Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sprawa soli - ważne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra
  • **VIP**
  • 6624 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 sty 2021 - 11:02

Witam czytając ten temat od początku Maxell pisze że do konserw nie dajemy peklosoli [/quote]

 

Tak pisze Maxel 


[Dodano: 22 sty 2021 - 11:02]

Wiem, że obecnie do produkcji wędzonek, kiełbas i niektórych konserw stosujemy peklosól. Jest jednak spora grupa wyrobów, jak wyroby podrobowe, drób, ryby, konserwy, mięsa i kiełbasy pieczone, czy grillowane i inne, gdzie używamy soli.
 

Użytkownik electra edytował ten post 22 sty 2021 - 11:01


#22 Todek

Todek
  • Użytkownicy
  • 1847 postów

Napisano 22 sty 2021 - 17:46

Wiem, że obecnie do produkcji wędzonek, kiełbas i niektórych konserw stosujemy peklosól.

Z tego co jest zapisane w recepturach zawartych w PW, to do konserw stosowana była sól kuchenna zmieszana z saletrą i nitrytem (azotynem sodowym). Natomiast w rosyjskich recepturach GOST do tuszonki stosowana była sama sól.



#23 electra

electra
  • **VIP**
  • 6624 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 sty 2021 - 17:50

@Todek, ja odnioslam sie tylko do tego co napisal Maxell .zeby nowi nie pomysleli ze konserwy robimy bez peklosoli.



#24 Todek

Todek
  • Użytkownicy
  • 1847 postów

Napisano 22 sty 2021 - 17:53

zeby nowi nie pomysleli ze konserwy robimy bez peklosoli.

No tak, tak. O to mi chodziło. Ze kiedyś sól, saletra i nitryt, a teraz peklosól. :)


Użytkownik Todek edytował ten post 22 sty 2021 - 17:53


#25 electra

electra
  • **VIP**
  • 6624 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 sty 2021 - 17:55

@Todek, bo wejdzie nowy przeczyta ze kazda robimy bez i bedzie placz ze nie wyszlo a bylo napisane w jakims poscie ze robimy bez :)



#26 Todek

Todek
  • Użytkownicy
  • 1847 postów

Napisano 22 sty 2021 - 18:45

@Todek, bo wejdzie nowy przeczyta ze kazda robimy bez i bedzie placz ze nie wyszlo a bylo napisane w jakims poscie ze robimy bez :)

No dobrze. To tak.

Konserwy mięsne robimy na peklosoli.

Konserwy, pasztety, robimy na soli.

Tuszonki wg oryginalnych rosyjskich receptur GOST robimy na soli.

Kaszankę i pasztetową robimy na soli.

Białą kiełbasę robimy na soli.


Użytkownik Todek edytował ten post 22 sty 2021 - 18:46


#27 mmbp

mmbp
  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćBieszczady

Napisano 22 sty 2021 - 21:56

Dzięki za wyjaśnienie tematu,myślę że nie jednemu z Nas przyda się ten wykład. :clap:



#28 Spontano

Spontano
  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćDe

Napisano 25 sty 2021 - 21:15

Witam Wędzarniczą Brać

 

Pierwszy post raczkującego w tym temacie.

Nie mam dostępu do peklosoli i już na początku schody.

Użyć tego wiem ze mogę ale czy nie sprawi to kłopotu z przeliczaniem 

oraz czy to jest mniej czy więcej bezpieczne od peklo?

 

Załączony plik  81iN+J1YejL._SL1500_.jpg   80,28 KB   1 Ilość pobrań



#29 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11173 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 sty 2021 - 21:33

Nie mam dostępu do peklosoli

To, co przedstawiłeś jest peklosolą.

Zawiera 0,4-0,5% azotynu sodu, czyli nitrytu, czyli E250.

Polska peklosól zawiera 0,5-0,6% nitrytu.



#30 Wirus

Wirus
  • **VIP-Organizator**
  • 3400 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 25 sty 2021 - 21:37

Bardzo podobny skład do naszej peklosoli /0,5-0,6 % azotynu/.

EAnna mnie wyprzedziła  :D .


Użytkownik Wirus edytował ten post 25 sty 2021 - 21:38


#31 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 4099 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 25 sty 2021 - 21:40

Nie mam dostępu do peklosoli

 

W DE peklosól kupisz przez Amazon, np:

https://www.amazon.d...1607280&sr=8-5 

 

https://www.amazon.d...1607363&sr=8-37


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 25 sty 2021 - 21:48


#32 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 4099 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 25 sty 2021 - 22:14

Tu masz mocarniejszą do rozcieńczania

 

https://www.amazon.d...07659&sr=8-38  

 

PS

W DE oficjalnie ze względów bezpieczeństwa, nie ma sprzedaży peklosoli do osób prywatnych, poza małymi wyjątkami, o wiele łatwiej kupić przez internet



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#33 Spontano

Spontano
  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćDe

Napisano 25 sty 2021 - 23:02

Dziekuje wam za odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych