Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro


Ryniuniu

Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 tygodni później...

Cześć.

Podpinam się pod ten post bo nie chce robić nowego.

Przejrzałem forum pod kątem temperatury peklowania w solance. Wszędzie to samo czyli zalecane (jako pewnik) 4-8 st. I rozumiem, że tak powinno być. Ale ja mam problem, że nie ma szans na miejsce w lodówce. Siedzę w naszym domu letnim na wsi, mamy jedną lodówkę i nie mam miejsca na pojemnik z mięchem. A planuje peklować jakieś 15 kg. Przeleciałem z termometrem wszystkie pomieszczenia. Mam jedno, gdzie temperatura jest stała na poziomie 12 st (w czasie pomiarów na zewnątrz było około 25 st.).

Pytanie: Czy jak wstawię odpowiednie proporcje solanki i wrzucę pojemniki na 10 dni w to pomieszczenie to mi to mięso "zdechnie" czy mam szansę dociągnąć je w dobrej kondycji do wędzenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie licz na to, że mięso przetrzyma w dobrej kondycji 10 dni w takiej temperaturze.  Może masz możliwość wkładania do pojemników np butelek z zamrożoną wodą by utrzymać niższą temperaturę choć według mnie takie rozwiązanie może być zbyt kłopotliwe i nie gwarantujące obniżenia temperatury aż o 4-5 stopni.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to marnie bo nie mam wyjścia a mięso już kupione i jutro je odbieram. Kombinowanie z wodą zamrożoną raczej nie przejdzie i chyba nie obniży aż o 5 stopni. Chyba nie ma innego sposobu jak zaryzykować. Czy w tej sytuacji dodawać przyprawy (czosnek itp.) czy to jeszcze pogorszy sprawę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie dodawaj w tych warunkach przypraw. Skróci do minimum czas.

Mozna to zrobi poprzez mocny nastrzyk masowanie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/?hl=szczepa

Peklowanie jeden góra trzy dni. Moze sie uda ????. Raczej na pewno. Temperatura przyspiesza proces peklowania.

Jest tez film.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17150-odcinek-3-peklowanie-na-mokro-metoda-szczepana/?hl=szczepan

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio peklowałem 2 dni w temperaturze pokojowej (tylko sól - tyle żeby jajko pływało), wyszło w punkt.

sola solimy, peklowanie to peklosola...

Na temat jaj sie nie wypowiadam ..ale nie idz ta droga. :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tylko sól - tyle żeby jajko pływało

Jak jajko poleży trzy tygodnie od zniesienia, to wypłynie  nawet w czystej wodzie.

Zrób próbę, abyś sam się przekonał i w przyszłości nie lansował niebezpiecznych dla zdrowia bzdur.

Poza tym zastosowałeś solenie a nie peklowanie.

[Dodano: 23 cze 2020 - 11:31]

P.S. Czemu w zasadzie miał służyć Twój wpis?

Co chciałeś przez niego wyrazić? 

Jakim jesteś odważnym eksperymentatorem, czy też ryzykantem?

Na pewno ignorantem  :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio peklowałem 2 dni w temperaturze pokojowej (tylko sól - tyle żeby jajko pływało), wyszło w punkt.

Ale żeś Kolego zabłysną "njjjusem"  i brakiem wiedzy ze strony i ze szkoły      :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.