ powietrza bo się wszystko zakisi
:thumbsup:  





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ile dymu, ilość dymu, dym, wędzarnia, pomoc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych