Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pasztet wieprzowo-wołowo-drobiowy

Pasztet

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 943 postów

Napisano 30 maj 2020 - 15:57

Pasztet wieprzowo-wołowo-drobiowy

 

Załączony plik  1.JPG   77,96 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  3.JPG   63,75 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  4 (2).JPG   60,46 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  6.JPG   75,47 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  7 (2).JPG   76,28 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00004.JPG   49,78 KB   2 Ilość pobrań

 

Przepis autorski:

Pasztet powstał ponieważ trzeba było dać drugie życie dla klopsów wołowych które były w sosie pomidorowym i już nikt ich nie chciał jeść ;)
 
SUROWIEC
-klopsy wołowe w sosie pomidorowym 0,6 kg /które można zastąpić wołowiną kl 2 + malutka puszeczka koncentratu pomidorowego
-boczek 0,5 kg
-podgardle 0,6 kg
-słonina wędzona 0,5 kg /można być nie wędzoną
-wątróbka z indyka 0,5 kg
-wątróbka z kurczaka 0,5 kg
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-liść laurowy 3-4 listki /do parzenia mięsa
-ziele angielskie 5-6 kulek /do parzenia mięsa
-owoc jałowca 10-12 /do parzenia mięsa
-sól warzona nie jodowana 15 g/kg
-gałka muszkatołowa 1 g/kg
-pieprz cytrynowy 1 g/kg
-pieprz kolorowy  2 g/kg
-1 duża cebula
-3 małe bułki
-papryka suszona płatek 8-10 g/kg
-majeranek 1 g/kg
-rosół z gotowania mięsa,słoniny,podgardla /ilość taka aby masa pasztetowa była dość luźna, pasztet ma być smarowny .
-olej z pestek winogron / lub inny
-słoiki i puszki 300 g
 
WYKONANIE
Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Wodę
podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy mięso i parzymy do stanu półmiękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Cebulę parzymy też do stanu pół miękkiego. W osobnym garnku parzymy podroby w temp 80-85 stopni czas 10 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso i studzimy. Moczymy bułki w rosole, odciskamy je. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2-3 mm dwa trzy razy. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztetowa ma być smarowna. Napełniamy słoiki puszki, na wierzch dajemy łyżeczkę oleju jadalnego ja dałem z pestek winogron.
 
PASTERYZACJA LUB STERYLIZACJA
Słoiki pasteryzowałem w temp.80 st. czas 80 min
Puszki sterylizowałem w szybkowarze 50 min.
Po obróbce termicznej schładzamy w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie wyrobu w lodówce. 
Pasztet jest bardzo smaczny i już nam pomysł na następny ponieważ mam jeszcze klopsy tym razem w sosie grzybowym. ;)






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Pasztet

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych