Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Ukraina] Domowa czarna kiełbasa ze wsi Zinkowo, obwód chmielnicki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29529 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 maj 2020 - 12:56

Domowa czarna kiełbasa

Kiełbasa ta produkowana jest w warunkach domowych, według starej receptury. Powstaje tylko w jednej miejscowości - wiosce Zinkowo, obwód chmielnicki.
Nie ma drugiej takiej kiełbasy nie tylko na Ukrainie, ale także na świecie.
Składa się wyłącznie z naturalnych składników i świeżej wieprzowiny. Jest pieczona na drewnie.
Okres przydatności do spożycia - do 1 miesiąca.

Domowa czarna kiełbasa to kiełbasa w 100% naturalna, wieprzowa, ze świeżego mięsa. Czarna, genialna, aromatyczna i bardzo smaczna - czarna kiełbasa Zinkowska. Nikt nie wie, ile stuleci wypiekano ją we wsi Zinkowo ​​w regionie chmielnickim na Ukrainie.

 

Składniki:

 

Załączony plik  01.jpg   118,57 KB   3 Ilość pobrań

 

Trzy rodzaje świeżego mięsa

 

Załączony plik  02.jpg   71,54 KB   4 Ilość pobrań

 

Do przygotowania domowych kiełbas stosuje się mięso wieprzowe: szynkę przednią, szynkę tylną i boczek (z części mostkowej). Mięso musi być świeże i użyte zaraz po wystudzeniu.

 

Załączony plik  02a.jpg   77,63 KB   4 Ilość pobrań

 

Świeży boczek

 

Załączony plik  03.jpg   81,88 KB   4 Ilość pobrań

 

Aby dodać soczystości domowej produkcji kiełbasy, dodaje się świeży tłusty boczek z pasmami mięsnymi. W zależności od zawartości tłuszczu w boczku, do kiełbasy stosuje się 10–15% tłuszczu.

 

Załączony plik  04.jpg   59,21 KB   4 Ilość pobrań

 

Naturalny czosnek
Używany jest tylko naturalny czosnek domowy.

 

Załączony plik  05.jpg   64,58 KB   3 Ilość pobrań

 

Pieprz i sól
Stosuje się jadalną sól kuchenną i czarny pieprz. Przed użyciem pieprz jest mielony.

 

Załączony plik  06.jpg   111,33 KB   3 Ilość pobrań

 

Naturalne jelita wieprzowe
Jelita wieprzowe solone.

 

Załączony plik  07.jpg   75,13 KB   3 Ilość pobrań

 

Świeżo zamrożona krew

Po uboju świni krew ochładza się i zamarza. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, smarujemy ją kilka razy krwią wieprzową. Krew ciemnieje pod wpływem wysokiej temperatury, w rezultacie czego kiełbasa staje się czarna.

 

zdj.07

 

Przechowywanie domowej roboty czarnej kiełbasy.

 

Dzięki odpowiedniej technologii przygotowania domowej czarnej kiełbasy, jej okres przydatności do spożycia w temperaturze pokojowej wynosi ponad miesiąc. Z czasem po prostu kiełbasa wysycha i staje się twarda, jak kamień. Jeśli zapakujemy ją próżniowo, możemy bezpiecznie przechowywać domowej roboty kiełbasę w lodówce dłużej, a także transportować w temperaturze dodatniej.

 

Wykonanie:

 

Załączony plik  08.jpg   72,52 KB   3 Ilość pobrań

 

Świeży, przerośnięty boczek wieprzowy. W zależności od poziomu otłuszczenia, 10-15% całego wsadu mięsnego.

 

Załączony plik  10.jpg   83,26 KB   3 Ilość pobrań

 

Świeża łopatka wieprzowa. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu)

 

Załączony plik  11.jpg   80,49 KB   3 Ilość pobrań

 

Szynki wieprzowa. Świeża. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu)

 

Załączony plik  12.jpg   66,49 KB   3 Ilość pobrań

 

Boczek wieprzowy z pasmami mięsnymi kroimy w drobną kostkę. Nada soczystości domowej czarnej kiełbasie.

 

Załączony plik  13.jpg   83,52 KB   2 Ilość pobrań

 

Przyprawy do domowej kiełbasy.

Do kiełbasy dodajemy:

 

- sól (ok. 19 g/kg),

- pieprz czarny mielony (według własnego smaku),

- czosnek świeży rozdrobniony (według własnego smaku)

 

Załączony plik  14.jpg   153,36 KB   3 Ilość pobrań

 

Wyżyłowane i pozbawione błon i ścięgien mięso z łopatki i szynki, siekamy ręcznie w kostkę wielkości 1,5-2 cm.

 

Załączony plik  15.jpg   98,25 KB   3 Ilość pobrań

 

Krojone mięso wieprzowe z pokrojonym drobno tłuszczem do domowej kiełbasy.

Tak przygotowane mięso i tłuszcz, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.

Następnie ściśle nabijamy w jelita wieprzowe kiełbaśnice (wcześniej odsolone poprzez moczenie w ciepłej wodzie), wieszamy na drążkach celem osadzenia.

 

Załączony plik  16.jpg   45,01 KB   3 Ilość pobrań

 

Domowa czarna kiełbasa pieczona jest wyłącznie na drewnie twardym z drzew liściastych (dąb, wiśnia, jabłoń, morela, śliwka ...).

Rozpalamy w wędzarni i wygrzewamy komorę.

 

Załączony plik  17.jpg   83,81 KB   3 Ilość pobrań

 

Nadziana w jelito wieprzowe domowa czarna kiełbasa przed pieczeniem.

Następnie wkładamy do komory kije z zawieszonymi kiełbasami i przeprowadzamy osuszanie.

 

Załączony plik  18.jpg   106,88 KB   4 Ilość pobrań

 

Kiełbasa podczas pieczenia, po pierwszym smarowaniu krwią, zaraz po osuszeniu. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, obserwujemy kolor i w razie potrzeby przyciemnienia powierzchni, smarujemy powierzchnię kiełbasy raz lub dwa, do uzyskania wymaganego, czarnego koloru.

 

Załączony plik  19.jpg   65,21 KB   4 Ilość pobrań

 

Czarna kiełbasa po kilku godzinach pieczenia.

 

Załączony plik  20.jpg   59,25 KB   3 Ilość pobrań

 

Gotowa domowa czarna kiełbasa.

 

Załączony plik  21.jpg   74,26 KB   4 Ilość pobrań

 

Kiełbasa po pokrojeniu i łamaniu.

 

Jeszcze raz zapewniamy, że kiełbasa jest wyjatkowa w smaku i wyglądzie. Będzie Wam smakowała. :D


Użytkownik Maxell edytował ten post 23 maj 2020 - 13:38


#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29529 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 maj 2020 - 13:09

:D Ciekawe, co na moje tłumaczenie powie Anatolii :D . Zaraz podłoże jeszcze polski tekst na rysunkach.



#3 bilu72

bilu72

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 835 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 23 maj 2020 - 18:30

Wszystko pięknie tylko gdzie nabyć mięsko ze świeżo ubitego świniaka domowej hodowli.

Użytkownik bilu72 edytował ten post 23 maj 2020 - 18:33


#4 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7347 postów

Napisano 23 maj 2020 - 18:59

U gospodarza zamawiasz i bijesz.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29529 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 maj 2020 - 13:50






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych