Maxell Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Maja 2020 (edytowane) Domowa czarna kiełbasaKiełbasa ta produkowana jest w warunkach domowych, według starej receptury. Powstaje tylko w jednej miejscowości - wiosce Zinkowo, obwód chmielnicki.Nie ma drugiej takiej kiełbasy nie tylko na Ukrainie, ale także na świecie.Składa się wyłącznie z naturalnych składników i świeżej wieprzowiny. Jest pieczona na drewnie.Okres przydatności do spożycia - do 1 miesiąca.Domowa czarna kiełbasa to kiełbasa w 100% naturalna, wieprzowa, ze świeżego mięsa. Czarna, genialna, aromatyczna i bardzo smaczna - czarna kiełbasa Zinkowska. Nikt nie wie, ile stuleci wypiekano ją we wsi Zinkowo w regionie chmielnickim na Ukrainie. Składniki: Trzy rodzaje świeżego mięsa Do przygotowania domowych kiełbas stosuje się mięso wieprzowe: szynkę przednią, szynkę tylną i boczek (z części mostkowej). Mięso musi być świeże i użyte zaraz po wystudzeniu. Świeży boczek Aby dodać soczystości domowej produkcji kiełbasy, dodaje się świeży tłusty boczek z pasmami mięsnymi. W zależności od zawartości tłuszczu w boczku, do kiełbasy stosuje się 10–15% tłuszczu. Naturalny czosnekUżywany jest tylko naturalny czosnek domowy. Pieprz i sólStosuje się jadalną sól kuchenną i czarny pieprz. Przed użyciem pieprz jest mielony. Naturalne jelita wieprzoweJelita wieprzowe solone. Świeżo zamrożona krewPo uboju świni krew ochładza się i zamarza. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, smarujemy ją kilka razy krwią wieprzową. Krew ciemnieje pod wpływem wysokiej temperatury, w rezultacie czego kiełbasa staje się czarna. zdj.07 Przechowywanie domowej roboty czarnej kiełbasy. Dzięki odpowiedniej technologii przygotowania domowej czarnej kiełbasy, jej okres przydatności do spożycia w temperaturze pokojowej wynosi ponad miesiąc. Z czasem po prostu kiełbasa wysycha i staje się twarda, jak kamień. Jeśli zapakujemy ją próżniowo, możemy bezpiecznie przechowywać domowej roboty kiełbasę w lodówce dłużej, a także transportować w temperaturze dodatniej. Wykonanie: Świeży, przerośnięty boczek wieprzowy. W zależności od poziomu otłuszczenia, 10-15% całego wsadu mięsnego. Świeża łopatka wieprzowa. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu) Szynki wieprzowa. Świeża. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu) Boczek wieprzowy z pasmami mięsnymi kroimy w drobną kostkę. Nada soczystości domowej czarnej kiełbasie. Przyprawy do domowej kiełbasy.Do kiełbasy dodajemy: - sól (ok. 19 g/kg),- pieprz czarny mielony (według własnego smaku),- czosnek świeży rozdrobniony (według własnego smaku) Wyżyłowane i pozbawione błon i ścięgien mięso z łopatki i szynki, siekamy ręcznie w kostkę wielkości 1,5-2 cm. Krojone mięso wieprzowe z pokrojonym drobno tłuszczem do domowej kiełbasy.Tak przygotowane mięso i tłuszcz, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.Następnie ściśle nabijamy w jelita wieprzowe kiełbaśnice (wcześniej odsolone poprzez moczenie w ciepłej wodzie), wieszamy na drążkach celem osadzenia. Domowa czarna kiełbasa pieczona jest wyłącznie na drewnie twardym z drzew liściastych (dąb, wiśnia, jabłoń, morela, śliwka ...).Rozpalamy w wędzarni i wygrzewamy komorę. Nadziana w jelito wieprzowe domowa czarna kiełbasa przed pieczeniem.Następnie wkładamy do komory kije z zawieszonymi kiełbasami i przeprowadzamy osuszanie. Kiełbasa podczas pieczenia, po pierwszym smarowaniu krwią, zaraz po osuszeniu. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, obserwujemy kolor i w razie potrzeby przyciemnienia powierzchni, smarujemy powierzchnię kiełbasy raz lub dwa, do uzyskania wymaganego, czarnego koloru. Czarna kiełbasa po kilku godzinach pieczenia. Gotowa domowa czarna kiełbasa. Kiełbasa po pokrojeniu i łamaniu. Jeszcze raz zapewniamy, że kiełbasa jest wyjatkowa w smaku i wyglądzie. Będzie Wam smakowała. Edytowane 23 Maja 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Maja 2020 Ciekawe, co na moje tłumaczenie powie Anatolii . Zaraz podłoże jeszcze polski tekst na rysunkach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Maja 2020 (edytowane) Wszystko pięknie tylko gdzie nabyć mięsko ze świeżo ubitego świniaka domowej hodowli. Edytowane 23 Maja 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Maja 2020 U gospodarza zamawiasz i bijesz. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Maja 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WALÓŚ Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Września 2020 Witam, czy można podać proporcje przypraw do kiełbasy czarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.