Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia,a może grillo-wędzarnia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 23 maj 2020 - 08:25

Różnica między czerwoną cegłą a szamotem w piecu chlebowym jest taka,że w piecu z czerwonej szybciej nagrzejemy, ale już po wypieku chleba temperatura spada gwałtownie,a w szamotowym możemy jeszcze upiec ciasto, a potem przez noc wstawic garnek i nastepnego dnia mieć gotowy gulasz,potrawkę itd.
Tak - cały czas piszemy -od lat  :yes:  o entalpii szamotu - i takie długie utrzymanie wysokiej temperatury w wędzarni jest Wadą zasadniczą.  Nie do końca chyba rozumiesz ideę i technikę zależności temperatury i wędzenia  :yes:

#22 Panstan

Panstan

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 23 maj 2020 - 08:48

Raczej rozumiem, pisałem o szamocie w innych urządzeniach do palenia.

#23 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2161 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 maj 2020 - 09:30

Skupmy się tutaj na palenisku wędzarni. A w tym przypadku szamot jest niezalecany/niewskazany. I koniec. ;)

Przyznam się że jeśli chodzi o wędzarnie kanałowe to potraktowałem je po macoszemu. Od początku chciałem mieć z paleniskiem bezpośrednim i na tym się skupiłem.

Więc w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim cegła czerwona czy klinkierowa nie ulega zniszczeniu i bardzo dobrze się sprawdza. Palenisko mam metr x metr i całe rozpalanie, tworzenie żaru odbywa się na środku paleniska. I praktycznie nie czuję aby się ta cegła z zewnątrz rozgrzała a w środku jest tylko ciepła.

 

Do innego/pozytywnego wykorzystania szamotu zawsze można poszukać/napisać inny temat :thumbsup:


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 23 maj 2020 - 09:30


#24 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29529 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 maj 2020 - 09:34

Od początku chciałem mieć z paleniskiem bezpośrednim i na tym się skupiłem

Myślę, że chodzi CI o wędzarnię z paleniskiem pośrednim. ;)



#25 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2161 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 maj 2020 - 10:23

Myślę, że chodzi CI o wędzarnię z paleniskiem pośrednim. ;)

Maxell ja nie mam stropu więc chyba jest to palenisko bezpośrednie https://wedlinydomow...kopomna-chwila/

Pośrednie to chyba to ze stropem i deflektorem które wykonuje większość forumowiczów. Chyba że się mylę.


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 23 maj 2020 - 10:25


#26 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29529 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 maj 2020 - 10:27

Nie mylisz się. Jeśli tak, zwracam honor.



#27 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2161 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 maj 2020 - 10:44

W prostocie siła. :thumbsup:

A teraz dochodzi wrodzone lenistwo :D i przeróbka na elektryka (A raczej wygoda. Nastawienie, ustawienie i można popracować np. w ogródku)



#28 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 23 maj 2020 - 20:23

No to na koniec moja kwintesencja:

nie jestem fanem szamotu, ale w moim przypadku był mi wygodny, bo chroni cienkie, stalowe ścianki paleniska przed przyspieszona erozją. Z szamotem jest tak;

- gruby szamot - większa pojemność cieplna i zatem dłuższy czas oddawania tego ciepła z powrotem po wygaszeniu paleniska (np. piece kaflowe)

- cienki szamot (jak u mnie) - mniejsza pojemność cieplna i krótszy czas oddawania ciepła 

Obie te sytuacje nie mają znaczenia po uwędzeniu wyrobów, bo cóż mnie obchodzi, jak długo palenisko będzie stygło, skoro już wykonało swoją "robotę"  ;)

Jeśli natomiast korzystam ze swej suszarni (w tym kombajnie), to wtedy szamot się przydaje, bo nadal suszy różne artykuły, choć drewno już się nie pali (oszczędność opału!  :) ).

Pozdrawiam adwersarzy



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#29 Panstan

Panstan

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 25 maj 2020 - 15:08

Wędzarnia ukończona, moze uda sie w tym tygodniu coś uwędzić. Dziękuje wszystkim uczestnikom tego forum, dzieki Wam powstała kolejna, mam nadzieję, udana konstrukcja, wg wytycznych tutaj znalezionych.

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych