szymon0291 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Hej wszystkim - z racji tego że to mój pierwszy post to witam każdego Postanowiłem zbudować sobie wędzarnię elektryczną z dymogeneratorem - całość prac jest na dosyć zaawansowanym poziomie. Jednak teraz zacząłem zastanawiać się czy ilość dymu generowanego przez dymogenerator nie jest za duża? Ewentualnie czy ja w swojej wędzarni nie mam zbyt małych otworów, którymi dym ma uciekać. Załączam zdjęcia jak aktualnie wygląda wędzarka (załączyłbym również i film z dymienia ale nie mam uprawnień). Nigdzie nie mogę też znaleźć informacji jak określić ile dymu ma być w komorze. Prosiłbym żeby ktoś bardziej obeznany rzucił okiem i coś mi doradził PS. sterownik temperatury, który będzie sterował grzałką 2000W, to rex c 100 z termoparą typu K. - gdzie najlepiej umieścić czujnik temperatury i czy dać drugi termometr w celu lepszej kontroli? Edytowane 13 Maja 2020 przez szymon0291 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Września 2020 Cześć ja też jestem świeży w temacie, ale już się nauczyłem i szybko mnie tu sprowadzili na ziemię, że lepiej mniej dymu niż za dużo i że w wędzarni ma być przepływ powietrza bo się wszystko zakisi. Mi zalecili dziurę pod grzałką , zrobiłem fi100mm + mam fi 180 odprowadzenie dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachura Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Września 2020 Ja też zrobiłem dziurkę pod grzałką, wiadomo, wszyscy proces wędzenia kojarzą z dymem, ale co za dużo to niezdrowo Cytuj https://kosmetykimorzemartwe.pl/radaryonline.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Października 2020 że lepiej mniej dymu niż za dużo i że w wędzarni ma być przepływ powietrza bo się wszystko zakisi Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.