Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Łaciate podano...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29898 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 maj 2020 - 20:57

Łaciate podano... 😉🤣

 

Załączony plik  07.jpg   58,07 KB   9 Ilość pobrań

 

Składniki:

 

Mięso:

1. Szynka - 1 kg

2. Boczek - 2 kg
 

Przyprawy i osprzęt:

 

1. Peklosól - 16g/kg
2. Pieprz czarny mielony 3g/kg
3. Pół paczuszki ostrej papryki
4. Pieprz zielony
5. Szynkowar o pojemności odpowiedniej do wielkości wsadu, lub dwa mniejsze, o pojemności 1,5 kg.

 

Sposób wykonania:

 

Chudą szynkę kroimy w kostkę o wymiarach 4x4 cm, boczek w małą kostkę. Mieszamy z peklosolą i peklujemy w chłodnym miejscu przez 48 godzin.

Po upeklowaniu, mięso szynki rozbijamy dla uplastycznienia i większej porowatości, a kostki boczku mielimy na sitku o oczkach 4 lub 6 mm.
Mięso łączymy, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masą napełniamy szynkowar lub szynkowary i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 st,C., do osiągnięcia wewnątrz batony 68 st.C. Studzimy i….
Smacznego!

 

Załączony plik  08.jpg   66,91 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  09.jpg   55,92 KB   9 Ilość pobrań

 

Autor przepisu: Przemysław Ponaratt



#2 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2440 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 15 maj 2020 - 06:50

Pieknie wyglada :tongue:  :clap:



#3 Pontiak

Pontiak

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 272 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 16 maj 2020 - 20:29

ponieważ bardzo lubię czosnek to troszeczkę bym dodał :thumbsup:

oj piękny wyrób, brzuszek się cieszy :clap:  :clap:  :clap:



#4 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 313 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 16 maj 2020 - 21:41

Jak dla mnie? Nie wygląda apetycznie i nie zamierzam robić.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29898 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 maj 2020 - 11:00

Tutaj podanie przepisu, nie oznacza obowiązku jego wykonania.  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych