Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jakie mieso


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Falek56

Falek56

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćDziemiany

Napisano 20 maj 2020 - 15:11

Witam, chciałbym zapytać jakie mieso się nadaje aby wędzić je ok 6 godzin i później od razu można zjeść?

#2 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 250 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 20 maj 2020 - 16:15

Jeżeli może być krótszy czas wędzenia to kurczak lub elementy typu piersi, nóżki, skrzydełka. Oczywiście wcześniej sparzone i solankowane. Polędwiczki wieprzowe  też nie potrzebują parzenia ani podpiekania. Osobiście polędwicę (schab bez kości z usuniętym warkoczem i mizdrą) wędzę około 4 godzin w ciepłym dymie 45-50*C i mi odpowiada. To taka wersja a'la polędwica łososiowa. :D

https://www.wedlinyd...id=899&Itemid=4 tu masz opis kurczaka aromatyzowanego. W całości nigdy nie robiłem tylko osobne elementy. Zapewniam,że jest pyszny i co najważniejsze trudno cokolwiek popsuć.

Jak ktoś lubi (ja tak) to i boczuś uwędzony i nie sparzony jest pyszny, ewentualnie podpiec go w wędzarni.



#3 Falek56

Falek56

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćDziemiany

Napisano 20 maj 2020 - 18:07

Powiedz mi ten schab bez kości trzeba parzyc? Oczywiście wcześniej będzie wsolance parę dni,czy starczy uwedzić i zjeść jak jeszcze ciepły. A np.karkowke żeby uwedzic i zjeść do obiadu ciepłą ,da się zrobić?

Użytkownik Falek56 edytował ten post 20 maj 2020 - 18:09


#4 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 250 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 20 maj 2020 - 18:34

Powiedz mi ten schab bez kości trzeba parzyc?
 

Jak nie sparzysz to będzie surowa wędlina i raczej trudno nazwać to daniem obiadowym. Jak sparzysz to raczej dalej mamy do czynienia z wędliną :)typu polędwica sopocka .

Oczywiście wcześniej będzie wsolance parę dni,czy starczy uwedzić i zjeść jak jeszcze ciepły. A np.karkowke żeby uwedzic i zjeść do obiadu ciepłą ,da się zrobić?

Coś mi się widzi że kolega pierwszy raz i chce się z motyką na słońce porywać. Proponuję poczytać o peklowaniu i wędzeniu. Na początek na szybko spróbuj zrobić kurczaka. W międzyczasie zapeklujesz mięso. Ja osobiście nie wykonuję dań "obiadowych" w wędzarni. 

Proponuję trochę rozwagi i niewymyślanie koła od nowa. Lepiej poczekać niż się sparzyć i narzekać. Tu jest dużo ludzi dobrych którzy pewnie ci chętnie pomogą tylko zacznij od początku.



#5 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 maj 2020 - 18:46

Falek56 zacznij tutaj: https://wedlinydomow...kademia-dziadka

Dodatkowo tutaj: https://wedlinydomow...arniczej-braci/

A dopiero kupuj mięso.

 To nie są żarty, a jak czytam

Oczywiście wcześniej będzie wsolance parę dni,czy starczy uwedzić i zjeść jak jeszcze ciepły.
  to mi się jeży sierść na całym ciele.

Obiecaj że jeśli nie posłuchasz, to przynajmniej sam będziesz jadł to "coś" co stworzysz. Oszczędź rodzinę i znajomych - oni pewnie chcą żyć.



#6 Falek56

Falek56

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćDziemiany

Napisano 20 maj 2020 - 20:38

Trochę czytałem ,wiem że pierw solanka parę dni ,obsluszanie wędzenie parzenie

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 maj 2020 - 22:18

To poczytaj jeszcze trochę ;)  Poważnie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych