Skocz do zawartości

[Ukraina] Kiełbasa ze stajni BMW


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa a’la BMW

 

post-39694-0-31306500-1590942241_thumb.jpg

 

Kontynuujemy zatem serię wyrobów motoryzacyjnych.

Dzisiaj na warsztat bierzemy BMW.

 

Będą nam potrzebne:

  • dwie polędwiczki wieprzowe,
  • polędwica z jałówki lub jakaś mniejsza wołowa,
  • peklosól – 20 g/kg,
  • jelita wieprzowe – gruba kiełbaśnica lub jelito proste wieprzowe (średnica zależy od średnicy naszego wsadu).

 

post-39694-0-20576100-1590942246_thumb.jpg

 

Na początek peklowanie. Posypujemy mięso peklosolą - 20 g na kilogram, dokładnie nacieramy i zostawiamy je w lodówce, w spokoju na 4-5 dni.
W tym czasie powinniśmy (rękoma w sterylnych rękawiczkach) masować polędwiczki kilka razy.

 

post-39694-0-28372800-1590942251_thumb.jpg

 

Upeklowane pięknie mięso, wyjmujemy z lodówki i każdą polędwiczkę wieprzową tniemy wzdłuż na cztery części, a polędwicę wołową na trójkąty o mniej więcej takim samym przekroju jak ćwiartki polędwic wieprzowych.

 

post-39694-0-28923300-1590942256_thumb.jpg

 

Teraz musimy skleić ze sobą poszczególne kawałki polędwic, układając jednocześnie wzór m-ki BMW. Bierzemy cztery kawałki na każdą kiełbasę i naprzemiennie (kolorami) układamy bawarski wzór, przesypując dokładnie miejsca połączeń żelatyną spożywczą.

 

post-39694-0-88762300-1590942261_thumb.jpg

 

I w ten oto sposób, „ćwiartki” zostały naturalnie sklejone w całość.

 

post-39694-0-20286200-1590942268_thumb.jpg

 

Teraz czas na zawinięcie sklejonych kawałków w folię i włożenie ich do lodówki, by żelatyna dobrze związała.

 

post-39694-0-05715900-1590942273_thumb.jpg

 

Znając średnicę naszych kiełbasek (wsadów) możemy przygotować jelita wieprzowe zarówno jeśli chodzi o średnicę, jak i długość batonów. Pamiętajmy aby jelita dobrze umyć i wymoczyć  przez około 20 minut.

 

post-39694-0-93246800-1590942278_thumb.jpg

 

Po kilku godzinach wyjmujemy opakowane w folię, związane żelatyną kawałki polędwic i wpychamy je do przygotowanych jelit wieprzowych. Aby ułatwić sobie pracę, możemy delikatnie posmarować powierzchnię polędwic olejem lub smalcem.

 

post-39694-0-36432000-1590942284_thumb.jpg

 

Kiełbasę wieszamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę i następnie wkładamy do piekarnika, by podpiekać ją przez dwie godziny w temperaturze 60 st.C.

Prosto z piekarnika, kiełbasę wkładamy do wędzarni i wędzimy przez godzinę w temperaturze 40 st.C.

O jakości i wyglądzie kiełbasy niech świadczy jej przekrój.

 

post-39694-0-00329200-1590942290_thumb.jpg

 

Kiełbasę, zamiast zapiekania w piekarniku, można również poddać parzeniu w gorącej wodzie tak, jak kiełbasę o tej samej średnicy pamiętając jednak, by polędwiczek nie przeparzyć.

 

post-39694-0-59595600-1590942295_thumb.jpg

 

Już można jeść. Jako, że jest to kiełbasa dla zmotoryzowanych, zaleca się spożywanie dużych jej ilości we wnętrzu samochodu. :D

 

Pozdrawiam i smacznego:

Autor: pachom

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.