Goloneczki „ze szkła” Przemka Ponarrata
05.jpg 159,98 KB
7 Ilość pobrań
Składniki:
1. Golonki razem ze skórą.
2. Poklosól - 16g/kg 48h
3. Pieprz 3g/kg
4. Kminek z moździerza 2g/kg
5. Woda 100 ml/kg
6. Cebula do słoików.
Opcja - płaska łyżeczka żelatyny na kg
Wykonanie:
Golonki po dokładnym umyciu oraz wytrybowaniu, tniemy ze skórą na kawałki 3 x 3 cm. Dodajemy peklosól, mieszamy i odstawiamy na 48 godzin w chłodne miejsce. W tym czasie możemy je przemieszać kilka razy.
Po upeklowaniu, do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę. Dokładnie mieszamy.
Na spód wygotowanych słoików kładziemy ciętą w piórka cebulę i zaczynamy napełnianie słoików farszem.
02.jpg 56,2 KB
7 Ilość pobrań
Po ścisłym napełnieniu słoików do wysokości ok 1,5 cm poniżej rantu, na wierzch należy dodać po 1-2 kulki ziela angielskiego, kawałeczek liścia laurowego i ok 30 g wody na słoik.
Pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 95 st.C. przez 6 godzin.
03.jpg 49,62 KB
8 Ilość pobrań
04.jpg 58,14 KB
7 Ilość pobrań
01.jpg 44,73 KB
7 Ilość pobrań
06.jpg 129,77 KB
8 Ilość pobrań
Dla mnie w smaku PeTarDa - nic bym nie zmieniał!
Życzę smacznego.
Autor: Przemysław Ponaratt
Użytkownik Maxell edytował ten post 14 maj 2020 - 18:29