Falek56 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Maja 2020 Witam, chciałbym zapytać jakie mieso się nadaje aby wędzić je ok 6 godzin i później od razu można zjeść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2020 Jeżeli może być krótszy czas wędzenia to kurczak lub elementy typu piersi, nóżki, skrzydełka. Oczywiście wcześniej sparzone i solankowane. Polędwiczki wieprzowe też nie potrzebują parzenia ani podpiekania. Osobiście polędwicę (schab bez kości z usuniętym warkoczem i mizdrą) wędzę około 4 godzin w ciepłym dymie 45-50*C i mi odpowiada. To taka wersja a'la polędwica łososiowa. https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=899&Itemid=4 tu masz opis kurczaka aromatyzowanego. W całości nigdy nie robiłem tylko osobne elementy. Zapewniam,że jest pyszny i co najważniejsze trudno cokolwiek popsuć.Jak ktoś lubi (ja tak) to i boczuś uwędzony i nie sparzony jest pyszny, ewentualnie podpiec go w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falek56 Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Powiedz mi ten schab bez kości trzeba parzyc? Oczywiście wcześniej będzie wsolance parę dni,czy starczy uwedzić i zjeść jak jeszcze ciepły. A np.karkowke żeby uwedzic i zjeść do obiadu ciepłą ,da się zrobić? Edytowane 20 Maja 2020 przez Falek56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2020 Powiedz mi ten schab bez kości trzeba parzyc? Jak nie sparzysz to będzie surowa wędlina i raczej trudno nazwać to daniem obiadowym. Jak sparzysz to raczej dalej mamy do czynienia z wędliną :)typu polędwica sopocka . Oczywiście wcześniej będzie wsolance parę dni,czy starczy uwedzić i zjeść jak jeszcze ciepły. A np.karkowke żeby uwedzic i zjeść do obiadu ciepłą ,da się zrobić? Coś mi się widzi że kolega pierwszy raz i chce się z motyką na słońce porywać. Proponuję poczytać o peklowaniu i wędzeniu. Na początek na szybko spróbuj zrobić kurczaka. W międzyczasie zapeklujesz mięso. Ja osobiście nie wykonuję dań "obiadowych" w wędzarni. Proponuję trochę rozwagi i niewymyślanie koła od nowa. Lepiej poczekać niż się sparzyć i narzekać. Tu jest dużo ludzi dobrych którzy pewnie ci chętnie pomogą tylko zacznij od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2020 Falek56 zacznij tutaj: https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaDodatkowo tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/A dopiero kupuj mięso. To nie są żarty, a jak czytam Oczywiście wcześniej będzie wsolance parę dni,czy starczy uwedzić i zjeść jak jeszcze ciepły. to mi się jeży sierść na całym ciele.Obiecaj że jeśli nie posłuchasz, to przynajmniej sam będziesz jadł to "coś" co stworzysz. Oszczędź rodzinę i znajomych - oni pewnie chcą żyć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falek56 Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Maja 2020 Trochę czytałem ,wiem że pierw solanka parę dni ,obsluszanie wędzenie parzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Maja 2020 To poczytaj jeszcze trochę Poważnie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.