Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie zrębkami winogron


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dym nad Jeziorem

Dym nad Jeziorem

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćDeggenhausertal

Napisano 18 maj 2020 - 19:30

Dzień dobry. Mieszkam nad Jeziorem Bodeńskim. Moja przygodę z wędzeniem dokładnie planowałem od dłuższego czasu. Składał się na to zakup wędzarni, która przerobi możliwie duże zrębki i wytwarzanie samodzielne zrębków z winorośli. Plan powiódł się. Jestem zachwycony efektami. Używam do wędzenia zrębków bukowych i zrębków z winorośli w stosunku 50/50. Zrębki bukowe są praktyczne jako baza gdyż dają mało popiołu a aromat i smak uzyskuje ze zrębków z winorośli. Mieszkam w regionie obfitującym w winnice i postanowiłem to wykorzystać:) Używam szczepów Riesling, Müller-Thurgau i Silvaner. Cena zrębków winorośli jest zawrotna, więc wytwarzam je sam. Pniaki z winorośli odzieram z kory, Rąbie na szczapki po ok. 4cm średnicy i w ogrodowej galeziarce nożowej przerabiam na zrębki, które następnie suszę na sloncu. Tak uzyskanymi zrębkami wedze w wędzarni Thermowind 1904. Efekty? Piorunujące! Już sam dym z komina jest niesamowicie aromatyczny. Przypomina wytrawny smak wina lub szampana. Smak wędzonek jest wyrazisty i wykwintny. Nieważne czy wedze wieprzowinę, kiełbasę, wołowinę, drób czy ryby, wszystko jest uwedzone doskonale i smakuje wyśmienicie! Wcześniej wędziłem na buku i jabłoni w stosunku 50/50 oraz na buku i śliwie 50/50. Był ładny słodkawy zapach ale smak zbyt delikatny. Jeżeli ktoś ma mozliwosc uzyskania/kupienia/wytworzenia zrębków z winorośli to mogę tylko polecić. Moim subiektywnym zdaniem nie ma nic lepszego. Moja rodzina i znajomi to potwierdzają:)
P.S Przymierzam się do zakupu wędzarni z Dymboxem. Ktoś może mi poradzić jak duże zrębki Dymbox przerabia?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Dym nad Jeziorem edytował ten post 18 maj 2020 - 19:35


#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7769 postów

Napisano 18 maj 2020 - 19:37

Ktoś może mi poradzić jak duże zrębki Dymbox przerabia?
Robiłem podobnie Na rębaku do gałęzi - i suszone , Również z malin- do serków rewelacja. Do dymboxa daję 50x50 buku 4mm i zrębek z rębaka (nie korowanych :yes: ) 

#3 Dym nad Jeziorem

Dym nad Jeziorem

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćDeggenhausertal

Napisano 18 maj 2020 - 19:42

Ktoś może mi poradzić jak duże zrębki Dymbox przerabia?

Robiłem podobnie Na rębaku do gałęzi - i suszone , Również z malin- do serków rewelacja. Do dymboxa daję 50x50 buku 4mm i zrębek z rębaka (nie korowanych :yes: )
To znaczy że Dymbox przepala takie zrębki z "galeziarki"? Byłoby super:)))

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Dym nad Jeziorem edytował ten post 18 maj 2020 - 19:43


#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7769 postów

Napisano 18 maj 2020 - 19:44

Tak to przecież żarzenie w rurze



#5 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5781 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 18 maj 2020 - 19:45

Dawno już o tym pisałem, że dodaję do DG pocięte drobniutko pędy winorośli otrzymywane od sąsiada :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 18 maj 2020 - 19:47


#6 Dym nad Jeziorem

Dym nad Jeziorem

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćDeggenhausertal

Napisano 18 maj 2020 - 19:51

Tak to przecież żarzenie w rurze

Jeszcze do końca nie zgłębiłem zasady działania Dymboxa, jedynie działanie widziałem na filmikach na YT. Jeżeli jest tak jak piszesz to git:)))

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 18 maj 2020 - 18:51]

Dawno już o tym pisałem, że dodaję do DG pocięte drobniutko pędy winorośli otrzymywane od sąsiada :D .

I jak to wyglądało u Ciebie? Ja się do tego posta nie dogrzebalem. Byli naśladowcy? Moje pniaki mają po 20-45lat. Raz do roku winnice robią selekcję na plantacjach i usuwają część w miejsce których sadzą nowe.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7769 postów

Napisano 18 maj 2020 - 19:54

usuwają część w miejsce których sadzą nowe
Ale odrosty są cięte co roku ;) i ja pisałem o tych grubości do 1,5 cm

#8 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 18 maj 2020 - 20:59

Sporo lat temu widziałem w TV film nakręcony w jednej z winnic we Francji, w którym opowiadano, jak przez kilka tygodni jakiś gatunek ptaków (drozdy?) bezkarnie żeruje na winogronach, by potem paść z rąk myśliwych. Po oskubaniu i wypatroszeniu ptaki były pieczone na polu w ognisku z suchych gałązek winorośli (w korze!) wraz z degustacją win pochodzących z tejże winnicy (taki myśliwski "szpan"  :D ).

Podobno mięso tych ptaków tak było nasączone sokiem z winogron, a dym z tych suchych winorośli tak aromatyczny, że całość (wraz z winem) była wykwintną ucztą  :tongue:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 Dym nad Jeziorem

Dym nad Jeziorem

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćDeggenhausertal

Napisano 18 maj 2020 - 21:09

Mogę to sobie wyobrazić. Wykwintna uczta:) Doprawdy mięso pieczone/wędzone na drewnie winorośli nabiera szlachetnego aromatu i smaku.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych