Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Żołądki drobiowe na 8 sposobów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30458 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 maj 2020 - 15:18

7 przepisów na smakowite żołądki z kurczaka. Bardzo tanio i bardzo smacznie!!!

 

Załączony plik  000.jpg   64,16 KB   7 Ilość pobrań

 

PIERWSZY PRZEPIS: ŻOŁĄDKI DROBIOWE NA SZYBKO
 

Będziesz potrzebować:

  • 500 g żołądków z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ łyżeczki soda (w razie potrzeby, wielu pisze, że soda psuje smak), przyprawy do smaku,
  • sól.

Wykonanie:

 

Opłucz, dokładnie oczyść i osusz żołądki drobiowe. Włóż je na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż do zrumienienia. Drobno posiekaj cebulę i dodaj ją do żołądków. Smaż do wypuszczenia soku. Teraz, jeśli ci to odpowiada, wsyp sodę (soda jest dodawana podczas obróbki termicznej twardego mięsa, aby przyspieszyć proces gotowania. Mięso będzie miękkie i soczyste) - sos spieni się, a gdy pianka zniknie, dodaj przyprawy. Posól i zamieszaj masę. Przykryj patelnię pokrywką i duś na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając wrzącą wodą, tak aby stale pokrywała żołądki.
Duś do czasu, aż żołądki będą miękkie.

Chcąc podnieść walory smakowe potrawy, można dodać grzyby.

 

Załączony plik  001.jpg   96,18 KB   6 Ilość pobrań

 

DRUGI PRZEPIS: ŻOŁĄDKI DROBIOWE DUSZONY Z GRZYBAMI I ZIEMNIAKAMI

 

Będziesz potrzebować:

  • 650 g żołądków z kurczaka,
  • 400 g ziemniaków,
  • 300 g dowolnych świeżych grzybów,
  • 50 g kwaśnej śmietany,
  • 1 jajko,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

 

Grzyby i ziemniaki umyć i pokroić: grzyby grubo, ziemniaki w kostkę 2 cm.

Opłukać żołądki, usunąć wewnętrzną błonę, ponownie umyć. Żołądki pokroić na dwie części, jeśli duże, 3 części, zalać wodą. Dodać liść laurowy i gotować przez 2 godziny do miękkości.
Teraz do przygotowanych żołądków, dodaj grzyby, sól, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Włóż ziemniaki i gotuj, aż będą gotowe.
Wymieszaj śmietanę z jajkiem, wlej tak przygotowaną miksturę na patelnię z naszym gulaszem i ziemniakami, wymieszaj, zdejmij z palnika i … smacznego.

 

Załączony plik  002.jpg   88,59 KB   6 Ilość pobrań

 

TRZECI PRZEPIS: DUSZONE W ŚMIETANIE ŻOŁĄDKI DROBIOWE
 

Będziesz potrzebował:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • 50 g masła,
  • 2 marchewki
  • 2 cebule,
  • po 4 łyżki: majonezu i kwaśnej śmietany,
  • olej roślinny,
  • czarny pieprz,
  • zioła (jeśli ktoś lubi),
  • sól.

Wykonanie:

 

Uduś żołądki do miękkości, pozwól ostygnąć i posiekaj. Na tarce zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę, smaż warzywa w oleju do stanu póługotowanego.
Dodaj żołądki do warzyw, duś dalej przez 5 minut. Zalej śmietaną, dodaj majonez, pieprz i sól, dopraw masłem i dalej gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Teraz możesz dodać posiekane zioła, wymieszać. Garnek zdejmujemy z kuchenki i danie jest gotowe.

 

Załączony plik  003.jpg   49,95 KB   6 Ilość pobrań

 

PRZEPIS CZWARTY: ŻOŁĄDKI DROBIOWE W ORYGINALNYM SOSIE ŚMIETANOWYM
 

Będziesz potrzebować:

  • 500 g żołądków z kurczaka,
  • 150 g kwaśnej śmietany,
  • 2 marynowane ogórki,
  • 1 cebulę,
  • 1 marchewkę,
  • ząbek czosnku,
  • 0,5 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • czarny pieprz,
  • olej roślinny,
  • sól.

Wykonanie:

 

Gotuj oczyszczone i umyte żołądki w osolonej wodzie przez 40 minut. Pozwól im ostygnąć i drobno posiekaj. Obierz i drobno posiekaj marchewki i cebulę. Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż posiekany imbir i smaż razem ze zmiażdżonym czosnkiem, a następnie usuń je z oleju. Włóż do niego żołądki, marchewki i cebulę, smaż przez 10 minut, mieszając.
Dodaj śmietanę, chrzan i drobno posiekane ogórki, pieprz i sól – wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Gotowe.

 

Załączony plik  004.jpg   65,62 KB   6 Ilość pobrań

 

PRZEPIS PIĘĆ: PILAW Z ŻOŁĄDKAMI DROBIOWYMI

 

Potrzebne będą:

  • 300 g żołądków z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego,
  • 1 pomidor,
  • papryka,
  • mały bakłażan,
  • cebula,
  • czarny pieprz,
  • olej,
  • sól.

Wykonanie:

 

Zagotuj umyte i oczyszczone żołądki w dużej ilości wody, soląc bulion do smaku. Po ugotowaniu, wyjmij je z bulionu, ostudź i posiekaj.
Rozdrobnij czosnek i smaż na oleju aż do uzyskania pachnącego zapachu, dodaj startą marchewkę, posiekaną cebulę, bakłażana, słodką paprykę, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno posiekany pomidor, żołądki, pieprz i sól.

Bulionem pozostałym z gotowania żołądków zalej umyty ryżu, przykryj i gotuj przez 3 minuty na dużym ogniu, następnie 7 minut na średnim, a potem, do ugotowania ryżu, na małym. W razie potrzeby dodaj bulion.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Załączony plik  005.jpg   68,05 KB   7 Ilość pobrań

 

PRZEPIS SZÓSTY: ŻOŁĄDKI DROBIOWE W PIWIE
 

Czyścimy kilogram żołądków drobiowych, przecinamy je na pół. Wlać bezwonny olej roślinny na patelnię, dodajemy żołądki i smażymy. Po
10-15 minutach, dodajemy odlaną z 0,5 litrowej butelki lekkiego piwa, szklankę piwa, druga zostawiając na potem. Gulasz dusimy przez 30-40 minut na wolnym ogniu.
Dodajemy dużo cebuli, pokrojoną na pół pierścienie, resztę piwa, 60 gramów masła, 2 łyżki tłustego 67% majonezu, zmielony czarny pieprz, trochę szafranu lub curry, swoje ulubione przyprawy i dusimy kolejne pół godziny.
Odstawiamy potrawę na 15 minut i po tym czasie możemy podawać z makaronem i kaszą gryczaną, ale może też być dowolna przystawka - gotowane ziemniaki, tłuczone ziemniaki...

OPCJA 2
 

Najpierw smażymy cebulę (lubię smak smażonej cebuli), a następnie dodajemy żołądki. Zamiast majonezu możemy dodać trochę mąki aby zagęścić sos. Ta opcja także okazuje się świetna! Piwo w gotowej potrawie nie jest odczuwalne, ale nadaje naszej potrawie szczególnego, oryginalnego smaku.
 

Załączony plik  006.jpg   85,73 KB   5 Ilość pobrań

 

PRZEPIS SIEDEM: DUSZONE ŻOŁĄDKI DROBIOWE Z WARZYWAMI
 

Dokładnie oczyść i opłucz jeden kilogram żołądków drobiowych pod bieżącą wodą.

Na głębokiej patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego, dodaj żołądki, lekko posól i szybko smaż na dużym ogniu, aż uzyskasz złoty kolor.
Następnie dodaj szklankę bulionu drobiowego lub wody i gotuj żołądki na średnim ogniu pod pokrywką przez pół godziny.
W międzyczasie przygotuj warzywa: pokrój jedną marchewkę w cienkie paski, pokrój jedną cebulę w półpierścienie, pokrój jedną małą cukinię w kostkę, a jedną słodką paprykę w długie paski. Rozłóż brokuły (200 g) na kwiatostany i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą w połowie gotowe (około 5 minut po zagotowaniu).
Po pół godzinie dodaj do żołądków cebulę i marchewkę, szczyptę czarnego pieprzu i suszonego majeranku. Całość mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie dodaj cukinię i paprykę, ponownie dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez kolejne 15 minut.
Następnie dodaj gotowane brokuły i jeden posiekany ząbek czosnku, delikatnie wymieszaj i gotuj wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, aż ugotujesz.
Zdejmij z ognia i pozwól się potrawie doparzyć przez 10 minut.
Przed podaniem posyp drobno posiekanymi pikantnymi ziołami do smaku.

 

Załączony plik  007.jpg   100,64 KB   6 Ilość pobrań

 

Smacznego!


Użytkownik Maxell edytował ten post 30 maj 2020 - 15:19


#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8282 postów

Napisano 30 maj 2020 - 17:08

DUSZONE W ŚMIETANIE ŻOŁĄDKI DROBIOWE

Dzięki wielkie - Jadałem u babci z pieczonymi ziemniakami - pyszne ale wtedy nie byłem zainteresowany przepisem - Babcia była zawsze   jej smakołyki też  :rolleyes: , A tu jak na tacy  :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 30 maj 2020 - 17:09


#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7660 postów

Napisano 30 maj 2020 - 17:54

Super przepisy!Żolądki to moje ulubione podroby!

#4 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3357 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 30 maj 2020 - 19:19

Tego mi brakowało w styczniu, jak miałem dylemat z owymi, Maxell - ale dzięki piękne, przydadzą się na pewno przy następnych barterach .



#5 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 30 maj 2020 - 19:54

Cos dla mnie :thumbsup:  :tongue:  :tongue:



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30458 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 maj 2020 - 20:45

Tego mi brakowało w styczniu, jak miałem dylemat z owymi, Maxell - ale dzięki piękne, przydadzą się na pewno przy następnych barterach .

Szukałem tego głównie z myślą o Tobie, gdyż pamiętam jakie były problemy.



#7 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3357 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 31 maj 2020 - 08:08

 

Tego mi brakowało w styczniu, jak miałem dylemat z owymi, Maxell - ale dzięki piękne, przydadzą się na pewno przy następnych barterach .

Szukałem tego głównie z myślą o Tobie, gdyż pamiętam jakie były problemy.

 

Czymżeż ja, robak marny w prochu unurzany, zasłużen na takowe Twoje wyróżnienie był ?

 

Ukłony Waści uniżone ślę ...



#8 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2054 postów

Napisano 31 maj 2020 - 09:56

7 przepisów na smakowite żołądki z kurczaka

Smakowitości  :thumbsup:  :clap:



#9 emka24

emka24

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 62 postów
  • Miejscowośćmlądz

Napisano 01 cze 2020 - 17:32

W moim domu z żołądków drobiowych robi się flaczki.

Załączone pliki

  • Załączony plik  `1.jpg   43,48 KB   6 Ilość pobrań


#10 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 02 cze 2020 - 06:22

Świetne, jeszcze kilka innych przepisów mam w swoim zanadrzu... Lubię żołądki :D

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6059 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 cze 2020 - 07:06

W moim domu z żołądków drobiowych robi się flaczki.

 

W moim domku też, flaczki drobiowe są pysznościowe :D :thumbsup: :clap: !!!



#12 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 388 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 02 cze 2020 - 08:12

Emka24, Sverige2 wrzućcie przepisy to sprawdzimy sami :D



#13 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 451 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 02 cze 2020 - 08:25

Emka24, Sverige2 wrzućcie przepisy to sprawdzimy sami :D

O to samo proszę.



#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6059 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 cze 2020 - 09:01

 

Emka24, Sverige2 wrzućcie przepisy to sprawdzimy sami :D

O to samo proszę.

 

 

Wejdźcie SiBy w temat Jumbo i jego pytanie o żołądki, tam już o tym było :D.

 

https://wedlinydomow...z-czy-potrawka/


Użytkownik sverige2 edytował ten post 02 cze 2020 - 09:10


#15 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3357 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 02 cze 2020 - 09:18

Sverige ma rację - zrobiłem z jego nadania i wyszły zapiękniste - Dzięki jeszcze raz Jarek  :hug:  :flowers:  :frantics:



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6179 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 cze 2020 - 09:25

Tydzien temu mialam zoladki , i zastanawialam sie jak zrobic ,calkiem zapomnialam o przepisach , i znow byly tradycyjne , u nas zoladki jemy raczej na bardziej ostro ..czyli podsmazam na masle z cebula w kostke i dodaje zielona paste curry i na koncu koperek .

Z nastepnych beda al'a Flaczki



#17 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 388 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 02 cze 2020 - 12:02

U nas robimy jak gulasz, dusimy w sosie własnym. Ale też następne będą flaczki :D

Nawet miałem ten przepis w ulubionych :)


Użytkownik sobol edytował ten post 02 cze 2020 - 12:08


#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30458 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 cze 2020 - 13:11

Sposób nr 8:

 

Gulasz z żołądków drobiowych – krok po kroku

 

Załączony plik  01.jpg   85,72 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

  1. Żołądki drobiowe - 600 g
  2. Cebula - 150 g
  3. Marchewka – 200 g
  4. Papryka - 1 szt.
  5. Woda – 1 l
  6. Sól – 5 g (1 łyżeczka)
  7. Suche przyprawy – 2,5 g (pieprz, ziele angielskie, oraz inne, według własnego smaku)
  8. Mąka pszenna – 40 g
  9. Liść laurowy – 1 szt.
  10. Olej roślinny – 40 ml

Informacja:

Zawartość kalorii :  117 kcal

100 g produktu zawiera:

Białko:  11 gr

Tłuszcz:  6 gr

Węglowodany:  6 gr

B / W / W:  48 / 26 / 26

N pięćdziesiąt / Z 0 / W pięćdziesiąt

Czas na przygotowanie: 1 godz. 20 min

 

Przygotowanie, krok po kroku:

 

Zgodnie z listą przygotujemy niezbędną liczbę produktów na 4 porcje gotowego gulaszu. Żołądki kurczaka myjemy pod zimną wodą, jeśli natrafi na wewnętrzną warstwę, usuń ją. Myjemy cebulę i marchewkę, usuwamy nasiona z papryki.

 

Załączony plik  02.jpg   69,97 KB   4 Ilość pobrań

 

Kroimy żołądki na mniejsze kawałki:

 

Załączony plik  03.jpg   77,31 KB   3 Ilość pobrań

 

Wkładamy posiekane żołądki drobiowe do garnka, dolewamy litr wody, wkładamy liść laurowy i włączmy palnik:

 

Załączony plik  04.jpg   58,15 KB   3 Ilość pobrań

 

Zanim woda z żołądkami zacznie wrzeć, przygotowujemy warzywa. Kroimy cebulę i paprykę w cienkie pierścienie:

 

Załączony plik  05.jpg   70,85 KB   2 Ilość pobrań

 

… a marchewkę trzemy na tarce o dosyć grubych oczkach:

 

Załączony plik  06.jpg   57,24 KB   2 Ilość pobrań

 

Gdy tylko woda z żołądkami zacznie wrzeć, na powierzchni tworzy się piana. Przy umiarkowanym wrzeniu usuwamy tę piankę łyżką, po czym zmniejszamy ogień palnika do minimum:

 

Załączony plik  07.jpg   70,02 KB   2 Ilość pobrań

 

Po odszumowaniu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy żołądki przez 40 minut:

 

Załączony plik  08.jpg   54,08 KB   2 Ilość pobrań

 

Podczas gdy żołądki się gotują, przygotowujemy warzywa. W tym celu łączymy posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę, dodajemy sól raz przyprawy i dokładnie mieszamy:

 

Załączony plik  09.jpg   63,65 KB   2 Ilość pobrań

 

Następnie rozprowadzamy mieszaninę warzyw na patelni z olejem roślinnym i smażymy na małym ogniu przez 10 minut:

 

Załączony plik  10.jpg   79,9 KB   2 Ilość pobrań

 

Po 40 minutach gotowania żołądków, dodajemy do nich smażone warzywa, trochę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut:

 

Załączony plik  11.jpg   67,46 KB   2 Ilość pobrań

 

Następnie wsypujemy delikatnie do garnka mąkę, dokładnie mieszając i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając:

 

Załączony plik  12.jpg   67,57 KB   2 Ilość pobrań

 

Gotowy gulasz z żołądków drobiowych podajemy na ciepło.

 

Załączony plik  13.jpg   63,83 KB   3 Ilość pobrańrys13

 

Smacznego.

Autorka: Елена

 

 



#19 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7660 postów

Napisano 02 cze 2020 - 17:49

W sobotę robię!

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 07 cze 2020 - 16:01

Ja zrobilam dzisiaj z przepisu 6 , w piwie i moge powiedziec ze sa pyszne, ale musza sie troche " przegrysc" ,

 ,bo gorace wydaja sie troche mdle , zrobilam dosc pikantne i wyszlo wspaniale danie :tongue:  :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych