Skocz do zawartości

[Ukraina] Bałykowa kiełbasa "Mercedes"


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Bałykowa kiełbasa „Mercedes”

 

post-39694-0-31177600-1590836464_thumb.jpg

post-39694-0-12075600-1590836490_thumb.jpg

post-39694-0-82758300-1590836484_thumb.jpg

 

To było dawno, pod koniec lat osiemdziesiątych. Mój teść mieszkał i pracował w sławnym mieście Donieck, w bardzo ekskluzywnych delikatesach, dzięki czemu mogłem próbować w tym czasie różnych przysmaków, którymi mnie raczył.
Jednym z takich przysmaków była kiełbasa bałyk. Z uwagi na wspaniały smak, nazwałem ją od siebie po prostu - „Mercedes”.
Lata mijały, a takiej kiełbasy nigdy już nie spotkałem w sprzedaży. Postanowiłem sam odtworzyć jej pierwowzór. No i udało się.

Składniki:

* 3 polędwiczki wieprzowe
* Bung czyli kątnica wołowa
* Sól azotynowa 20 g na kg
* Szczypta cukru

* Szpagat do wiązania.
 

Wykonanie:

Polędwiczki posypujemy peklosolą i odrobiną cukru. Dokładnie masujemy i wkładamy do lodówki na 5 dni, masując je 2-3 razy dziennie.
Po zapeklowaniu, nasze polędwiczki wciskamy do kątnicy wołowej (wszystkie koło siebie) i wkładamy na noc do lodówki, by się dobrze ułożyły.
Szóstego dnia obwiązujemy baron ściśle szpagatem masarskim i zawieszamy na trzy godziny celem ostatecznego osadzenia oraz jego ogrzania. Teraz baton kiełbasy wkładamy do piekarnika ogrzanego do temperatury 75 – 80 st.C.
Proces osiągnięcia temperatury 62 st.C wewnątrz batonu kiełbasy jest niestety długotrwały i mnie zajęło to 4 godziny.
Dalej wszystko jest już proste. Naszą kiełbasę przez godzinę poddajemy zimnemu wędzeniu z dosyć intensywnym dymem, dla poprawy smaku i koloru. Wyjmujemy ja z wędzarni i schładzamy w lodówce do rana, kiedy będzie już gotowa do degustacji.
Co mogę powiedzieć? Bardzo soczysta, smaczna, o lekko wyczuwalnym wędzonym zapachu i pięknym różowym kolorze.
Zróbcie i cieszcie się smakiem, gdyż naprawdę warto.

 

post-39694-0-59364600-1590836496_thumb.jpg

post-39694-0-63282100-1590836508_thumb.jpg

post-39694-0-90661900-1590836529_thumb.jpg

 

 

Autor przepisu: pachom

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest przepis na forum?

 

Jest TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.