Maxell Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Maja 2020 Bałykowa kiełbasa „Mercedes” To było dawno, pod koniec lat osiemdziesiątych. Mój teść mieszkał i pracował w sławnym mieście Donieck, w bardzo ekskluzywnych delikatesach, dzięki czemu mogłem próbować w tym czasie różnych przysmaków, którymi mnie raczył.Jednym z takich przysmaków była kiełbasa bałyk. Z uwagi na wspaniały smak, nazwałem ją od siebie po prostu - „Mercedes”.Lata mijały, a takiej kiełbasy nigdy już nie spotkałem w sprzedaży. Postanowiłem sam odtworzyć jej pierwowzór. No i udało się.Składniki:* 3 polędwiczki wieprzowe* Bung czyli kątnica wołowa* Sól azotynowa 20 g na kg* Szczypta cukru* Szpagat do wiązania. Wykonanie:Polędwiczki posypujemy peklosolą i odrobiną cukru. Dokładnie masujemy i wkładamy do lodówki na 5 dni, masując je 2-3 razy dziennie.Po zapeklowaniu, nasze polędwiczki wciskamy do kątnicy wołowej (wszystkie koło siebie) i wkładamy na noc do lodówki, by się dobrze ułożyły.Szóstego dnia obwiązujemy baron ściśle szpagatem masarskim i zawieszamy na trzy godziny celem ostatecznego osadzenia oraz jego ogrzania. Teraz baton kiełbasy wkładamy do piekarnika ogrzanego do temperatury 75 – 80 st.C.Proces osiągnięcia temperatury 62 st.C wewnątrz batonu kiełbasy jest niestety długotrwały i mnie zajęło to 4 godziny.Dalej wszystko jest już proste. Naszą kiełbasę przez godzinę poddajemy zimnemu wędzeniu z dosyć intensywnym dymem, dla poprawy smaku i koloru. Wyjmujemy ja z wędzarni i schładzamy w lodówce do rana, kiedy będzie już gotowa do degustacji.Co mogę powiedzieć? Bardzo soczysta, smaczna, o lekko wyczuwalnym wędzonym zapachu i pięknym różowym kolorze.Zróbcie i cieszcie się smakiem, gdyż naprawdę warto. Autor przepisu: pachom Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2020 Robiłem kiedyś coś bardzo podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2020 Jest przepis na forum? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja 2020 Jest przepis na forum? Tak był dodawany jest w dziale z kiełbasą i w moim kąciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2020 Dzięki Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Maja 2020 Jest przepis na forum? Jest TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi75 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Pokusiłem się o zrobienie tego specjału, tylko zamiast piec po prostu sparzyłem ją po wędzeniu. Mięsko rozpływa się w ustach.A przy okazji wykonałem również kiełbasę z tego przepisu Kiełbasa z polędwiczki parzona , pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Czerwca 2020 A przy okazji wykonałem również kiełbasę z tego przepisu Kiełbasa z polędwiczki parzona , pycha Wszystko pięknie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.