El komendante Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) Witam serdecznie, Na pierwszy raz miałem w planach wykonanie parówek wg przepisu @ EAnna trafiłem jednak na elementy z indyka.I to skutkowało zmianą planów, ale do rzeczy:- podudzie z indyka po oczyszczeniu 1576 g- golonki z indyka po oczyszczeniu 1310 g- szynka wp /czysty mięsień 1330 g- podgardle wp oczyszczone 1310 g- słonina do uzyskania 25 % masy mięsa / zależy od tłustości podgardla.- lód z przegotowanej wody 20% / następnym razem zwiększę do 25 % wagi miesaMięso wp i tłuszcze z wieprzka nie z fabryki.Peklosól 18g/kg Przyprawy:- pieprz biały 1,5 g/kg- kwiat muszkatu 0,6 g/kg- papryka słodka 0,4 g/kgMięso rozdrobniłem najpierw na siatce 8 mm następnie na chwile do zamrażalnika i ponowne mielenia na sitku 2,5 mmPodgardle i słonina / schłodzone do -1/, rozdrobnione w ten sam sposób. Baczną uwagę zwracałem na temperaturę mięsa.Z uwagi na pojemność kielicha Ninji całość farszu podzieliłem na 1200 gramowe porcje / bez lodu/.Blendowanie każdego wsadu rozpocząłem od mięsa i połowy lodu następnie dodałem tłuszcz i pozostały lódCykl blendowania powtarzałem dwukrotnie, nie mam doświadczenia aby stwierdzić jakość emulsji.Moim zdaniem była taka jak w opisach doświadczonych SiB, jednorodna gładka bez gródek.Temperatura mięsa / emulsji w czasie mielenia i blendowania nie przekroczyła 6 st.Po napełnieniu osłonek batoniki były w dymie 1h 45 min temp max 55 st Zauważone błędy wykonania:- muszę więcej uwagi poświęcić na nabijanie nadziewarki, zbyt dużo pęcherzyków powietrza- więcej staranności w odmierzaniu długości batonówMuszę także zakupić wagę z rozdzielczością do 0,01 g do odważania przypraw. Ta którą posiadam ma dokładność 1g i nie jest moim zdaniem wystarczająca.Następnym razem zwiększę odrobinę ilość kwiatu muszkatu /niestety zapas na ukończeniu/ Smak, no cóż, REWELACJA !!! , moja Szanowna LP również tak ocenia.17 letni Szarki , York zasuwał za mną na tylnych łapkach Serdecznie dziękuję dla @EAnna za wsparcie technologiczne i dla @Nestor za wsparcie duchowe. Edytowane 19 Maja 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Maja 2020 wykonanie parówek Wiecej pracy jak przy kabanosach Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Maja 2020 Brać blender w walizkę i na statku pokazać cookom z z Filipin jakie kiełbaski mają serwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Maja 2020 El komendante wielkie brawo , ja raz sprobowalam zrobic ,ale wyszly kiepskie i wiecej juz nie probowalam robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Maja 2020 Brawo za odwagę. Następnym razem będą z mniejsza ilością powietrza. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Maja 2020 Z uwagi na pojemność kielicha Ninji całość farszu podzieliłem na 1200 gramowe porcje / bez lodu/. Jak na domowe warunki to spora ilość.Te 20% lodu ustaliłeś do ilości mięsa, czy mięsa+tłuszcz??? Gratuluje parówek, uwędzone tak, jak należy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Maja 2020 :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Maja 2020 A jak tam sama "Maszyna" Komendancie, czy pełna satysfakcja ze sprzętu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Maja 2020 Pewnie chodzi jak diesel na okręcie. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Maja 2020 Parówki z indyka i szynki to klasa lux! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Witam, Bardzo dziękuje za tyle ciepłych słów od Mistrzów tego Forum.Oglądnąłem Akademie Filmową, dużo czytałem i są tego efekty.Pomocna dłoń z jaką dostałem też swoje zrobiła Jak na domowe warunki to spora ilość.Te 20% lodu ustaliłeś do ilości mięsa, czy mięsa+tłuszcz??? Gratuluje parówek, uwędzone tak, jak należy W metrach wyszło 24, po obdarowaniu synów, synowej /teraz "wciąga za dwoje , kuzynostwa, sąsiadów niewiele pozostało.Wagę lodu policzyłem od ilości mięsa i tłuszczu razem, powinienem chyba policzyć tylko od mięsa. A jak tam sama "Maszyna" Komendancie, czy pełna satysfakcja ze sprzętu ?Tak, jestem bardzo zadowolony z maszynki i nie tylko dlatego że dobrze blenduje wsad na parówki ale też można prawidłowo zblendować całe owoce.Stary blender do smoothie poszedł do recyklingu. To jest inny poziom technologii. El komendante wielkie brawo , ja raz sprobowalam zrobic ,ale wyszly kiepskie i wiecej juz nie probowalam robic Spróbuj, gwarantuję że, będą lepsze niż poprzednie. Pewnie chodzi jak diesel na okręcie. Statkowe diesle chodzą lepiej niż szwajcarskie zegarki Serdeczności Edytowane 20 Maja 2020 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Maja 2020 No to cieszy mnie że Ty się cieszysz z walorów tego sprzętu Komendancie, bo ja jeszcze nie miałem okazji do prób, gdyż moja Ninja jest w Polsce, a ja jeszcze w Sverige, aż do połowy sierpnia, niestety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Maja 2020 gdyż moja Ninja jest w Polsce, No właśnie, bo mi podkupiłeś na alledrogo Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Maja 2020 No właśnie, bo mi podkupiłeś na alledrogo Bo to jak w przysłowiu Jareczku, "Kto rano wstaje, to mu Bozia daje", tak mówią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Maja 2020 No nie... Kto rano wstaje ten leje jak z cebra! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Maja 2020 No nie... Kto rano wstaje ten leje jak z cebra ! Nooo, to też, to też !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Maja 2020 lód z przegotowanej wody 20% / następnym razem zwiększę do 25 % wagi miesa Wagę lodu policzyłem od ilości mięsa i tłuszczu razem, powinienem chyba policzyć tylko od mięsa. Wagę lodu policzyłeś prawidłowo.Zapytałam, ponieważ zadeklarowałeś zwiększenie jego ilości do 25%.Jest to dosyć ryzykowne, ponieważ możesz nie uzyskać stabilnej emulsji.Wszystko zależy od kleistości i zdolności trzymania wody przez użyte mięsa i należy to prawidłowo oszacować.Co skłania Cię do ew. zwiększenia ilości wody? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Bo to jak w przysłowiu Jareczku, "Kto rano wstaje, to mu Bozia daje", tak mówią .Teraz to już wiem. Mówią też "Kto rano wstaje ten się nie wysypia" Edytowane 22 Maja 2020 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Maja 2020 Witam, Wagę lodu policzyłeś prawidłowo.Zapytałam, ponieważ zadeklarowałeś zwiększenie jego ilości do 25%.Jest to dosyć ryzykowne, ponieważ możesz nie uzyskać stabilnej emulsji.Wszystko zależy od kleistości i zdolności trzymania wody przez użyte mięsa i należy to prawidłowo oszacować.Co skłania Cię do ew. zwiększenia ilości wody? Golonka i podudzia z indyka są mocno kleiste, emulsja była bardzo zwarta, wymagająca sporo wysiłku przy nadziewaniu w osłonki.Tak sobie pomyślałem żeby zwiększyć o 5% zawartość wody aby nadziewanie było łatwiejsze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Maja 2020 emulsja była bardzo zwarta, A jak oceniasz konsystencję parówek?Czy są zbyt twarde i mało soczyste? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Maja 2020 A jak oceniasz konsystencję parówek?Czy są zbyt twarde i mało soczyste? Witam,Twardość jest dobra, mogłyby być odrobinę bardziej soczyste.Wydaje mi się że, przy dość sporej zawartości mięsa z indyka, które jest z natury suche można spróbować podnieść zawartość lodu to 25%.Niedługo drugie podejście, z pierwszej produkcji niewiele już zostało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.