Maxell Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Maja 2020 Chrupiące ogórki konserwowe - niezwykły przepis na ich przygotowanie. W zeszłym roku zobaczyłam ten przepis i na początku jakoś w niego wątpiłam. Ale przekonał mnie fakt, iż cały proces produkcji trwa bardzo szybko. Postanowiłam zrobić kilka słoików testowych. Zawsze konserwowanie ogórków zabierało mi masę czasu, a w tym przypadku wszystko idzie bardzo szybko. Ogórki przetrzymały się bardzo dobrze. Ani jeden słoik się nie zepsuł. Kiedy zimą otworzyłam słoik, naprawdę żałowałam, że nie przygotowałam ich wystarczająco dużo. Ogórki wyszły chrupiące i smaczne. Może ktoś pamięta, takie ogórki bułgarskie, które u nas kiedyś sprzedawano. Te mają taki właśnie, niezapomniany smak. W tym roku zamknęłam prawie wszystkie ogórki według tego przepisu. Powiem teraz, jak je wykonać: Jak najświeższe ogórki zalewamy zimną wodą i zostawiamy je tak na 3 godziny.W tym czasie przygotowujemy słoiki i zakrętki.Słoiki dokładnie myję i wkładam do piekarnika w celu sterylizacji. Aby to zrobić, wlewam odrobinę wody do blachy do pieczenia, na nią stawiam słoiki (na przeciętną blachę do pieczenia wchodzi 12 litrowych słoików) i do piekarnika.Sterylizację przeprowadzam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C. Zakrętki zaś zagotowuję w wodzie przez 10 minut.Do przygotowanych słoików wkładam przyprawy (czosnek, koperek, liście chrzanu, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy).Do osobnego garnka wlewam 2 litry octu i dobrze podgrzewam (nie gotuję!)Do innego garnka wlewam wodę i ją zagotowuję.Odsączone ogórki, wkładam do gorącego octu. Trzymam je w nim maksymalnie 2 minuty, korniszony - 1 minuta. Powinny one nieco zżółknąć.Teraz, przy pomocy widelca lub szczypiec, wkładam nasączone octem ogórki do słoików z przyprawami.Stary, oryginalny przepis podaje, by na litrowy słoik wsypać łyżkę stołową soli i łyżkę stołową cukru. Ja jednak nieco to zmieniłam i wsypałam 0,5 łyżki stołowej soli i łyżkę cukru.Teraz do słoików wlewamy wrzącą wodę z drugiego garnka i szybko zakręcamy pokrywki. Dobrze dokręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Można także, okryć słoiki kocem, lub grubym ręcznikiem, by wolniej stygły.Gotowe.Smacznego! Autorka: Katerina Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Hmm...jest jeszcze trochę czasu na korniszony -ja ostatnio robiłam je dopiero pod koniec sierpnia ,ale przepis można zapisać.Czy ktoś jeszcze robił z tego przepisu i może potwierdzić ,że warto? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Chrupiące ogórki konserwowe Przepis ciekawy, można wypróbować, jest jeszcze trochę czasu zanim urosną. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Na pewno warto, gdyż kiedy skonsultowałem go z moją specjalistką domową i przepisem mojej Mamy (jest na forum), to okazało się, że także na litrowy słoik dajemy 1 łyżeczkę soli (pół łyżki) i dwie łyżeczki cukru. Smak wspaniały. Ciekawostką jest tutaj sposób zakwaszenia ogórków octem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Ja juz moge zrobic , bo mam ich pod dostatkiem szkoda ze nie podano ile procentowy ma byc ocet bo ja mam tylko 6%dzisiejszy zbior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Na pewno co najmniej 10%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zawsze mialam problemy z tymi procentami i nie wiem ile tego octu mam zuzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Tyle samo. Nie zwiększysz stężenia. Zrób próbę na 6% tylko może trzymaj ogórki nie 2, a 3 lub 4 minuty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Dzieki Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Czerwca 2020 U nich można manipulować stężeniem, gdyż dopuszcza również się używanie kwasu octowego o wysokim stężeniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Bardzo mi się ten przepis podoba, bo wśród moich najbliższych wszyscy lubimy na słodkawe i niezbyt kwaśne ogóraski, tak trochę w stylu szwedzkim, (w Szwecji cukier rządzi), ale mam pytanko Szefie ? Czy takie dwuminutowe zaledwie moczenie w occie o stężeniu 10%, powoduje że ogóraski są później wystarczająco kwaśne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Nie wiem, gdyż ich nie robiłem. Dopiero znalazłem przepis. Wybieram w ten sposób, by składniki i ich ilości były zbliżone do tych, które robimy. Powinno być dobrze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Ja zrobilam dzisiaj 5 sloikow , zobaczymy czy beda dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Czerwca 2020 A ja rownież zastanawiam się Szefie czy ogóraski wg. przepisu Twojej Mamy, zalać od razu powiedzmy wrzącą wodą, zamiast tego 8 -10 minutowego zagotowywania, reszta bez zmian, czy nie byłoby dobrze ? To uprościło by całą procedurę, co o tym myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Próbowaliśmy, ale najpewniej zrobić to zagotowując słoiki dosłownie kilka minut, do rozpoczęcia zmiany koloru ogórków. Daje to 100% pewności, że wszystko będzie ok. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Balszoje spasiba Szefie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Na pewno co najmniej 10%. W Rosji czy na Ukrainie tez zwykły ocet dostępny w sklepach ma stężenie 9 %.Bardzo często używają esencji octowej o stężeniu 70 %. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Bardzo często używają esencji octowej o stężeniu 70 %. No właśnie o tym pisałem. U nich jest ona dopuszczona do użytku, w przeciwieństwie do polskich przepisów, które zabraniają używania kwasu octowego stężonego (esencji octowej) do celów kulinarnych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Czerwca 2020 U nich jest ona dopuszczona do użytku, w przeciwieństwie do polskich przepisów, które zabraniają używania kwasu octowego stężonego (esencji octowej) do celów kulinarnych. No u nas bez problemu można dostać kwas octowy (esencję) o stężeniu 80 %. 70 - procentowego nie ma. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Czerwca 2020 No u nas bez problemu można dostać kwas octowy (esencję) o stężeniu 80 %. 70 - procentowego nie ma. Tak, ale zakazana jest sprzedaż odbiorcom indywidualnym tak, jak nitryt. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) U nich jest ona dopuszczona do użytku, w przeciwieństwie do polskich przepisów, które zabraniają używania kwasu octowego stężonego (esencji octowej) do celów kulinarnych.No u nas bez problemu można dostać kwas octowy (esencję) o stężeniu 80 %. 70 - procentowego nie ma. Todek, czy nie masz przypadkiem na myśli kwasu mlekowego 80%?To zupełnie inny produkt, całkowicie naturalny,ogólnie dostępny. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Pisze o esencji octowej 80%. Jeszcze niedawno była ogólnie dostępna. Teraz jest zakaz jej używania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Dzięki Mirku za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Todek, czy nie masz przypadkiem na myśli kwasu mlekowego 80%? Kwas mlekowy, to kwas mlekowy. Też bez problemu taki nabyłem.[Dodano: 02 cze 2020 - 22:49]Pisze o esencji octowej 80%. Jeszcze niedawno była ogólnie dostępna. Teraz jest zakaz jej używania.Mirek z całym szacunkiem, ale.https://allegro.pl/listing?string=esencja%20octowa&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict43-sup-1-1-0513&order=p Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.