Jump to content

Recommended Posts

Cześć. Już trzeci raz z rzędu mam problem z wędzeniem kiełbasy. Wędzarnia Thermowind 1904. Wkład 7-7,5kg. Kiełbasa na dolnym ruszcie jest uwiedziona, ta na górnym nie, lub tylko od zewnętrznej strony. Mało dymu, niska temperatura? Będę wdzięczny za pomoc.

 

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Zamiana kijów w trakcie wędzenia może pomoże.

Tak mi też przyszło do głowy. Dziwne jest jednak to że przy wędzeniu szynek, boczków ów problem nie występuje. Wędliny łapią temperaturę i są równomiernie uwedzone zarówno na górnych kijach jak i na dolnych. Może za dużo wody w kiełbasie?

 

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Może kiepsko osuszone. może zbyt ściśle umieszczone na kijach, co utrudnia przepływ dymu? Przyczyn może być wiele. Pokaż zdjęcie jak to wygląda.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Kiepskie zdjęcie. Kolory pokazują, że masz nierównomierne rozprowadzenie ciepła i dymu w wędzarni. Albo tłok, albo kiepski przepływ dymu. Daj większe zdjęcie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Kiepskie zdjęcie. Kolory pokazują, że masz nierównomierne rozprowadzenie ciepła i dymu w wędzarni. Albo tłok, albo kiepski przepływ dymu. Daj większe zdjęcie.

Wkład jest ok 7kg kiełbasy. Możliwe że tłok... Kiełbasa podsuszona przez ok 1,5h później wędzona. Wędzarnia rozgrzana. Przytykam przepływ dymu w kominie żeby więcej dymu było w komorze. Nic to nie daje. Temperatura też ledwo 60st w górnej sekcji, jakieś 10st mniej niż na dole.78f28883174585db239c57c1b455a286.jpg

 

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Te wszystkie jawniejsze miejsca to sparowana powierzchnia wędzonek.

Przyczyny

Za mały przepływ

Wędzarnia przepełniona w stosunku do ilości dymu / ciepła / przepływu / możliwości odparowania wilgoci

Rozwiązania

Zwiększyć przepływ  lub/i zamontować termoobieg lub/i zmniejszyć ilość wędzonek

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Jak ledwo? To nawet za dużo. Daj większy przepływ dymu, gdyż ta różnica temperatur wynika właśnie z przytłumienia jego przepływu. Ciepło zawsze wędruje do góry i tam się u ciebie kumuluje nie mając dobrej cyrkulacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dziękuję za pomoc. Następnym razem zastosuje te wskazówki i podzielę się wynikami. Rozważam zakup wędzarni booxa smoker 320 z termoobiegiem. Powyższy problem powinien zniknąć:)

 

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

To 60 stopni i więcej, powoduje właśnie częściowe podpieczenie kiełbasek, co widać po kolorze a, że temperatura i obieg dymu nie mają właściwej cyrkulacji, do tego przepełnienie wędzarni, efekt jest jak na zdjęciach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ciepło zawsze wędruje do góry

 

Bledna teza, bo nie zawsze się spełnia, na co wielokrotnie zwracałem już uwagę.

Nie ciepło idzie do góry tylko lżejsze gazy są wypierane przez cięższe w kierunku przeciwnym do grawitacji

Czyli krotko mówiąc lżejsze gazy poruszają się do góry.

Należy zwrócić uwagę na słowo lżejsze.

Cieplejsze powietrze ale obciążone dymem i wilgocią przy niewystarczającej różnicy temperatur, mimo ze cieplejsze może stać w miejscu lub nawet opadać.

Ale z cala pewnością zmniejsza się jego prędkość unoszenia

 

To zjawisko szczególnie zwiększa się przy stosowaniu regulatorów PID, gdzie różnica temperatur uzyskiwanych na grzałce jest mniejsza, bo w końcu po to jest PID

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Jednak po rozkładzie temperatur w tej wędzarni i tym sposbie wędzenia, widać, że cieplejsze poszło do góry. Świadczyłoby to o tym, że wyroby są prawidłowo wysuszone, ale brak odpowiedniej cyrkulacji dymu i ciepła w komorze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jednak po rozkładzie temperatur w tej wędzarni i tym sposbie wędzenia, widać, że cieplejsze poszło do góry. Świadczyłoby to o tym, że wyroby są prawidłowo wysuszone, ale brak odpowiedniej cyrkulacji dymu i ciepła w komorze.

Niekoniecznie. Najlepiej uwedzone kiełbasa znajduje się na dolnym ruszcie przy tylnej ścianie wędzarni. Kolega Toshiba może mieć rację

 

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Po zewnątrz i na dole, tak, czyli od strony obudowy, tam miało wystarczającą ilość energii do unoszenia mimo zwiększonego ciężaru (o czym pisałem wyżej), ale pomiędzy wędzonkami kisiło się i było mniejsze lub stało w miejscu

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

To co miałem napisać napisałem i teraz czas na działania Kolegi Dym Nad Jeziorem. Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

A, może spróbuj w trakcie osuszania wsadu od czasu do czasu otworzyć drzwi wędzarni i usunąć wilgoć z wędzarni oraz pozamieniaj miejscami kije.

Dym Nad Jeziorem

 

 

Gazy wyrównały ciężar (spadek temperatury ale mimo wszystko cieplejsze, bo inaczej by opadły) do energii i stoją w miejscu.

 

Smog w mieście, gazy maja taka sama temperaturę, ale są cięższe wiec wypełniają miasto jak woda miskę

 

Nie można mylić skutku z przyczyną.

 

 

To tak jak by twierdzić, ze peklosól barwi mięso na czerwono po obróbce termicznej.

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

A, może spróbuj w trakcie osuszania wsadu od czasu do czasu otworzyć drzwi wędzarni i usunąć wilgoć z wędzarni oraz pozamieniaj miejscami kije.

Przy suszeniu mam otwarty szyber na dole i na górze. Wilgoć ma dobre ujście. Myślę że zamiana kijów też przy suszeniu nie będzie konieczna bo w wędzarniach Thermowind dolot i komin są mniej więcej po przekątnej więc powietrze omiata w miarę równomiernie całość wsadu.

 

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Możesz 'walczyć" ze skutkiem lub przyczyną

Ze skutkiem,

czyli jak napisał Bagno, otworzyć, przewietrzyć-wysuszyć, wypościć wilgoć i przewiesić kije

Lub z przyczyną

Zwiększyć przepływ przez wędzarnie, mniej pakować do środka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

 

 

Zwiększyć przepływ przez wędzarnie, mniej pakować do środka
:thumbsup: Na początku też zrobiłem błąd - zasugerowałem sie opisem producenta ile to można jednorazowo uwędzić  :facepalm:  Teraz wędzę połowę tego i jest ok 

Muskie - to ryba 🙃

 

 

Teraz wędzę połowę tego i jest ok 
 

:thumbsup:

 

Miejmy tylko nadzieje ze Dym nad Jeziorem, doszedł do tego samego wniosku  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

 

Teraz wędzę połowę tego i jest ok

 

Miejmy tylko nadzieje ze Dym nad Jeziorem, doszedł do tego samego wniosku :)

Prędzej czy później skończy się na zakupie większej wędzarni A na razie trzeba dojść do ładu z tą co jest

 

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Witajcie 

 

wędzę kiełbasę w termowindzie. okres suszenia ok 2h w temperaturze ok 40-45 stopni następnie wędzenie z dymem ok 3h w temperaturze 50-60 stopni.

 

i po ukończeniu zostawiam kiełbasę na noc.

 

Rano otwieram i część kiełbasy jest dobrze uwędzona skórka czerwona nie raz twardsza a część jak by blada, szara, miękka ... nie dowędzona? choć w smaku jest ok.

 

Jaka może być przyczyna? 

 

zdjęcia poniżej.

post-102826-0-75836600-1590131978_thumb.jpg

post-102826-0-58247800-1590131993_thumb.jpg

post-102826-0-87326400-1590132005_thumb.jpg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.