Ryniuniu Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Maja 2020 Chce dzisiaj zapeklowac szynke i poledwice na wedzonke. Problem polega na tym, ze mam malo miejsca w lodowce. I wpadlem na pomysl zeby wlozyc do workow prozniowych zalac stosowna iloscia solanki zgrzac i wlozyc do lodowki.Czy jest to dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Maja 2020 Ja tak robię. Od zawsze. nie miałem nigdy problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Cześć.Podpinam się pod ten post bo nie chce robić nowego.Przejrzałem forum pod kątem temperatury peklowania w solance. Wszędzie to samo czyli zalecane (jako pewnik) 4-8 st. I rozumiem, że tak powinno być. Ale ja mam problem, że nie ma szans na miejsce w lodówce. Siedzę w naszym domu letnim na wsi, mamy jedną lodówkę i nie mam miejsca na pojemnik z mięchem. A planuje peklować jakieś 15 kg. Przeleciałem z termometrem wszystkie pomieszczenia. Mam jedno, gdzie temperatura jest stała na poziomie 12 st (w czasie pomiarów na zewnątrz było około 25 st.).Pytanie: Czy jak wstawię odpowiednie proporcje solanki i wrzucę pojemniki na 10 dni w to pomieszczenie to mi to mięso "zdechnie" czy mam szansę dociągnąć je w dobrej kondycji do wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Raczej nie licz na to, że mięso przetrzyma w dobrej kondycji 10 dni w takiej temperaturze. Może masz możliwość wkładania do pojemników np butelek z zamrożoną wodą by utrzymać niższą temperaturę choć według mnie takie rozwiązanie może być zbyt kłopotliwe i nie gwarantujące obniżenia temperatury aż o 4-5 stopni. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Czerwca 2020 No to marnie bo nie mam wyjścia a mięso już kupione i jutro je odbieram. Kombinowanie z wodą zamrożoną raczej nie przejdzie i chyba nie obniży aż o 5 stopni. Chyba nie ma innego sposobu jak zaryzykować. Czy w tej sytuacji dodawać przyprawy (czosnek itp.) czy to jeszcze pogorszy sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Czerwca 2020 (edytowane) Nie dodawaj w tych warunkach przypraw. Skróci do minimum czas.Mozna to zrobi poprzez mocny nastrzyk masowanie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/?hl=szczepaPeklowanie jeden góra trzy dni. Moze sie uda ????. Raczej na pewno. Temperatura przyspiesza proces peklowania. Jest tez film.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17150-odcinek-3-peklowanie-na-mokro-metoda-szczepana/?hl=szczepan Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom517 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Ja ostatnio peklowałem 2 dni w temperaturze pokojowej (tylko sól - tyle żeby jajko pływało), wyszło w punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Ja ostatnio peklowałem 2 dni w temperaturze pokojowej (tylko sól - tyle żeby jajko pływało), wyszło w punkt.sola solimy, peklowanie to peklosola...Na temat jaj sie nie wypowiadam ..ale nie idz ta droga. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) tylko sól - tyle żeby jajko pływałoJak jajko poleży trzy tygodnie od zniesienia, to wypłynie nawet w czystej wodzie.Zrób próbę, abyś sam się przekonał i w przyszłości nie lansował niebezpiecznych dla zdrowia bzdur.Poza tym zastosowałeś solenie a nie peklowanie.[Dodano: 23 cze 2020 - 11:31]P.S. Czemu w zasadzie miał służyć Twój wpis?Co chciałeś przez niego wyrazić? Jakim jesteś odważnym eksperymentatorem, czy też ryzykantem?Na pewno ignorantem Edytowane 23 Czerwca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Ja ostatnio peklowałem 2 dni w temperaturze pokojowej (tylko sól - tyle żeby jajko pływało), wyszło w punkt.Ale żeś Kolego zabłysną "njjjusem" i brakiem wiedzy ze strony i ze szkoły Edytowane 23 Czerwca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Ale to chyba było peklowanie jajka, po chińsku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.