Skocz do zawartości

[Ukraina] Domowa czarna kiełbasa ze wsi Zinkowo, obwód chmielnicki


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Domowa czarna kiełbasa

Kiełbasa ta produkowana jest w warunkach domowych, według starej receptury. Powstaje tylko w jednej miejscowości - wiosce Zinkowo, obwód chmielnicki.
Nie ma drugiej takiej kiełbasy nie tylko na Ukrainie, ale także na świecie.
Składa się wyłącznie z naturalnych składników i świeżej wieprzowiny. Jest pieczona na drewnie.
Okres przydatności do spożycia - do 1 miesiąca.

Domowa czarna kiełbasa to kiełbasa w 100% naturalna, wieprzowa, ze świeżego mięsa. Czarna, genialna, aromatyczna i bardzo smaczna - czarna kiełbasa Zinkowska. Nikt nie wie, ile stuleci wypiekano ją we wsi Zinkowo ​​w regionie chmielnickim na Ukrainie.

 

Składniki:

 

post-39694-0-82743700-1590236940_thumb.jpg

 

Trzy rodzaje świeżego mięsa

 

post-39694-0-42314600-1590232874_thumb.jpg

 

Do przygotowania domowych kiełbas stosuje się mięso wieprzowe: szynkę przednią, szynkę tylną i boczek (z części mostkowej). Mięso musi być świeże i użyte zaraz po wystudzeniu.

 

post-39694-0-23325500-1590233305_thumb.jpg

 

Świeży boczek

 

post-39694-0-14319100-1590232879_thumb.jpg

 

Aby dodać soczystości domowej produkcji kiełbasy, dodaje się świeży tłusty boczek z pasmami mięsnymi. W zależności od zawartości tłuszczu w boczku, do kiełbasy stosuje się 10–15% tłuszczu.

 

post-39694-0-37656400-1590232888_thumb.jpg

 

Naturalny czosnek
Używany jest tylko naturalny czosnek domowy.

 

post-39694-0-17958100-1590232894_thumb.jpg

 

Pieprz i sól
Stosuje się jadalną sól kuchenną i czarny pieprz. Przed użyciem pieprz jest mielony.

 

post-39694-0-69709400-1590232899_thumb.jpg

 

Naturalne jelita wieprzowe
Jelita wieprzowe solone.

 

post-39694-0-29816300-1590232906_thumb.jpg

 

Świeżo zamrożona krew

Po uboju świni krew ochładza się i zamarza. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, smarujemy ją kilka razy krwią wieprzową. Krew ciemnieje pod wpływem wysokiej temperatury, w rezultacie czego kiełbasa staje się czarna.

 

zdj.07

 

Przechowywanie domowej roboty czarnej kiełbasy.

 

Dzięki odpowiedniej technologii przygotowania domowej czarnej kiełbasy, jej okres przydatności do spożycia w temperaturze pokojowej wynosi ponad miesiąc. Z czasem po prostu kiełbasa wysycha i staje się twarda, jak kamień. Jeśli zapakujemy ją próżniowo, możemy bezpiecznie przechowywać domowej roboty kiełbasę w lodówce dłużej, a także transportować w temperaturze dodatniej.

 

Wykonanie:

 

post-39694-0-36456500-1590232912_thumb.jpg

 

Świeży, przerośnięty boczek wieprzowy. W zależności od poziomu otłuszczenia, 10-15% całego wsadu mięsnego.

 

post-39694-0-85201300-1590232930_thumb.jpg

 

Świeża łopatka wieprzowa. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu)

 

post-39694-0-61618600-1590233717_thumb.jpg

 

Szynki wieprzowa. Świeża. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu)

 

post-39694-0-90023900-1590233724_thumb.jpg

 

Boczek wieprzowy z pasmami mięsnymi kroimy w drobną kostkę. Nada soczystości domowej czarnej kiełbasie.

 

post-39694-0-88719700-1590237509_thumb.jpg

 

Przyprawy do domowej kiełbasy.

Do kiełbasy dodajemy:

 

- sól (ok. 19 g/kg),

- pieprz czarny mielony (według własnego smaku),

- czosnek świeży rozdrobniony (według własnego smaku)

 

post-39694-0-84803300-1590233737_thumb.jpg

 

Wyżyłowane i pozbawione błon i ścięgien mięso z łopatki i szynki, siekamy ręcznie w kostkę wielkości 1,5-2 cm.

 

post-39694-0-97983100-1590233743_thumb.jpg

 

Krojone mięso wieprzowe z pokrojonym drobno tłuszczem do domowej kiełbasy.

Tak przygotowane mięso i tłuszcz, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.

Następnie ściśle nabijamy w jelita wieprzowe kiełbaśnice (wcześniej odsolone poprzez moczenie w ciepłej wodzie), wieszamy na drążkach celem osadzenia.

 

post-39694-0-16764900-1590233750_thumb.jpg

 

Domowa czarna kiełbasa pieczona jest wyłącznie na drewnie twardym z drzew liściastych (dąb, wiśnia, jabłoń, morela, śliwka ...).

Rozpalamy w wędzarni i wygrzewamy komorę.

 

post-39694-0-32994300-1590233756_thumb.jpg

 

Nadziana w jelito wieprzowe domowa czarna kiełbasa przed pieczeniem.

Następnie wkładamy do komory kije z zawieszonymi kiełbasami i przeprowadzamy osuszanie.

 

post-39694-0-59710900-1590233762_thumb.jpg

 

Kiełbasa podczas pieczenia, po pierwszym smarowaniu krwią, zaraz po osuszeniu. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, obserwujemy kolor i w razie potrzeby przyciemnienia powierzchni, smarujemy powierzchnię kiełbasy raz lub dwa, do uzyskania wymaganego, czarnego koloru.

 

post-39694-0-28383000-1590233769_thumb.jpg

 

Czarna kiełbasa po kilku godzinach pieczenia.

 

post-39694-0-72420700-1590233776_thumb.jpg

 

Gotowa domowa czarna kiełbasa.

 

post-39694-0-00930800-1590233784_thumb.jpg

 

Kiełbasa po pokrojeniu i łamaniu.

 

Jeszcze raz zapewniamy, że kiełbasa jest wyjatkowa w smaku i wyglądzie. Będzie Wam smakowała. :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.