Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Goloneczki „ze szkła” Przemka Ponaratta


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 maj 2020 - 18:19

Goloneczki „ze szkła” Przemka Ponarrata

 

Załączony plik  05.jpg   159,98 KB   7 Ilość pobrań

 

Składniki:

 

1. Golonki razem ze skórą.

2. Poklosól  - 16g/kg 48h
3. Pieprz 3g/kg
4. Kminek z moździerza 2g/kg
5. Woda 100 ml/kg

6. Cebula do słoików.
Opcja - płaska łyżeczka żelatyny na kg

 

Wykonanie:

 

Golonki po dokładnym umyciu oraz wytrybowaniu, tniemy ze skórą na kawałki 3 x 3 cm. Dodajemy peklosól, mieszamy i odstawiamy na 48 godzin w chłodne miejsce. W tym czasie możemy je przemieszać kilka razy.

Po upeklowaniu, do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę. Dokładnie mieszamy.

Na spód wygotowanych słoików kładziemy ciętą w piórka cebulę i zaczynamy napełnianie słoików farszem.

 

Załączony plik  02.jpg   56,2 KB   7 Ilość pobrań

 

Po ścisłym napełnieniu słoików do wysokości ok 1,5 cm poniżej rantu, na wierzch należy dodać po 1-2 kulki ziela angielskiego, kawałeczek liścia laurowego i ok 30 g wody na słoik.

Pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 95 st.C. przez 6 godzin.

 

Załączony plik  03.jpg   49,62 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  04.jpg   58,14 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  01.jpg   44,73 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  06.jpg   129,77 KB   8 Ilość pobrań

 

Dla mnie w smaku PeTarDa - nic bym nie zmieniał!

 

Życzę smacznego.

Autor: Przemysław Ponaratt


Użytkownik Maxell edytował ten post 14 maj 2020 - 18:29


#2 Mamona

Mamona

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 15 maj 2020 - 04:32

Slinka cieknie. Zastanawiam sie czy u mnie w garze tyndalizowane 60/40/30 osiagna podobny smak?

Kolega przywalil 6 gofzin.



#3 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 451 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 15 maj 2020 - 08:52

Widziałem ten przepis na fejsie, no i golonki już kupione, dziś peklowanie.



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 maj 2020 - 09:31

Widziałem ten przepis na fejsie, no i golonki już kupione, dziś peklowanie.

Bo ja go właśnie otrzymałem od użytkownika naszej grupy. :D



#5 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4388 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 15 maj 2020 - 20:05

Zastanawiam sie czy u mnie w garze tyndalizowane 60/40/30 osiagna podobny smak
  Za mało. Zastanów się, ile czasu potrzeba gotować skórki i ścięgna w wodzie aby były miękkie? Potrzeba 1,5 godz. Lub więcej. Ponadto, skórki sa w wodzie a w słoiku masz utrudnione przenikanie ciepła i mało wody.  

Na początek zrobiłbym pasteryzację przez dwie godz. Po wystudzeniu ocena organoleptyczna na miękkość. Następny dzień 40 min lub więcej itd. 



#6 Paweł1984

Paweł1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 34 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 gru 2020 - 16:17

Witam,

 

jak myślicie, w szybkowarze jak długo to powinno się pasteryzować ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 14 sty 2021 - 19:06

Zrobione ! Smak rewelacyjny !!! 

Ta konserwa słoikowa wygrała nieznacznie z podobnym wyrobem Zbója i JackaW . 

 

Załączony plik  2021-01-09_ golonka słoikowa 01.jpg   58,58 KB   4 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych